Winkelwagen

Koolhydraatarm dieet, een hype of niet?

Ze zijn inmiddels flink ingeburgerd, de termen koolhydraatarm eten en koolhydraatarm dieet. Waar een koolhydraatarm voedingspatroon een aantal jaren geleden nog niet zo heel gebruikelijk was, schrijven tegenwoordig ook diëtisten en artsen dit voedingspatroon voor. Je kunt dus wel zeggen dat de gezondheidseffecten van minder koolhydraten eten ondertussen ruim bewezen zijn.

Helemaal zonder koolhydraten eten is niet mogelijk, dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat je de juiste keuzes leert maken en de ongezonde, bewerkte koolhydraten uit je voedingspatroon elimineert. Wij helpen je daarbij. Allereerst geven we je inzicht welk effect koolhydraten op je lichaam hebben.

Koolhydraten: brandstof voor je lichaam

Koolhydraten zijn de eerste brandstof voor je lichaam. Dat wil zeggen dat ze het gemakkelijkste te gebruiken zijn en daarom de eerste keus. Als je meer binnenkrijgt dan je nodig hebt, het maakt niet uit waarvan (koolhydraten, vetten of eiwitten) dan kom je hoe dan ook aan in lichaamsgewicht. Dat is nou eenmaal natuurkunde.

Een teveel aan koolhydraten echter, vergroot wel het risico om sneller aan te komen. Dat komt door hormonen. Wanneer je koolhydraten eet maakt je lichaam als reactie daarop het hormoon insuline aan. Dit hormoon bevordert de vetopslag en blokkeert juist de vetverbranding. Bij eiwitten is dit effect vele malen minder en bij het eten van vet maakt je lichaam helemaal geen insuline aan. Door gezonde maaltijden te eten, met een verlaagd gehalte aan koolhydraten, ontwikkel je een uitgebalanceerd eetpatroon. Wanneer je minder dan 40 gram koolhydraten per dag eet schakelt je lijf over op het aanspreken van je eigen vetreserves. We noemen dit ketose.

Je blijft gewoon gezond en regelmatig eten en jouw lijf begint jouw oude vertrouwde vormen aan te nemen. Een koolhydraatarm dieet zoals het PS. food & lifestyle programma werkt met een verlaagd gehalte aan koolhydraten en zorgt er daarnaast voor dat jouw behaalde resultaat langdurig in balans blijft. Dit komt omdat het verhoogde gehalte aan eiwitten ervoor zorgt dat je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt, wat het behoud van jouw doel in stand houdt.

Lees hier meer over PS. food & lifestyle

Verschillende soorten koolhydraten

Koolhydraten kunnen ingedeeld worden in twee vormen, namelijk enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Ook wel bekend als ‘slechte en goede’ of ‘snelle en langzame’ koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zijn losse suikermoleculen. Pure suiker (glucose), is de brandstof waarop je lichaamscellen in normale toestand functioneren. Enkelvoudige koolhydraten zijn al klaar om gebruikt te worden door je lichaam.

Ze worden snel aan je bloed afgegeven omdat ze niet eerst verteerd hoeven te worden tot kleinere deeltjes. Dit zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en dat is niet gezond. Vandaar de benamingen ‘snelle’ en ‘slechte’ koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn de dikmakers. Deze koolhydraten vind je in alles waar suiker in zit. Fruit is een uitzondering. Ondanks dat hier suiker in zit heeft fruit ook vele gezonde eigenschappen vanwege de vitamines, mineralen en vezels die het bevat.


Enkelvoudige koolhydraten 

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten zijn de koolhydraten uit rijst, brood en andere graan- en zetmeelproducten. Ze bestaan uit een keten van suikers die in je lichaam eerst verteerd moet worden tot losse suikermoleculen. Je lichaam moet hiervoor werken en de koolhydraten worden daardoor geleidelijk aan je bloed afgegeven. Vandaar de benaming ‘langzame’ of ‘goede’ koolhydraten. Het is gezonder voor je als dit geleidelijk gebeurt.

Dan is er ook nog onderscheid in de kwaliteit van meervoudige koolhydraatbronnen. Witbrood en witte pasta kun je ondanks dat het meervoudige koolhydraten zijn, geen goede koolhydraten noemen. Ze leveren wel brandstof maar amper voedingsstoffen. Dit noemen we ook wel ‘lege koolhydraten’. Als je gezond wilt eten en op je gewicht wilt letten dan kun je laatstgenoemde beter laten staan. Welke meervoudige koolhydraten kun je dan wel het beste kiezen? Uien, bieten, pastinaak en andere wortelgroenten zijn erg geschikte bronnen van meervoudige koolhydraten.

Waarom een voedingspatroon met een laag gehalte koolhydraten het beste werkt

Minder calorieën

Niet minder eten, maar wel minder calorieën binnenkrijgen: klinkt goed toch? Wanneer je voor een bewust voedingspatroon kiest met een verlaagd gehalte aan koolhydraten is dit mogelijk! Voedsel levert niet alleen energie, het verteren ervan kost ook energie. Dit noemen we het thermogenetisch effect van voeding.

Hoeveel energie er verloren gaat door het thermogenetisch effect is afhankelijk van het soort voeding. Het thermogenetisch effect van koolhydraten is 7%, van vetten 12% en van eiwitten maar liefst 30%. Van iedere 100 kcal die je aan eiwitten eet, blijven dus slechts 70 kcal over, terwijl van iedere 100 kcal aan koolhydraten wel 93 kcal overblijven.

Minder honger

Het eten van koolhydraten heeft effect op de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten zoals in suiker, snoep, frisdrank en witbrood hebben een groter effect op de bloedsuikerspiegel dan langzame koolhydraten zoals in volkorenproducten. Na het stijgen van de bloedsuikerspiegel maakt de alvleesklier zoals hierboven als beschreven het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat de suikers uit het bloed naar de cellen vervoerd kunnen worden. De bloedsuikerspiegel daalt dus weer.

Dit zet niet alleen aan tot vetopslag maar zorgt ook voor een dip en er ontstaat opnieuw honger of lekkere trek. Als je bewust je maaltijden bereidt, met een verlaagd gehalte aan koolhydraten, blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler. Hierdoor ervaar je weinig tot geen honger en voorkom je de beruchte ‘zin om te snaaien’ momenten.

Weer lekker in vorm

Koolhydraten zijn de eerste energiebron voor het lichaam. Zolang je een verhoogd gehalte aan koolhydraten blijft eten is het heel moeilijk om je vetreserves aan te spreken vanwege het eerder genoemde hormonale effect. Door bewust te kiezen voor een voedingspatroon met een verlaagd gehalte aan koolhydraten wordt je lichaam gedwongen om deze probleemzones aan te spreken om zo aan de benodigde energie te komen. Het is wel belangrijk om tegelijkertijd voldoende eiwitten binnen te krijgen, anders gaat je lichaam ook spiereiwitten afbreken. En deze zijn nou juist zo belangrijk om een goede stofwisseling te behouden.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zijn de eerste energiebron voor het lichaam. Zolang je een verhoogd gehalte aan koolhydraten blijft eten is het heel moeilijk om je vetreserves aan te spreken vanwege het eerder genoemde hormonale effect. Door bewust te kiezen voor een voedingspatroon met een verlaagd gehalte aan koolhydraten wordt je lichaam gedwongen om deze probleemzones aan te spreken om zo aan de benodigde energie te komen. Het is wel belangrijk om tegelijkertijd voldoende eiwitten binnen te krijgen, anders gaat je lichaam ook spiereiwitten afbreken. En deze zijn nou juist zo belangrijk om een goede stofwisseling te behouden. 


Producten van PS. food & lifestyle

Uniek programma als koolhydraatarm dieet

PS. food & lifestyle heeft haar eigen, unieke programma ontwikkeld. Hierbij is gebruik gemaakt van een verlaagd gehalte aan koolhydraten. Wij als PS. food & lifestyle onderschrijven het succes en de doeltreffendheid van een gezond eetpatroon met een verlaagd gehalte aan koolhydraten. Moet het roer om? Wij vinden het belangrijk dat jij de rest van je leven kunt genieten van jouw behaalde resultaat. Dat het een way of life wordt. Je leest hieronder hoe wij dit samen met jou gaan realiseren.

Het team van betrokken en deskundige diëtisten heeft het uitgebalanceerde PS. food & lifestyle programma ontwikkeld dat bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Je gaat hierbij niet minder eten, maar anders eten. PS. food & lifestyle maakt hierbij gebruik van een laag gehalte aan koolhydraten en een verhoogde eiwit innameDe coaches van PS. food & lifestyle geven aan dat zij, tijdens de begeleidingsafspraken met hun cliënten, keer op keer blije gezichten zien. Daar doen we het samen voor!

PS. food & lifestyle: weer in vorm dankzij een bewust en lekker voedingsprogramma

Het PS. food & lifestyle programma is ontwikkeld door deskundige diëtisten. Het behandelplan is niet alleen gericht op het snel bereiken van jouw doelen, maar juist ook op het behouden van een gezond gewicht op de lange termijn. Het programma werkt in fasen. Je volgt het onder persoonlijke begeleiding van een deskundige en betrokken PS. voedingscoach. PS. food & lifestyle biedt allerlei tips, koolhydraatarme weekmenu’s, lekkere producten en verrassende recepten. Je kunt heerlijk eten en blijft toch lekker in vorm! 

Start nu met het koolhydraatarm dieet

Zoek een coach

Maak nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt.

Lees ervaringsverhalen
Patricia Klaasen, 54 jaar uit Raamsdonksveer "Na de zomervakantie zat ik niet lekker in mijn vel*"

Ik zette mezelf weer op nummer 1 en ben nu zo blij met wie ik in de spiegel zie!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mirjam Padmos, 40 jaar uit Zwijndrecht "Na zoveel pogingen, is het me nu wél gelukt!*"

Wat ik ook probeerde, zelfs na zoveel goed bedoelde adviezen van verschillende diëtisten, lukte het afvallen niet. Ik besloot het PS. food & lifestyle programma te gaan volgen en in 4 á 5 maanden heb ik mijn doel behaald!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer