Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
14 november 2017

1 op de 3 mensen krijgt diabetes! Zo is diabetes om te keren!

Van 1990 tot en met 2014 is het aantal mannen met diabetes meer dan verdubbeld en het aantal vrouwen met diabetes met 50% toegenomen.

Het aantal mensen met diabetes is schrikbarend hoog. Van 1990 tot en met 2014 is het aantal mannen met diabetes meer dan verdubbeld en het aantal vrouwen met diabetes met 50% toegenomen. Diabetes betekent suikerziekte, en dat geeft letterlijk weer wat er aan de hand is. We eten met z’n allen zo veel suiker (snelle koolhydraten) dat we er ziek van worden.

Vier op de vijf mensen krijgt te veel suiker binnen. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)is om maximaal 6 theelepels suiker per dag te eten. In werkelijkheid krijgen we meer dan 30 theelepels suiker per dag binnen, dit komt overeen met 7.400 suikerklontjes per jaar!

Ook als je denkt, dit geldt niet voor mij, moet ik je helaas teleurstellen. 80% van de suiker die je binnenkrijgt zit namelijk verborgen in producten waarvan je het niet verwacht; pastasauzen, woksauzen, maaltijdpakketten, soepen, vruchtenyoghurt, dressings en zelfs brood.

1,1 miljoen Nederlanders hebben de diagnose diabetes gekregen

Momenteel hebben 1,1 miljoen Nederlanders de diagnose diabetes gekregen. Elke week komen er 1200 bij. In 90% van alle diabetesgevallen betreft het diabetes type 2. Diabetes type 2 is de vorm die tijdens het leven ontstaat en sterk samenhangt met je leefstijl. Diabetes type 1 is aangeboren.

Kwart van de mensen ‘onbekende diabeet’

In werkelijkheid ligt het aantal mensen met diabetes nog eens een kwart hoger. Doordat er een groot aantal mensen rondloopt die zelf nog niet weten dat ze diabetes hebben.

Je hebt 33% kans om diabetes type 2 te krijgen

Volgens onderzoek van het Erasmus MC krijgt 1 op de 3 huidige volwassenen diabetes type 2. Diabetes is dus een probleem dat ons allemaal aangaat! Het drinken van 1 blikje frisdrank per dag verhoogt je risico om diabetes te krijgen al met 20%.

Daarom heeft het Diabetes Fonds vorige week de eerste ‘Suiker Afkickkliniek’ ter wereld geopend in Amsterdam. Hiermee wil het Diabetes Fonds mensen bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Met als doel om de explosieve toename van diabetes type 2 een halt toe te roepen. 

Wat is diabetes

Wat er gebeurt als je aan deze ziekte lijdt is dat er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Of je nu suiker eet (snelle koolhydraten) of langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenbrood, in je lichaam wordt alles omgezet in suiker. Hierdoor ontstaat steeds een suikerpiek in je bloed. Je alvleesklier reageert daarop door het hormoon insuline aan te maken. Maar als dit te vaak nodig is raakt de alvleesklier overprikkeld en gaat te veel insuline aanmaken. Je cellen worden er dan ongevoelig voor (insulineresistentie).

Te veel suiker veroorzaakt ook overgewicht, leververvetting en meer vetten in je bloed, dit zorgt voor nog meer insulineresistentie. Hierdoor kan de insuline niet meer z’n werk doen: de suiker uit je bloed naar je cellen vervoeren. Met als gevolg een veel te hoog bloedsuikergehalte. Dit is het beginstadium van diabetes type 2. Als het niet verholpen wordt dan zorgt dit voor ernstige schade aan je bloedvaten.

De complicaties van diabetes

Deze schade aan de bloedvaten zorgt voor veel complicaties. In veel gevallen leidt het tot hart- en vaatziekten, oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden, schade aan het brein en dementie, nierschade en aangetaste zenuwen. Veel mensen krijgen ook klachten aan hun voeten; vanwege de beschadigde bloedvaten is de doorbloeding verslechterd en dit is het eerste merkbaar bij de voeten. In ernstige gevallen leidt dit zelfs tot noodgedwongen amputatie van een voet of been. Ook de psychische gevolgen zijn niet mis: 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan depressie.

De denkfout die diabetes veroorzaakt

Jarenlang werd geadviseerd om vooral op de hoeveelheid vet in de voeding te letten om overgewicht en ziektes zoals diabetes tegen te gaan. Door deze focus op vet zijn levensmiddelenfabrikanten hier op in gaan spelen. In de supermarkt vind je schappen vol met light producten zoals magere vruchtenyoghurt. Dit soort producten heeft nog altijd een gezond imago terwijl ze bol staan van de toegevoegde suiker. In zowat alle magere en light producten is het vet vervangen door koolhydraten/suiker. Dit verklaart het explosief toegenomen aantal mensen met overgewicht en diabetes.

Naar aanleiding van mijn eerdere columns over diabetes heb ik van verschillende mensen met diabetes type 2 verontwaardigde reacties gekregen. Omdat ik schreef dat diabetes type 2 veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl. Deze mensen schreven me dat ze ondanks hun gezonde voedingspatroon en ondanks dat ze geen overgewicht hadden, tóch diabetes type 2 hadden gekregen.

Daar zit nu precies het probleem: ons idee over wat gezonde voeding is, is helemaal verkeerd. Het is niet gezond om meerdere keren per dag brood, ontbijtgranen, Liga, Sultana, ontbijtkoek, rijst, pasta, aardappelen en andere zetmeelproducten te eten. Vooral niet de bewerkte producten die niet volkoren zijn en waar bijna altijd suiker aan is toegevoegd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over koek, snoep en gebak… Met de veelal zittende levensstijl van tegenwoordig hebben de meeste mensen voldoende aan de koolhydraten uit groenten en fruit, aangevuld met een kleine hoeveelheid volkoren graanproducten.

Diabetes type 2 is om te keren

Het is niet mijn bedoeling om je de stuipen op het lijf te jagen. Helemaal niet zelfs…. Het positieve is dat er juist een hele mooie ontwikkeling gaande is. Steeds meer mensen ontdekken dat diabetes type 2 niet alleen te voorkomen is, maar ook te genezen! Onthoud dat medicijnen slechts symptoombestrijding zijn. Diabetes type 1 is helaas niet om te keren.

In plaats van overwegend graanproducten (die rijk zijn aan koolhydraten), kunnen we ons veel beter voeden met waardevolle eiwitten, vetten en vezels. Sinds 2015 is het koolhydraatarme voedingsadvies zelfs in de officiële voedingsrichtlijn voor diabetes opgenomen.

Als je graanproducten eet, kies dan altijd de gezonde, volkoren varianten. Bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren crackers en zilvervliesrijst. Kook niet uit pakjes en zakjes en laat kant-en-klaar producten vanwege de (verborgen) toegevoegde suikers zoveel mogelijk weg uit je dagelijkse voeding. Een voedingspatroon dat vooral bestaat uit vlees, vis, eieren, zuivel, noten, olijfolie, groenten en fruit levert ruimschoots waardevolle eiwitten, vetten en vezels.

Voeding als medicijn diabetes

Langzaam wordt alom bekend dat koolhydraatarm eten het allerbeste medicijn is tegen diabetes. Omdat we de afgelopen 25 jaar zo zijn gaan focussen op minder vet eten, is onze voeding veel meer koolhydraten en suiker gaan bevatten. Deze toegenomen suikerinname is de oorzaak van de grote toename van diabetes.

Tot voor kort werd bij diabetes standaard en vetbeperkte voeding voorgeschreven met veel koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en omdat je die als je diabetes hebt zelf niet kunt verwerken worden hiervoor medicijnen voorgeschreven. Het eten van koolhydraten houdt dus de noodzaak in stand om medicijnen te gebruiken. Gelukkig begrijpt een steeds grotere groep diëtisten en andere medici, dat het probleem op een veel gezondere wijze aan te pakken is: gewoon minder (snelle) koolhydraten en suiker eten.

PS. Ga nooit op eigen houtje minder koolhydraten eten als je medicijnen gebruikt, maar zorg voor begeleiding van een professional.

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht