Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
16 augustus 2023

Afvallen met injecties: wondermiddel of toch niet?

Het zal de afgelopen maanden waarschijnlijk niet aan je voorbij zijn gegaan. Er is een afvaltrend gaande waarbij men injecties gebruikt om in een korte periode veel te kunnen afvallen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar is dat het ook?

Gewicht verliezen is niet iets wat je ‘zomaar even doet’. Er zijn vele voedingspatronen, diëten en methoden die jou op weg kunnen helpen naar een gezond gewicht. Maar, wat voor de een heel goed werkt, kan voor een ander heel anders uitpakken.

Het zal de afgelopen maanden waarschijnlijk niet aan je voorbij zijn gegaan. Er is een afvaltrend gaande waarbij men injecties gebruikt om in een korte periode veel te kunnen afvallen.

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dat het ook?

Wat is het?

Het gaat om injecties, diabetes- en obesitasmedicatie, die je helpen om in een relatief korte periode veel te kunnen afvallen. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar, de meest bekende zijn Ozempic en Saxenda. De werkzame stoffen van deze injecties zijn semaglutide en liraglutide.

Hoe werken deze stoffen?

De werkzame stof in deze injecties bootst een eiwit in je lichaam na, genaamd GLP-1. GLP-1 zorgt ervoor dat het lichaam voldoende van het hormoon insuline afgeeft, waardoor de bloedsuikerspiegel verlaagt en weer stabiliseert. Daarnaast zorgt het voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor men een verminderde eetlust ervaart.

Ozempic is bedoeld voor mensen met diabetes mellitus en Saxenda is bedoeld voor zowel mensen met diabetes mellitus als voor mensen met ernstig overgewicht, obesitas. Deze medicatie wordt niet zomaar voorgeschreven, er zijn namelijk strenge richtlijnen aan verbonden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Het zorgt er voor, zoals al eerder benoemd, dat je bloedsuikerspiegel verlaagt en dat je minder eetlust hebt. Hierdoor zal je snel een aantal kilo’s verliezen, terwijl je daar relatief weinig moeite voor hoeft te doen.

Nadelen

Tegenover deze voordelen staan echter meerdere nadelen. Zo hebben deze injecties vervelende bijwerkingen en zonder begeleiding van een arts, brengt dit een groot risico met zich mee. Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en geïrriteerde darmen. In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot een alvleesklierontsteking.

Naast deze vervelende bijwerkingen is een ander groot nadeel dat het effect slechts tijdelijk is. Men gebruikt deze injecties zonder aan hun voedings- en beweegpatroon te werken. Wanneer je met deze injecties stopt en weer terugvalt in oude gewoontes, zullen de verloren kilo’s er snel weer bij komen. Zo laat onderzoek zien dat de meeste mensen die stoppen met deze injecties na slechts één jaar weer op het oude gewicht zitten.

Een ander nadeel is dat Ozempic van oorsprong bedoeld is voor mensen met de aandoening diabetes mellitus. Wanneer deze injecties veelvuldig worden ingezet voor mensen met ‘enkel’ obesitas, zal er minder beschikbaar zijn voor de mensen die de injecties écht nodig hebben.

Conclusie

Gewicht verliezen met behulp van injecties is mogelijk, maar wij zouden adviseren om het op een andere manier aan te pakken.  Het is namelijk belangrijk dat men beseft dat het geen ‘quick-fix’ is en dat dit niet bestaat. Zodra je stopt met de injecties, komt het hongergevoel namelijk terug. Zonder daadwerkelijke aanpassingen door te voeren in het voedings- en leefstijlpatroon is het slechts een oplossing voor de korte termijn.

De enige manier van het behalen én behouden van een gezond gewicht op lange termijn, is het definitief veranderen van je levensstijl. Hierbij is het verstandig om te kiezen voor een koolhydraatarm en eiwitrijk voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging en aandacht voor ontspanning en slaap.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om een verantwoord voedingspatroon aan te leren? Het PS. food & lifestyle programma helpt je hierbij.

Tijdens het PS. food & lifestyle programma ga je aan de slag met een gezond en koolhydraatarm eetpatroon, dat je ook op de lange termijn kunt blijven volhouden. Samen met één van onze 300 PS. food & lifestyle coaches ga je op zoek naar een eetpatroon dat bij jou past. Dat je lekker vindt, bij je past en makkelijk toe te passen is.  

Doordat je kiest voor een eetpatroon dat koolhydraatarm is maar voldoende eiwitten bevat, verbrand je voornamelijk je vetmassa en behoud je je spiermassa. Doordat je je spiermassa behoudt, houd je ook je stofwisseling op pijl en zo voorkom je het jojo-effect.

Wil je weten of het PS. food & lifestyle programma iets voor jou is? Neem dan gerust eens contact op met een coach bij jou in de buurt en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Terug naar overzicht