Kan je gevoelig voor koolhydraten zijn? En wat zijn die koolhydraten nou eigenlijk, want het blijft maar een lastig iets. En je wordt er dik van… toch?
Wat zijn koolhydraten?
Eerst even back to basics! Wat zijn koolhydraten? Koolhydraten zijn een energiebron voor je lichaam. In de volksmond noemen we het gewoon suikers, maar ook zetmeel is een koolhydraat. Kortom, tot de groep van de koolhydraten horen niet alleen de enkelvoudige suikers, maar ook de meervoudige suikers zoals zetmeel. Een koolhydraat is een aaneenschakeling van suikermolecules.
Bij een enkelvoudige koolhydraat (ook wel snelle suikers genoemd) zoals glucose of fructose, is er slechts 1 suikermolecule, er is dus weinig aaneen te schakelen. Deze enkelvoudige suikers noemen we daarom monosacharides. Bij meervoudige koolhydraten (ook wel langzame suikers genoemd) hangen er meer suikermolecules aan elkaar. Als dit een keten van 2 suikermolecules is noemen we dat een disacharide, zo heb je bijvoorbeeld sacharose (biet- of rietsuiker) of lactose (melksuiker).
Bij zetmeel tenslotte is de keten nog langer. Binnen de groep zetmeel kennen we amylopectine en amylose bijvoorbeeld.
Naast de verdeling volgens de lengte van de keten, zoals ik net omschreef, kun je koolhydraten ook indelen op verteerbaarheid. Verteerbare koolhydraten kan ons lichaam opnemen en gebruiken als energie, daartoe behoren ook suikers die ik net beschreven heb. Onverteerbare koolhydraten zijn onder andere voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen. Ze vormen dus geen energiebron, maar hebben een belangrijke functie voor onze darmwerking.
Wat is een bloedsuikerspiegel?
Koolhydraten en bloedsuikerspiegel zijn onlosmakelijk verbonden. Als we koolhydraten eten, dan begint onze bloedsuikerspiegel te stijgen. Deze stijging gaat door tot ongeveer 1 á 2 uur na de maaltijd. Ondertussen maakt de alvleesklier (pancreas) insuline aan. Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat we de koolhydraten (in de vorm van glucose) uit onze bloedbaan kunnen opnemen in onze cellen. Hierdoor daalt onze bloedsuikerspiegel weer.
Gezonde mensen bereiken ongeveer 3 uur na de maaltijd de laagste bloedsuikerwaarde. Als onze bloedsuikerspiegel voldoende is gedaald, stopt de alvleesklier met het maken van insuline. Je verbruikt natuurlijk voortdurend een beetje energie, dus is er ook een hormoon dat er voor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel (ook wel glycemie genoemd) niet meer verder daalt, integendeel zelfs stijgt. Dat hormoon is glucagon. Je bloedsuikerspiegel of glycemie wordt dus door 2 hormonen, insuline en glucagon binnen de aanvaarde grenzen gehouden.
Misschien heb je al wel eens van de Glycemische index gehoord? Dit zegt alles over de snelheid van het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Nog even een weetje: als je bloedsuikerspiegel snel stijgt, daalt deze ook weer snel …… Wat resulteert in… Zin…. Trek…. Honger! Je weet wel, dat gevoel dat je telkens weer foute keuzes doet maken…
Let op! Bij een tekort aan calorieën kan je lichaam andere bronnen aanspreken voor de noodzakelijke energie. Denk hierbij aan onze lichaamseiwitten, onze spiermassa dus. Dat wil je niet , want dan daalt je basaal metabolisme, dat is de hoeveelheid energie die jij verbrandt in rust. Je wil niet dat je BMR (basaal metabolic rate) daalt, want dan verbruik je minder en kom je dus makkelijker aan. Natuurlijk kunnen we ook nog energie halen uit onze vetreserves. Net wat je wil als je wil afvallen!!
Ben ik gevoelig voor koolhydraten?
We zijn natuurlijk allemaal uniek, net dat tikje anders. Daardoor reageert ons lichaam ook niet precies hetzelfde als dat van een ander.
Kan jij koolhydraatgevoelig zijn?! Ja, dat kan!
Ons DNA en ons lichaam is nog vrijwel hetzelfde gebouwd als in de oertijd. Ons spijsverteringsstelsel dus ook. In de oertijd aten we heel anders, veel groenten, vlees, vis en af en toe fruit, noten, zaden en granen. Tegenwoordig worden granen en andere vormen van koolhydraten vertegenwoordigd bij alle eetmomenten. Denk maar aan de boterhammen bij het ontbijt en de lunch, fruit, frisdrank en koeken tussendoor, aardappel, rijst of pasta bij ons avondeten en dan nog een nagerecht met suiker. Op deze continue suikeraanvoer is ons verteringsstelsel niet gebouwd. Elke keer als er suiker in de bloedbaan komt wordt de alvleesklier aan het werk gezet. Op den duur kan deze hier overbelast door raken waardoor hij ofwel meer en meer insuline aan gaat maken of juist te weinig. Dit kan diabetes type 2 veroorzaken. Het is daarom af te raden om bij elk eetmoment koolhydraten te nuttigen. De hoeveelheid koolhydraten en het aantal ‘koolhydraat-momenten’ op de dag wat bij jou past, is voor iedereen verschillend.
Dit heeft ook invloed op de opname snelheid van suikers
Zo zal jouw lichaam veel feller reageren op koolhydraten die je eet zonder eiwitten of vetten erbij. Bijvoorbeeld bij snoepjes. Als respons op die berg suikers maakt je lichaam veel insuline aan op erg korte tijd. Daarmee belast je natuurlijk de alvleesklier! En zodoende vergroot je de kans op overgewicht én diabetes type 2! Producten met enkelvoudige (snelle) suikers en witmeel producten geven de snelste stijging van je bloedsuikerspiegel en zijn daarom het meest ongezond.
De Glycemische Index (GI)is een maat die aangeeft hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel aan het bloed worden afgegeven en zo de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Combineer bij je eetmomenten koolhydraten steeds met eiwitten, dat vertraagt de opname van de koolhydraten en zorgt voor een langzamere stijging van je bloedsuikerspiegel. Vermijd snelle koolhydraten en kies levensmiddelen met een lage Glycemische Index (GI).
Word ik dik van koolhydraten?
Uiteindelijk zal jouw lichaam alles wat je te veel binnen krijgt (na omzetting) opslaan als vet. Of die calorieën nu uit alcohol, koolhydraten, vetten of zelfs eiwitten komen, de kunst is dus om niet te veel energie binnen te krijgen. Door de koolhydraten in je voeding te beperken, val je echter wel veel makkelijker af houd jij dat hongergevoel beter onder controle (je weet wel die bloedsuikerspiegel gaat niet meer zo pieken). En daardoor is het makkelijker om je totale inname binnen de perken te houden en langdurig een gezond gewicht te behouden.
PowerSlim volgt steeds wetenschappelijk onderzoek rond voeding op. Daarin valt het op dat steeds meer onderzoek aantoont dat de verdeling over de dag van de koolhydraten erg bepalend is. Dat heeft ertoe geleid dat PowerSlim het behandelplan heeft uitgewerkt met minder ‘koolhydraat-momenten per dag, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. Wellicht heb je al een kijkje genomen, maar mocht dat niet zo zijn, spiek dan eens hier. Nu kan je coach het behandelplan nóg beter op jou als persoon afstemmen. Echt advies op maat! Geen one-size-fits-all, maar echt een nieuwe, leuke en fijne levensstijl waardoor lijnen verleden tijd is. Of je nu wel of niet gevoelig voor koolhydraten bent.
div> div> div>