Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
20 februari 2023

Voorkom brandend maagzuur! De oorzaak gevonden!

Er zijn veel oorzaken van brandend maagzuur. Omdat ik hier zelf veel last van heb ben ik me gaan verdiepen hoe ik brandend maagzuur kan voorkomen.

Goed eten helpt niet alleen tegen overgewicht, gezonde voeding is de basis van je gezondheid en totale welbevinden. Hippocrates zei ruim 2000 jaar geleden al: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Dat de reguliere voedingsadviezen niet toereikend zijn om overgewicht te voorkomen en al helemaal niet om het te verhelpen, is inmiddels wel bekend. Vet en calorieën beperken resulteert in meer koolhydraten eten en dit heeft juist een averechts effect. De reden om het PS. food & lifestyle afslankprogramma te ontwikkelen.

Ik heb al ontelbaar veel succesverhalen voorbij mogen zien komen en dan heb ik het niet alleen over succesverhalen omtrent fantastisch en verbluffend gewichtsverlies. Minder koolhydraten en suiker eten levert ook bij andere, minder voor de hand liggende klachten veel gezondheidswinst op. Zo hoor ik vaak dat huidproblemen en reumatische klachten zoals artritis afnemen.

Voeding is ons beste medicijn

De nadruk leggen op de hoeveelheid calorieën gaat ook voorbij aan een veel belangrijker gegeven, en dat is hoeveel voedingsstoffen je binnenkrijgt. We moeten weer leren dat we ons lichaam moeten voeden in plaats van alleen vullen. Voeding bevat naast calorieën als het goed is namelijk ook vezels, vitamines en mineralen en het zijn juist die stoffen die ervoor zorgen dat alle processen in ons lichaam naar behoren verlopen.

Door bewerking (raffinatie) in de fabriek maar ook door uitputting van de bodem, wordt de hoeveelheid voedingsstoffen in levensmiddelen steeds kleiner. Daarom is het ontzettend belangrijk zo veel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel tot je te nemen. Terwijl we door ons drukke bestaan juist vaker geneigd zijn om naar makkelijke, kant-en-klare producten te grijpen.

Brandend maagzuur ervaringsdeskundige

Zelf heb ik jarenlang last gehad van brandend maagzuur. Als ervaringsdeskundige weet ik dat veel mensen hier last van hebben, gezien het feit dat velen hier medicijnen voor gebruiken. Zelfs bij de meeste tankstations kan je een middeltje krijgen tegen maagzuur, dat zegt wel iets over de omvang van het probleem.

Als diëtist wist ik al dat brandend maagzuur veroorzaakt kan worden door vet eten, koffie, alcohol, pepermunt. En ja, ik nam nu eenmaal weleens pepermunt en koffie en een glaasje alcohol vind ik ook wel lekker. Ik wist dus waar de oorzaak lag. Dacht ik….

In de loop der jaren ben ik minder koolhydraten gaan eten en in de loop der jaren zijn ook mijn maagzuurklachten verminderd. Terwijl ik nog wel koffie, pepermunt en wijn nam. Maar omdat dit zo geleidelijk is gegaan heb ik nooit een duidelijke link gelegd. Totdat het me op begon te vallen dat ik weer last kreeg als ik koolhydraten at.

Mijn maagzuurklachten waren dus in de loop der jaren geleidelijk afgenomen en zelfs zo sterk dat ik niet meer, zoals daarvoor, standaard een pakje Rennies in mijn handtas had om de stekende pijn in mijn slokdarm te verlichten. Toen ging ik met 2 vriendinnen op vakantie naar Italië, daar speelden de klachten zo erg op dat ik ‘s nachts op zoek moest naar een apotheek om van mijn brandende maagzuur af te komen. Vanaf dat moment was ik ervan overtuigd dat mijn klachten door koolhydraten kwamen. Ik at daar immers dagelijks brood en pasta iets wat ik thuis al heel lang niet meer deed.

Wat te doen tegen maagzuur?

Vanaf het moment dat ik thuis kwam en mijn koolhydraatarme eetpatroon weer oppakte waren mijn klachten inderdaad weer voorbij.

Tijdens een andere vakantie in Bali heb ik ontdekt dat mijn klachten niet door koolhydraten in het algemeen komen. Hier viel het mij namelijk keer op keer op dat ik geen klachten kreeg na een maaltijd met rijst, maar alleen als ik brood of pasta had gegeten. Oftewel, een maaltijd met tarwe.

Maagzuur door brood en pasta?

Ik ben me in de materie gaan verdiepen en het blijkt dat gluten, een onderdeel van tarwe, tot de grootste moleculen behoren die in je maag verteerd moeten worden. Gluten zitten ook in de graansoorten gierst, gerst, rogge, spelt en kamut. Als je hier overgevoelig voor bent kan dit een oorzaak voor brandend en omhoogkomend maagzuur (reflux) zijn. Het beperken van gluten in je voedingspatroon kan jou dus helpen tegen brandend maagzuur.

Maagzuur zorgt er voor dat het eten in je maag tot een zure brij wordt verteerd. Pas als dit gebeurd is dan gaat het van je maag naar je darmen. Wanneer deze vertering niet goed verloopt dan blijft het eten langer in je maag dan de bedoeling is en kan het gebeuren dat je maagzuur een weg naar buiten zoekt via je slokdarm omhoog.

Fabriekseten

Brood en pasta zijn zo’n gangbare voedingsmiddelen dat deze in grote aantallen over de toonbanken van de supermarkten gaan. De industrie doet er dus alles aan om zo’n groot mogelijke oogstopbrengsten te krijgen met als gevolg dat granen in de loop der jaren zo veel gekruist en van molecuulstructuur veranderd zijn, dat ze in de verste verte niet meer op de granen van vroeger lijken.

De ingrediënten en het proces zijn zo ver bewerkt dat ze ook tot de categorie bewerkte voedingsmiddelen behoren. Waarschijnlijk is dit een belangrijke reden waarom veel mensen er tegenwoordig overgevoelig voor zijn.

Maagpijn

Tegenwoordig komen voedselovergevoeligheden en allergieën veel voor. Behalve gluten hoor je ook steeds vaker dat mensen allergisch zijn voor bijvoorbeeld melk, soja, pinda’s, noten, De klachten variëren van jeuk en huiduitslag tot ontzettende maagpijn. Het voedsel waar je overgevoelig voor bent roept een afweerreactie van je lichaam op. Als je steeds bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen dezelfde klachten, zoals buikpijn, ervaart dan is de kans groot dat je hier een overgevoeligheid voor hebt.

Andere oorzaken brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan vele oorzaken hebben, overgewicht is er bijvoorbeeld één van. Door het overtollige vet dat zich in je buikholte bevindt, is er eigenlijk te weinig ruimte waardoor het maagzuur ook naar boven gestuwd kan worden. Ditzelfde gebeurt bij zwangere vrouwen die last krijgen van opkomend maagzuur, alleen zorgt dan de aanwezigheid van het kindje ervoor dat er te weinig ruimte is. Medicijnen, roken, alcohol, stress en een niet goed sluitende maagklep zijn nog een paar mogelijke oorzaken.

Let jij al goed op je leefstijl maar heb je toch regelmatig klachten? Dan is het de moeite waard is om eens een aantal weken de tarwe weg te laten uit je voedingspatroon en te kijken of je klachten hierdoor verminderen. Let wel op; doordat je je darmbacteriën nu andere voeding aanbiedt moeten zij zich aanpassen. De klachten kunnen daardoor mogelijk tijdelijk verergeren. Dit is een goed teken, je darmmicrobioom is ten goede aan het veranderen. Je kunt dit veranderproces bespoedigen (en dus de klachten verminderen) door een probioticum in te zetten dat onder andere de soorten Bifodobacterium en Lactobacillus bevat. Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht