Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
2 april 2015

Is freekeh gezonder dan quinoa of zilvervliesrijst?

Oprah Winfrey en Jamie Olivier prijzen freekeh de hemel in. Dat klinkt veelbelovend! Maar wat is freekeh eigenlijk en is het ook daadwerkelijk zo gezond?

Lukt het je eindelijk om quinoa op de juiste manier uit te spreken, is er weer een ‘nieuwe’ graansoort die helemaal hip en happening is. Oprah Winfrey prijst freekeh de hemel in en Jamie Olivier noemde het zijn 'nieuwe favoriete superfood'. Dat klinkt veelbelovend! Maar wat is freekeh eigenlijk en is het ook daadwerkelijk zo gezond? In deze column vertel ik je hier meer over.

Freekeh, niet nieuw, maar heel ‘gewoon’ tarwe

Freekeh wordt ook wel farik of frikey genoemd. Freekeh is eigenlijk geen nieuwe graansoort. Het is namelijk ‘gewoon’ tarwe uit het Midden-Oosten, dat op een andere manier wordt bewerkt dan wij gewend zijn. De tarwekorrels worden onrijp geoogst, in de zon gedroogd en vervolgens geroosterd. Daarna worden de graankorrels er als het ware ‘uitgewreven’. Wat overblijft zijn groene tarwekorrels die eruit zien als rijstkorrels en een aardse, rokerige smaak hebben.

Freekeh gezond?

Doordat dit graan zo vroeg geoogst wordt is het super voedzaam. Freekeh bevat bijna 4 keer zo veel vezels als zilvervliesrijst en meer dan 2 keer zo veel eiwitten als zilvervliesrijst. Hierdoor heeft freekeh een lage Glycemische Index. Waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, je minder snel vet opslaat en langer een verzadigd gevoel zult hebben. Handig dus als je niet te veel wilt snacken. Ook je darmen zullen er blij mee zijn, want vezels zorgen voor een goede darmwerking.

Hoe gebruik ik het?

Freekeh kun je hetzelfde eten als quinoa of bulgur. Je kunt het gebruiken als vervanging van rijst in een eenpansgerecht, maar ook verwerken in een salade of als eten als bijgerecht. De granen hebben een kooktijd van ca. 15 minuten.

Let’st get freekeh?!

Ik ben geen voorstander van de benaming superfood, want het blijft belangrijk om te variëren. Er is geen één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Maar als je toch gaat variëren dan is freekeh een uitstekende keuze.

Lees ervaringsverhalen
Patricia Klaasen, 54 jaar uit Raamsdonksveer "Na de zomervakantie zat ik niet lekker in mijn vel*"

Ik zette mezelf weer op nummer 1 en ben nu zo blij met wie ik in de spiegel zie!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mirjam Padmos, 40 jaar uit Zwijndrecht "Na zoveel pogingen, is het me nu wél gelukt!*"

Wat ik ook probeerde, zelfs na zoveel goed bedoelde adviezen van verschillende diëtisten, lukte het afvallen niet. Ik besloot het PS. food & lifestyle programma te gaan volgen en in 4 á 5 maanden heb ik mijn doel behaald!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht