Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
1 april 2025

De gezondheidsvoordelen van wandelen in de buitenlucht

Maak een fijne wandeling in de buitenlucht, want de buitenlucht heeft namelijk erg veel voordelen voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

De lente is begonnen! De dagen worden langer en de zon laat zich weer wat vaker zien. Dé perfecte tijd om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Hoewel wandelen in de buitenlucht misschien een eenvoudige activiteit lijkt, doet het wonderen voor je gezondheid.

Maak dagelijks een wandeling, want dit is misschien wel de makkelijkste manier om aan jouw gezonde levensstijl te werken.

Gezond voor lichaam én geest

Er zijn vele voordelen toe te schrijven aan wandelen, al helemaal als je dit in de buitenlucht doet. Het zorgt onder andere voor een verbetering van ons humeur en conditie, maar ook voor gewichtsbeheersing. Vele gezondheidsvoordelen dus voor zowel ons lichamelijke als mentale gezondheid.

1. Betere conditie en hartgezondheid

Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging waarbij de kans op blessures erg klein is. Door dagelijks een half uur te wandelen houd je je conditie op pijl en blijf je in beweging. Wandelen activeert en stimuleert ook de bloedsomloop. Dit kan ondersteunen bij het verlagen van je bloeddruk én het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

2. Gewichtsbeheersing

Regelmatig wandelen is een effectieve en eenvoudige manier om een gezond gewicht te krijgen/behouden. Het is een laagdrempelige vorm van beweging die je stofwisseling stimuleert en helpt extra calorieën te verbranden. Regelmatig wandelen, vooral in een stevig tempo, kan bijdragen aan een betere vetverbranding.

3. Minder stress

Een wandeling in de buitenlucht zorgt voor het verlagen van je stressniveau. Ook kan het gevoelens van angst en spanning verminderen.

Een onderzoek waarbij deelnemers iedere dag een 30 minuten durende boswandeling maakten, liet zien dat het cortisolniveau verlaagde. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Wandelen in de buitenlucht zorgt voor rust en een ontspannen en relaxed gevoel.

4. Positief effect op humeur

Het menselijk lichaam is van nature gemaakt om in beweging te zijn. Daglicht speelt daarbij een belangrijke rol in vele lichaamsprocessen, waaronder je humeur. Te weinig blootstelling aan daglicht, bijvoorbeeld door veel binnen te zitten, kan leiden tot een daling van het gelukshormoon serotonine. Dit kan een somber gevoel veroorzaken.

Een wandeling in de frisse lucht kan helpen deze sombere gedachten op zij te zetten. Beweging stimuleert de aanmaak van gelukstofjes, zoals serotonine, die ons een blij gevoel geven.

5. Aanmaak van vitamine D

De buitenlucht zorgt ervoor dat we frisse lucht inademen in onze longen. Probeer tijdens het wandelen eens diep in en uit te ademen, zodat je de lucht tot in je longen voelt komen.

In de lente zien we steeds meer zonnestralen. Probeer deze regelmatig op te vangen! Zonlicht op de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is noodzakelijk voor sterke botten, tanden en een goede werking van je spieren. Ga dus regelmatig naar buiten en laat de zon op je huid stralen.

6. Diepere slaap en meer focus

Door overdag in beweging te zijn, vooral in daglicht, help je je biologische klok goed af te stemmen. Dit zorgt ervoor dat je ’s avonds makkelijker in slaap valt en dieper slaapt. Daarnaast bevordert wandelen de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je hersenen, wat je focus én productiviteit verbetert. Een dagelijkse wandeling maakt je dus uitgeruster, maar ook scherper en productiever.

Op naar buiten!

Even een frisse neus halen heeft dus talloze voordelen. Een simpele maar krachtige manier om zowel lichamelijk als mentaal gezond te blijven. Des te meer reden om dagelijks een blokje om op de agenda te zetten!

Tips

  • Maak er een gewoonte van om iedere avond na het eten even een blokje om te gaan, in plaats van op de bank te ploffen.
  • Plan wekelijks een vaste wandelavond met een vriendin. Kunnen jullie even bijkletsen en heb je meteen een uurtje beweging te pakken.
  • Bij welke kleine dingen kun je de auto laten staan en te voet gaan? De kinderen uit school halen, een pakketje ophalen of even een paar boodschappen doen.
  • Een belletje doen? Oordopjes in, jas aan en bel wandelend

Lees ervaringsverhalen
Yvon van der Cruijsen, 48 jaar uit Wilbertoord "Ik had niet durven dromen dat ik aan het eind van het jaar 47 kg lichter was*"

Tijdens mijn eerste afspraak met Susan nog: “Ik weet niet of dit wel haalbaar is… misschien leg ik de lat te hoog.” Maar al snel merkte ik dat het anders ging dan bij eerdere pogingen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Hilde Vanhoutteghem, 56 jaar "Ik weigerde de overgang als excuus te zien voor mijn gewicht*"

Ik had al verschillende diëten geprobeerd, zowel op eigen houtje als met begeleiding van een diëtist. In een paar jaar tijd was ik 10 kilo aangekomen en ik zat gewoon niet lekker meer in mijn vel.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht