Enige dagen geleden is officieel de lente begonnen. Alle seizoenen vind ik iets hebben, maar de lente blijft denk ik toch mijn favoriet. Alles raakt weer in bloei, het is langer licht, de mensen zijn vrolijker en je krijgt van dit alles een dosis extra energie. Weg winterdipje, hallo lente! Ook krijg ik bij ieder seizoen weer zin in ander eten. Omdat de temperaturen wat gaan stijgen, heb je vaak zin in wat lichtere maaltijden en komen langzaam de salades weer op het menu. Geen stamppot en boerenkool meer, maar heerlijke salades, asperges en andere groenten van het seizoen. Het leek me een leuk idee om eens een overzicht te maken, welke voedingsmiddelen en gerechten je nog meer typisch eet en wat je allemaal te wachten staat nu de lente is begonnen. Ik heb er weer helemaal zin in!
Groente van het seizoen
Tegenwoordig kun je door import uit andere landen en de kassenbouw bijna het hele jaar door jouw favoriete groente verkrijgen. Maar traditioneel gezien groeien bepaalde groenten natuurlijk in bepaalde seizoenen. Het is vaak niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu en je portemonnee. Ik zal een paar typische lentegroente uitlichten.
Asperges
Dit is echt een seizoensgroente die alleen vers te verkrijgen is tijdens het aspergeseizoen. Misschien wel de groente waar door veel mensen het meest naar uitgekeken wordt. Ook wel het witte goud genoemd. Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar hebben ook nog veel voordelen voor je gezondheid. Je kunt met dit witte goud je energielevel een boost geven, je krijgt er een gezonde glow van. Het is goed voor je darmflora en ze werken vochtafdrijvend.
Raapstelen
Raapstelen vallen echt onder de vergeten groente. Heb jij ze al wel eens gegeten? Ik heb deze groente vorige jaar in de lente pas voor het eerste gegeten, in een lentestamppot. Verrassend lekker! Ze zijn ook nog eens super gezond. Er zit namelijk in raapstelen relatief veel vitamine A, B, C en K en bevat het daarnaast de volgende mineralen: calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink. Er zitten zelfs omega 3-vetzurenin. Hier vertel ik je later in dit column meer over. Ook kun je ze op allerlei manier bereiden: zoals rauw in een smoothie of salade, je kunt er soep van maken, ze wokken, stoven, koken of (rauw) verwerken in een stamppot. Wil je dit in fase 1 ook eens proberen? Maak dan dit recept voor een lentestamppotje met raapstelen eens. Smakelijk!
Haring
Het duurt nog even voor het nieuwe haringseizoen begint. Om precies te zijn is dit op 12 juni 2019 en zal de Hollandse nieuwe weer overal verkrijgbaar zijn. Tegenwoordig vind ik een haring op z’n tijd best lekker (dat was eerst wel anders). Maar, omdat ik weet hoe gezond zo’n visje is eet ik deze af en toe graag. Hij zit namelijk boordevol goede omega 3-vetzuren, namelijk DHA en EPA. Het vetgehalte van de haring bepaalt voor een heel groot deel de smaak. De reden dat de haring zo vet is komt doordat de vis gevangen wordt vóór de paartijd. Om de naam Hollandse Nieuwe te mogen dragen moet het vetgehalte minimaal 16% zijn. De vetten die aanwezig zijn in haring zijn met name de Omega-3 visvetzuren EPA en DHA. EPA en DHA zijn vooral bekend om hun gezondheidsbevorderende werking. Er zijn veel onderzoeken die sterk aanwijzen dat deze omega 3-vetzurenbijdragen aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Naast deze gezonde vetzuren, bevat haring ook een grote hoeveelheid eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en herstel van de spieren, organen, het zenuwstelsel en bloed. Naast eiwitten bevat haring ook veel belangrijke vitamines zoals vitamine A, B12 en D. Ongeveer 10% van de vitamine B12 en D wordt geleverd door vis. Interessant is dat ongeveer een haring bijna de dagelijkse vitamine D behoefte levert en zelfs meer dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Je kan dus wel stellen dat haring een aanzienlijke bijdrage levert aan de dagelijkse voorziening van vitamines.
Reden genoeg om deze vis regelmatig op je menu te zetten. Wat dacht je van haring op toast met radijs en komkommer of of een lekkere salade met haring?
Lichtere maaltijden
Over salades gesproken… de temperaturen gaan (als het goed is) weer wat stijgen en daardoor krijgen we weer zin in lichtere maaltijden. De tijd van zware stamppotten is achter de rug en er komen weer andere gerechten op het menu. Wat dacht je van een heerlijke salade, crackers met cottage cheeseen radijsjes of ’s avonds een visje met gegrilde groenten. Al onze lekkere, koolhydraatarme recepten bekijk je hier.
En misschien kun je binnenkort weer voor de eerste keer buiten eten of picknicken. Hoe heerlijk is dat?
Geniet van de lente!