Winkelwagen
Terug
4 april 2016

De nieuwe generatie: Meer kans op hart- en vaatziekten?

Waarschijnlijk is het geen nieuwtje voor je dat er steeds meer zwaarlijvige mensen bijkomen in Nederland. Overal zijn natuurlijk de verleidingen om je heen, een feestje, even snel die reep pakken bij het tankstation en onze supermarkt ligt bomvol met suikerrijke producten. Obesitas is een van de grote risicofactoren (naast een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken) voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

Er is een groot onderzoek uitgevoerd waarin volwassenen tussen 20 en de 60 jaar 21 jaar lang zijn gevolgd. En daaruit blijkt dat in iedere nieuwe jongere generatie overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk vaker voorkwamen dan in de eerdere generatie. Dit heeft met name te maken met de veranderingen in leefstijl. De generatie ouderen in de toekomst zal dus vaker en vanaf jongere leeftijd overgewicht hebben. Het risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld diabetes wordt hierdoor vele malen groter.

Het goede nieuws is dat er nog veel verbetering mogelijk is om er een gezonde levensstijl op na te houden. En dit natuurlijk ook vol te houden. Het blijkt namelijk ook uit steeds meer onderzoeken dat het eten van  koolhydraatarme en eiwitrijke voeding een gunstig effect heeft op je gezondheid.

Het eten van eiwitrijke voeding zou net zo goed voor je kunnen zijn als stoppen met roken of meer gaan bewegen! Het was al bekend dat een eiwitrijk dieet goed is voor de opbouw van spieren, de aanmaak van huidcellen en het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht, maar dat eiwit een positief effect heeft op hart en bloedvaten kan nu dankzij wetenschappelijk onderzoek worden bevestigd.

Onderzoekers in Engeland hebben het effect van zeven aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) op de gezondheid van hart en bloedvaten van bijna 2000 vrouwen onderzocht. Het blijkt hieruit dat inname van deze aminozuren net zoveel effect heeft op de bloeddruk als op reeds bekende leefstijl risicofactoren zoals zoutinname, lichaamsbeweging en alcoholgebruik. Voor soepelere bloedvaten is de inname hiervan vergelijkbaar met ook een hele bekende factor, namelijk het niet roken.

Ook is gebleken dat de oorsprong van het eiwit belangrijk is. Meer dierlijke eiwitten zoals vlees, vis of eieren zorgen voor soepelere bloedvaten en het consumeren van meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, noten, broccoli of spinazie kunnen in verband gebracht worden met een lagere bloeddruk.

Tevens is onlangs gebleken dat koolhydraatarm en suikerarm te eten de beste manier om diabetes type 2 tegen te gaan. Je kunt dit lezen in het artikel Spectaculaire resultaten bij proef voeding als medicijn tegen diabetes type 2

Er kan dus worden vastgesteld dat het eten van eiwitrijke en koolhydraatarme voeding gekoppeld is aan een gezondere bloeddruk, betere bloedvaten en een gezonder lichaam! We moeten dus met zijn allen gezonder gaan eten om te zorgen dat de voorspelling “De generatie ouderen in de toekomst zullen vaker en vanaf jongere leeftijd hart- en vaatziekten ontwikkelen” niet uit zal komen!

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht