Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
24 oktober 2024

Diabetes voorkomen met een koolhydraatarm voedingspatroon

Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders hebben prediabetes. Om te voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes type 2 ontwikkeld is het belangrijk om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders hebben de diagnose diabetes gekregen, maar de omvang van het probleem is een stuk groter. Er is namelijk een grote groep die risico loopt op deze aandoening óf simpelweg de officiële diagnose nog niet heeft gekregen.

Wat is diabetes?

Bij mensen met diabetes is de regulatie van de bloedsuikerspiegel verstoord. Doordat we te veel (en te vaak) snelle koolhydraten eten wordt de stofwisseling van koolhydraten, suikers, ontregeld. Dit houdt in dat het lichaam de koolhydraten niet meer goed kan verwerken.

In een gezonde situatie wordt suiker, dat je lichaam haalt uit koolhydraten uit de voeding, via het bloed vervoerd naar de cellen om daar energie te leveren. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat deze suikers uit het bloed gehaald kunnen worden en daadwerkelijk in de cellen terecht komt. Bij mensen met diabetes functioneert dit systeem niet goed.

Wanneer diabetes niet behandeld wordt, hoopt de suiker zich op in het bloed. De bloedsuikerspiegel stijgt. Op lange termijn kan dit de vaatwanden en zenuwen in het lichaam beschadigen, dit is gevaarlijk voor je gezondheid.

Soorten diabetes

Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2.

Bij diabetes type 1 maak je geen, of te weinig, insuline aan. Dit variant is genetisch bepaald. Mensen met diabetes type I moeten hun leven lang insuline spuiten om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

In circa 90% van alle diabetesgevallen gaat om diabetes type 2, voorheen ook wel ouderdomssuiker genoemd. De alvleesklier produceert minder insuline en/of onze lichaamscellen zijn hier resistent voor geworden. Deze vorm van diabetes ontstaat veelal door levensstijlfactoren.

Prediabetes

Zoals al eerder benoemd is er een grote groep mensen met een verhoogd risico op diabetes. We hebben het hier over mensen met prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders prediabetes hebben. 

In dit stadium reageert het lichaam al minder goed op het hormoon insuline. De bloedsuikerwaarden zijn verhoogd, maar nog niet zo hoog dat de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld. Ondanks dat de diagnose nog niet gesteld is, tonen onderzoeken wel al aan dat ook prediabetes de bloedvaten, zenuwen én het hart kan beschadigen.

Het is dus belangrijk om prediabetes te behandelen. Indien prediabetes niet behandeld wordt, is het namelijk in vele gevallen een kwestie van tijd tot diabetes type 2 ontstaat. Maar hoe pak je dit aan?

Diabetes voorkomen

Om te voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes type 2 ontwikkeld is het belangrijk om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden én de stofwisseling van koolhydraten weer goed verloopt.

1. Vermijd enkelvoudige, snelle koolhydraten

Door de hoeveelheid én frequentie van het eten van koolhydraten te verlagen, zorg je ervoor dat je gedurende de dag minder insuline hoeft aan te maken. Het lichaam wordt op den duur weer gevoeliger voor insuline en zal de bloedsuikerspiegel beter kunnen reguleren.

Wees bewust van de hoeveelheid koolhydraten die je per dag eet. Laat de koolhydraten regelmatig achterwege en kies voor een maaltijd bestaande een eiwitbron (vlees, vis, ei) met groenten.

2. Eet eiwitrijk en kies de juiste vetten

Een eiwitrijk voedingspatroon aangevuld met gezonde vetten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Tevens zorgt het ervoor dat je langer verzadigd bent en minder geneigd bent om te grijpen naar ongezonde, suikerrijke, snacks.

Probeer aan iedere maaltijd een eiwitbron toe te voegen. Zoals een (gekookt) ei, vlees, vis, kwark of bijvoorbeeld cottage cheese. En je maaltijd te bereiden in olijfolie, roomboter, ghee of kokosolie.

3. Streef naar een gezond (leef)gewicht

Prediabetes en diabetes type 2 gaan vaak hand in hand met overgewicht. Wanneer je overgewicht hebt is je lichaam minder gevoelig voor insuline. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel hoog. Streef daarom naar een gezond gewicht. Gewichtsverlies leidt in de meeste gevallen tot verlaging van de bloedsuikerspiegel en dit kan het verschil maken tussen het wel óf niet ontwikkelen van diabetes type 2.

4. Blijf in beweging

Door voldoende en regelmatig te bewegen verbrand je extra calorieën, je helpt je lichaam overtollige suikers te verbranden én je zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid verbetert. Het lichaam kan daardoor makkelijker de koolhydraten verwerken en de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Probeer om minimaal 5 dagen per week een half uurtje of meer matig-intensieve beweging te doen. Zoals wandelen, fietsen of huishoudelijk werk. Wat je doet maakt niet zo veel uit, zo lang je hartslag maar omhoog gaat.

Het koolhydraatarme voedingspatroon en (pre-)diabetes

Een koolhydraatarm voedingspatroon kan vele positieve resultaten teweegbrengen voor mensen met (pre-)diabetes. Je hebt een verminderde behoefte aan insuline, dit gaat veelal samen met gewichtsverlies en vaak heb je daardoor ook minder medicatie nodig.

Echter is het wel van belang hier voorzichtig mee om te gaan. Zorg altijd voor goede begeleiding van een diëtist en/of behandelend arts.

Het PS. food & lifestyle programma is gebaseerd op een koolhydraatarm en eiwitrijk voedingspatroon. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel, je hebt een hoger verzadigingsgevoel én we gaan voor een gezond gewicht dat blijft.

Benieuwd hoe een koolhydraatarm voedingspatroon jouw gezondheid kan verbeteren? 

Neem vrijblijvend contact op met één van onze PS. food & lifestyle coaches bij jou in de buurt.

 

Zoek een voedingscoach bij jou in de buurt

Maak vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een PS. food & lifestyle coach en kom er achter wat we voor jou kunnen betekenen.

Terug naar overzicht