Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
30 juni 2017

E-nummers, boosdoeners?

E-nummers, een onderwerp waar je tegenwoordig niet meer om heen kan. Maar wat zijn het nou eigenlijk en zijn ze echt zo schadelijk als je soms hoort?

E-nummers, een onderwerp waar je tegenwoordig niet meer om heen kan. Zowel op tv, op straat als op internet, overal kun je wel iets vinden over deze nummertjes. Van voorstanders die een “ode aan de E-nummers” brengen, tot felle tegenstanders die het troep, gif en kankerverwekkend noemen: er zijn duidelijk twee kampen. Maar hoe denk jij nou over E-nummers? Misschien heb je hier nog geen standpunt in aangenomen omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of heb je eigenlijk geen idee wat het zijn? Ik vertel je er graag meer over… want om er echt iets over te kunnen zeggen heb je behoorlijk wat informatie nodig. Wat zijn E-nummers nou eigenlijk en zijn ze echt zo schadelijk?

Wat zijn E-nummers?

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie (EU) toegelaten is als additief (toevoeging) in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. E-nummers zijn in de jaren 60 ingevoerd als gevolg van de grootschalige voedselfraude. Ze dienen om onze voeding veiliger te maken en het voor de consument inzichtelijk te maken wat er precies in ons eten zit. Dit zorgde voor minder ziekte en de voedselfraude werd extreem verlaagd.

E-nummers, ook wel additieven genoemd, worden toegevoegd om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren.Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Zo zijn er ongeveer 350 stofjes die aan onze voeding worden toegevoegd. E-nummers zijn er in verschillende vormen, namelijk de natuurlijke vorm uit planten, struiken, dieren en bomen en de kunstmatige vorm, deze wordt ontwikkeld in de fabriek. Om de 350 stofjes goed uit elkaar te kunnen houden hebben ze allemaal een classificatie gekregen. Zo worden de kleurstoffen geschaald in de E100 reeks en de antioxidanten onder E300. Hieronder een overzicht:

E-nummer reeks Soort toevoeging
E100-199 Kleurstoffen
E200-299 Conserveermiddelen/voedingszuren
E300-399 Anitoxidanten
E400-499 Emulgatoren
E500-599 Diverse additieven
E600-699 Smaakversterkers
E700-799 Conserveermiddelen

Deze nummers zorgen ervoor dat iedereen kan zien wat er in een product zit, dit maakt het ook makkelijk als je bepaalde E-nummers wilt vermijden.

Weetjes over E-nummers

  1. Wist je dat water, vitamines en zuurstof ook een E-nummer zijn? E948 staat namelijk voor zuurstof en wordt gebruikt als een verpakkingsgas;
  2. Wist je dat andere woorden voor vitamine C, natriumascorbaat of ascorbinezuur zijn en deze is terug te vinden op de ingrediëntenlijst als respectievelijk E-301 en E-300?
  3. Wist je dat vitamine C in ons eten bederf tegengaat en dit de reden is dat dit vaak aan een voedingsmiddel wordt toegevoegd?
  4. Wist je dat E162 staat voor bietjesrood en E160 de rode kleurstof uit tomaten is?

Waarom zijn E-nummers in de wereld geroepen?

Natuurlijk heb ik al verteld dat deze stofjes worden toegevoegd als gevolg van de grootschalige voedselfraude en voor het ‘verbeteren’ van onze voeding, maar alle E-nummers hebben een verschillende functie. Zo bestaan er bijvoorbeeld antiklontermiddelen om klonteren tegen te gaan in zout en kruiden. Conserveermiddelen zijn er om bederf door bacteriën en schimmels tegen te gaan, voedingszuren maken een product zuurder en zoetstoffen maken een product zoeter. De stoffen zijn dus toegevoegd om ons eten er mooier uit te laten zien, beter te laten smaken maar ook om te vermijden dat onze voeding al bedorven is voordat het in de winkel ligt.

Hoe wordt bepaald of een stof toegevoegd mag worden?

Wanneer de voedingsmiddelenindustrie een nieuwe stof wil toevoegen aan onze voeding wordt deze aangemeld bij de EFSA wat staat voor de “Europese voedselveiligheidsautoriteit”. De EFSA doet vervolgens onderzoek en kijkt of er al eerdere onderzoeken zijn geproduceerd over de voor- en nadelen van de stof. Hier gaat dus een flinke overweging aan vooraf. Wanneer is aangetoond dat een stof niet schadelijk is voor de gezondheid, dan mag het stofje toegevoegd worden aan onze voeding.Hierbij wordt ook vastgesteld hoeveel er maximaal van een stof mag worden toegevoegd. Ook wordt dit in de wet beschreven waardoor de voedselveiligheidsautoriteit ervoor zorgt dat ons eten veilig is. Wanneer er nieuwe onderzoeken naar de stof worden gedaan en geproduceerd dan gaat de EFSA de toevoeging van de stof in heroverweging nemen en wordt gekeken of deze als toevoeging mag blijven bestaan of dat deze wordt verwijderd van de lijst met toegestane E-nummers. Best veilig dus, vind je niet? Hoe kan het dan dat er toch nog gemengde gevoelens zijn over E-nummers?

Onderzoek naar bepaalde E-nummers

Enerzijds komt dit doordat er vaak weinig kennis is maar anderzijds ook omdat er verschillende E-nummers zijn die wel schadelijk zijn. Een veel besproken E-nummer is bijvoorbeeld aspartaam of glutamaat. Dit is een kunstmatige zoetstof die veelal wordt toegevoegd aan light producten en aan ongezonde producten zoals koek, zoete snacks, kant-en-klaar producten, sauzen etc. Over het algemeen dus voornamelijk producten die je in een gevarieerd gezond eetpatroon zoveel mogelijk vermijdt.

Daarbij is het zo dat over de zoetstof aspartaam ook wel wordt gezegd dat deze kankerverwekkend is en je er bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgt. Ook wordt aspartaam vaak als boosdoener gezien omdat deze vermeden moet worden bij het ziektebeeld fenylketonurie (stofwisselingsziekte PKU) of een sulfietovergevoeligheid. Bij fenylketonurie is aspartaam schadelijk doordat bij het verteren van aspartaam het aminozuur fenylalanine ontstaat. Deze stof is schadelijk voor PKU-patiënten omdat de stof niet goed kan worden afgebroken en dit is schadelijk voor de hersenen. Daarom staat er een waarschuwing op producten met aspartaam. Het is dus ook niet voor niks dat aspartaam twee keer is afgekeurd in Amerika.

Ondanks het feit dat aspartaam een goedgekeurd E-nummer is, raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen en voor producten met een natuurlijke zoetstof te kiezen. Dit is dan ook een van de redenen waarom er bij PowerSlim voor gekozen wordt geen aspartaam te gebruiken in de producten en juist voor de natuurlijke zoetstof Stevia te kiezen.

Van kunstmatige kleurstoffen is bekend dat ze een verhoogde belasting zijn voor je lever omdat ze als afvalstoffen worden gezien. Je kunt je voorstellen dat op het moment dat je lichaam veel tijd moet besteden aan het verwerken van synthetische E-nummers, je lichaam minder aandacht kan besteden aan de overige processen. Dit is natuurlijk zonde, want is je stofwisseling niet veel belangrijker dan het verwerken van een kunstmatig E-nummer? Ik vind van wel!

Conclusie

Ik hoop dat ik je heb geholpen bij het verduidelijken van deze stoffen en dat je inmiddels een beter idee hebt wat ze zijn en waarvoor ze dienen. Ongeacht de mening die je nu misschien hebt gevormd wil ik je nog wel het volgende meegeven: wanneer je een gezonde leefstijl aanneemt met voldoende groenten, verse producten, fruit en vlees/vis dan zal je een grote hoeveelheid van de E-nummers niet tegenkomen. Het belangrijkste van een gevarieerd eetpatroon is natuurlijk zo weinig mogelijk kant-en-klaar producten, minder zout en minder suiker. Mijn advies zou dan ook zijn, ongeacht je mening over E-nummers, zorg voor een gezonde en gevarieerde leefstijl waar jij je goed bij voelt. Dit werkt het beste wanneer je je gezond en vitaal wilt voelen en je streefgewicht wilt behouden.  

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht