Dit zal één van de meest gestelde vragen zijn, want iedereen vraagt het zich af. Helpen light producten bij het afvallen?!
Light of boerenbedrog?
Allereerst is er het onderscheid te maken tussen light producten waar 1 component verlaagd is, zodat de term light gebruikt mag worden. Maar waarbij een andere component verhoogd is. Bijvoorbeeld minder vet, maar meer suikers dan in de normale variant van het voedingsmiddel. Zodoende is de samenstelling anders (niet noodzakelijk gezonder), maar de energiewaarde daalt niet zo heel erg. En de component die er meer in zit is vaak ook een goedkope, ongezonde grondstof. Het zal je niet verbazen dat deze groep light producten eigenlijk geen bestaansrecht heeft.
Je hebt ook light producten waarbij de caloriewaarde aanzienlijk lager ligt, neem nu light frisdranken waarbij kunstmatige zoetstoffen de suikers vervangen. Over het gezondheidsaspect ga ik hier niet verder uitweiden, dat is voor een andere column. Deze light variant levert minder calorieën op.
Worden we dikker door light producten?
We zien overgewicht en obesitas toenemen, óók bij bevolkingsgroepen die gebruik maken van light producten. Dus stelden onderzoekers van de KULeuven1 en de Rijksuniversiteit Groningen zich de vraag, hoe kan dat? Ze gingen aan de slag met cijfers van het marktonderzoeksbureau GFK, dat het koopgedrag van Nederlandse huishoudens in kaart bracht.
Wat blijkt uit hun onderzoek?
Bij het gebruik van light producten neemt de portie toe. We gaan er dus gewoon meer van eten! Dat zou te verklaren zijn door het wegvallen van het schuldgevoel. Je staat roomijs te scheppen. Je voelt je er eigenlijk schuldig bij. Dus neem je 1 bolletje. Ook de slagroom blijft een bescheiden toefje. En de chocoladesaus laat je al maar staan, de zonde is al groot genoeg.
Stel nu dat je light ijs voor je hebt. Weg is dat schuldgevoel! Gevolg is dus dat je een flinke bol schept, of misschien wel 2. En die light slagroom dat mag ook een grotere portie zijn, ‘het is toch light!’ En voila, het kwaad is geschied.
Je denkt dat je met light ijs en light slagroom echt minder calorieën binnen zal krijgen en laat je dus wat gaan met de chocoladesaus. Je neemt 2 eetlepels chocoladesaus. (dat is niet eens flink doorgeknepen op de fles)
Nu de harde cijfers.
Het eerste kommetje met 1 bol roomijs (50g) met een toefje slagroom (15g) leverde jou 180 kcal op. De tweede versie, zonder schuldgevoel, maar wel met light producten levert voor 2 bolletjes light ijs (100g) met light slagroom (30g) en chocoladesaus (30g), 250kcal op!
En dat is dus precies wat er gebeurt, leert het onderzoek van de KULeuven ons. Erger nog, het effect blijft ook nazinderen wanneer we terug overschakelen naar de klassieke variant van het product. Met als gevolg dat er eerst geen gewicht verdween door het gebruik van light producten en dat er achteraf een grotere portie geconsumeerd wordt en dat leidt tot gewichtstoename.
Achter de schermen van deze column
Als ik iets schrijf dan check ik alles goed, ik wil geen onwaarheden schrijven. Dus stond ik hier voor deze blog slagroom te wegen. Want de verpakking van de room geeft aan dat 10g slagroom 1 portie is en je slechts 35kcal oplevert. Ik schrok me een hoedje, want 10g is echt een klein toefje. (zie foto)
Als ik zo eens rond me kijk op een leuk terras bij zomerweer, dan zie ik porties slagroom die 3 keer groter zijn. Ook de chocoladesaus is bedrieglijk: 30g is namelijk 2 eetlepels. Je ijsje zal niet meteen zwemmen in chocoladesaus dus!
Zo zie je maar weer dat de verpakking lezen, maar ook eens wegen wat je écht eet, hele goede stap kunnen zijn om gezonder te gaan leven!
Bron:
div> div> div>