Wooop fruit! Heerlijk!
Vooral in de zomer vind ik het verfrissend en top als tussendoortje of dessert. Kleine bijkomstigheid, gedurende de eerste twee fases van het PowerSlim programma is fruit niet toegestaan. De reden hiervan is dat fruit boordevol fruitsuikers zit en deze verstoren de vetverbranding.Lekker en gezond is fruit wel, maar zonde om door dat banaantje je vetverbranding te verstoren. Precies dat banaantje is waar ik het in deze column over ga hebben, over de fabels en feiten. Want bananen zijn slecht hoor ik echt veel te vaak!
En hoe zit het eigenlijk met rood fruit, dat is de beste keuze toch? Laten we maar meteen de koe bij de horens pakken.
Bananen
Deze gele rakkers staan vaak in een negatief daglicht, omdat ze slecht zouden zijn voor de lijn en erg calorierijk. Echter hebben bananen veel meer positieve kanten dan negatieve. Ik breng de belangrijkste even aan het licht;
Bananen helpen je bloeddruk verlagen. Dit komt door het mineraal kalium. In één banaan zit al gauw 467 mg, dat is ongeveer 16% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast is er zelfs duidelijk wetenschappelijk bewijs dat kalium het risico op een beroerte verkleint.
Het mineraal magnesium is ook in grote mate te vinden in bananen. Namelijk zo’n 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Magnesium zorgt voor een goede energiestofwisseling, goede botten, spieren en zenuwen.
Plus wat dacht je van mangaan? Dit sporenelement helpt bij de vorming van bindweefsel en botten en is betrokken bij een goede werking van enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling. In een banaan vindt je zo’n 28% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Maar dat is niet het enige. Bananen zijn namelijk bommetjes van vitamine A, diverse B vitamines, C, E en K.
De reden dat bananen niet op nummer 1 staan in de lijst van afslanken is doordat ze calorierijker en suikerrijkerzijn. De reden is dus absoluut niet dat ze ongezonder zijn. Maar even een vergelijking; op 100 gram bevat een banaan zo’n 18.8 koolhydraten waarvan 18.3 gram fruitsuiker. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld 100 g watermeloen, deze bevat 7.8 gram koolhydraten, waarvan 7.5 gram fruitsuiker.
Watermeloen
Niets lekkerder dan op een warme zomerdag een stuk koude watermeloen. Deze grote groene met rode vrucht bevat naast ijzer, kalium vitamine C ook lycopeen & betacaroteen. Beide een antioxidant.
Betacaroteen beschermt je lichaamscellen tegen vrije radicalen en helpt de huid te herstellen na beschadiging van de zon.
Lycopeen maakt het vruchtvlees van bijvoorbeeld watermeloen zo mooi rood. Watermeloen is ook meteen de vrucht die de hoogste dosering van dit antioxidant bevat. Deze vrucht heeft nog meer voordelen, het is namelijk een bijzonder goede dorstlesser, omdat hij voor 92% uit water bestaat. Watermeloen bevat daarnaast het stofje L-citrulline, wat in het lichaam omgezet kan worden in het semi-essentiële aminozuur arginine. Dit heeft een gunstig effect op je bloedvaten en het speelt ook een belangrijke rol voor je immuunsysteem.
Rood & Oranje Fruit
Aardbeien hebben hun mooie rode kleur overigens niet te danken aan lycopeen. Wel bevatten ze enorm veel vitamine C! Zelfs meer dan de vitamine-C-fabriek sinaasappel. In 100 gram sinaasappel zit zo’n 49 mg vitamine C, in aardbeien is dat op dezelfde hoeveelheid 60 mg! Dat vitamine C bijdraagt aan een goede weerstand is al wel bekend. Wat de meeste mensen niet weten, is dat vitamine C ook bijdraagt aan de vorming van collageen. Juist, dat stofje waardoor je huid stevig blijft! Tevens bevatten aardbeien per 100 gram maar 6.5 gram koolhydraten, waarvan 5.6 gram fruitsuiker. Reden genoeg dus om in de zomer te genieten van aardbeitjes.
Fruitsoorten heb je in alle kleuren van de regenboog. Kijkje nemen naar de oranje soorten dan maar? Oranje fruitsoorten krijgen hun mooie kleur door de stof die ik al eerder noemde. Betacaroteen. Eigenlijk kennen de meeste mensen dit antioxidant door wortelen en iets met ogen… Dat komt door twee andere carotenoïden, waar ik je de namen van zal besparen. Maar bijvoorbeeld nectarines zitten er vol mee. Deze carotenoïden vormen een soort laagje en beschermen daarmee je netvlies tegen zonlicht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze kunnen beschermen tegen ouderdomsblindheid, ook wel bekend als macula-degeneratie.
Maar de absolute winnaar van carotenoïden zijn abrikozen! Abrikozen bevatten namelijk 25 keer meer betacaroteen dan ieder andere fruitsoort. Ons lichaam zet betacaroteen om in vitamine A. Vitamine A speelt een rol bij het zien van licht en donker. In de zomer is er genoeg van deze fruitsoort voor handen, maar ook in de winter kan je gebruik maken van de voordelen! Gedroogde abrikozen bevatten wel veel minder vitamines, maar betacaroteen doorstaat het drogingsproces. Pas wel op, de hoeveelheid koolhydraten van gedroogde abrikozen ligt zo’n 6x hoger!
Conclusie
Zoals met alles, geldt ook voor fruit: geniet met mate. Dat fruit vezels, vitamines en mineralen levert betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten of dat meer beter is. Fruitsuiker is namelijk ook gewoon suiker en daar kun je beter niet te veel van binnenkrijgen. Vruchtensappen zijn helemaal niet aan te raden omdat ze niet de vezels bevatten die het hele fruit wel bevat. En vezels zijn weer supergezond voor je darmen en zorgen er bovendien voor dat je bloedsuiker niet te snel stijgt. 2 stuks vers fruit per dag past prima in een gezond voedingspatroon. Als je gevoelig bent voor koolhydraten let dan op de hoeveelheid koolhydraten in fruit en kies de soorten die het minste bevatten.
Welke fruitsoort is jouw favoriet? Wellicht komt hij in mijn volgende column aan bod!
div> div> div>