Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
7 oktober 2024

Geen tijd om te koken? Zorg er voor dat je dit in huis hebt!

Geen tijd om boodschappen te doen? Met dit in je voorraadkast, heb je altijd genoeg gezonde ingrediënten in huis en zet je vlug een gezonde maaltijd op tafel.

Je herkent het vast wel. Het is bijna etenstijd en je hebt nog geen tijd gehad om boodschappen te doen. Wat nu? Met onderstaande producten in je voorraadkast, koelkast of vriezer, heb je altijd genoeg gezonde ingrediënten in huis en zet je vlug een gezonde maaltijd op tafel.

Wat is handig om op voorraad te hebben als je het PS. food & lifestyle programma volgt of gewoonweg graag gezond en koolhydraatarm eet? Dat gaan we in deze column bespreken. Want hoe fijn is het dat wanneer je een keer geen tijd hebt om boodschappen te doen, je wel voldoende gezonde ingrediënten in huis hebt?

Met een goede basisvoorraad ben je altijd in staat om een lekkere en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Ook op de momenten dat je onverwacht later thuis bent en je geen tijd of zin hebt om boodschappen te doen.

Vriezer

  • Diepvriesgroenten zoals bloemkool, spinazie, broccoli of rode kool. Wist je dat diepvriesgroenten even gezond zijn als verse groenten? Je kunt dus met een gerust hart kiezen voor een doosje met bevroren groenten. Vaak nog goedkoper ook!
  • Vlees kun je gemakkelijk invriezen zoals kipfilet, rundertartaar of varkensfilet. Verdeel het vlees in meerdere porties en vries deze in. Super handig!
  • Vis zoals garnalen of witvis. Heel eerlijk gezegd wordt niet iedere vissoort er lekkerder op als je deze invriest of ingevroren koopt. Denk dan met name aan zalm of kabeljauwfilet. Maar, garnalen of pangasiusfilet zijn prima uit de vriezer.
  • Specerijen. Wist je dat je zelfs ook verse specerijen kunt invriezen, zoals rode peper en gember? Handig voor wanneer er meerdere stuks in een verpakking zitten.

Voorraadkast

  • Blikjes tonijn
    Een blikje tonijn kun je erg lang bewaren en is dan ook erg handig om bij nood op voorraad te hebben. Je kunt er altijd wat lekkers mee maken, bijvoorbeeld een salade of gebruik het in een pasta. Ook ideaal om mee naar je werk te nemen en als eiwitbron te verwerken in bijvoorbeeld een salade of als zelfgemaakte tonijnsalade voor op een cracker.
  • Uien en andere smaakmakers
    Een uitje kan je maaltijd zo veel lekkerder maken. Fruit een uitje voordat je je vlees gaat bakken, maar ook rauw door de salade doet ui het altijd goed. Denk bij smaakmakers ook aan knoflook, sterke mosterd, sambal, (balsamico)azijn, volle mayonaise, tomatenpuree, olijven, knoflook en Kikkoman sojasaus (de sojasaus van Kikkoman bevat het minste koolhydraten). Lekker om je maaltijden meer smaak te geven.
  • Broodproducten
    Met voldoende broodproducten op voorraad hoef je niet na te denken over je ontbijt of lunch. Zorg ervoor dat je deze producten goed en luchtdicht afsluit zodat je ze lang kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de crackers van PS. food & lifestyle of het witbrood. Wist je dat je veel PS. food & lifestyle broodproducten ook in kunt vriezen? Zoals het croissantje, sesam lijnzaadbrood en het witbrood. Zo kun je het nog langer bewaren en heb je altijd een voorraadje in huis.
  • Pasta, rijst, wraps, etc. 
    Met producten voor de avondmaaltijd kun je vlug een diner in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan de wraps, rijst of penne van PS. food & lifestyle. Rijst en pasta zijn de ideale basis voor heerlijke gerechten waar je alle kanten mee uit kunt. Van een lekker simpel gerecht met kip, groenten en rijst of een vegetarische pastasalade. Met voor jouzelf de koolhydraatarme rijst of pasta van PS. en voor de rest van het gezin de volkoren variant.

Keukenkast

  • Olijfolie
    Een goede olijfolie is onmisbaar om jouw vlees, vis en groenten in te bakken. Zorg ervoor dat je ook altijd extra vierge olijfolie in huis hebt als basis voor een lekkere dressing voor een salade.
  • Bouillon
    Met bouillon heb je altijd een goede basis in huis voor een lekkere soep, stoofpot of gewoon als tussendoortje met heet water.
  • (Verse) kruiden
    Weg met pakjes en zakjes om jouw gerechten op smaak te brengen. Zorg ervoor dat je, naast peper en zout, altijd voldoende kruiden in huis hebt om jouw maaltijd goed op smaak te brengen. Denk aan gedroogde kruiden zoals komijn, kerrie, oregano, tijm, kaneel, chili, nootmuskaat, gember, etc. Dit hangt er ook een beetje vanaf of je meer houdt van Mediterraans (zoals oregano, rozemarijn en tijm) of Oosterse smaken (zoals koriander, kurkuma of laos). Daarnaast is het ook handig en lekker om zelf verse kruiden op de vensterbank, in je tuin of op je balkon te hebben staan. Denk aan verse munt, peterselie of bieslook.

Koelkast

  • Voldoende groenten
    Voor de meeste mensen is het, het handigst en voordeligst om het tripje naar de supermarkt te beperken tot één à twee keer per week. Het is dan wel handig om wat groenten in huis te halen die je iets langer kunt bewaren. Zeker als je maar één keer per week naar de supermarkt gaat. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, bloemkool, courgette, witlof, etc.
  • Voldoende beleg
    Met koolhydraatarm beleg in huis kun je altijd gemakkelijk een lunch klaarmaken of meenemen naar je werk. Denk aan cottage cheese, smeerkaas, roomkaas (kruiden) light, kipfilet, ham, gerookte zalm, kalkoenfilet, etc. Of kijk eens bij onze andere opties voor koolhydraatarm broodbeleg.
  • Kwark
    Ontbijt je graag met muesli of granola van PS. food & lifestyle? Dan is magere kwark onmisbaar in je koelkast. Of natuurlijk als tussendoortje als je niet het PS. food & lifestyle programma volgt.
  • Eieren
    Een ei is altijd goed, is veelzijdig en heel gemakkelijk. Een lekker gekookt eitje voor bij de lunch, met groente verwerkt in een snelle omelet of in een quiche/frittata. Altijd lekker en ideaal voor een koolhydraatarme maaltijd. 

Vanaf fase 2 en 3 kun je dit aanvullen met de volgende producten:

  • Fruit (vanaf fase 2A)
    Bijvoorbeeld peren, appels of pruimen of het wat koolhydraatarmere rode fruit zoals bramen, aardbeien, frambozen of rode bessen. Ook super handig: diepvriesfruit, zoals blauwe bessen, frambozen of bramen die je lekker kunt toevoegen aan je ontbijt.
  • Noten, pitten en zaden (vanaf fase 2B)
    Denk aan walnoten, amandelen, paranoten of pijnboompitten. Heerlijk om toe te voegen aan je salade, kwark of havermout en vanaf fase 3 als tussendoortje.
  • Peulvruchten (vanaf fase 2C)
    Het is erg handig om altijd wat blikjes of gedroogde linzen, kidneybonen of kikkererwten in huis te hebben. Vol met vezels en eiwitten en de ideale basis voor een lekkere maaltijdsalade, soep of stoofpot.

Moet je toch nog boodschappen doen op het laatste moment? Lees dan eerst deze column over supermarkt tips en tricks, zodat jij alleen thuiskomt met datgeen dat je daadwerkelijk nodig hebt.

Welke producten heb jij altijd op voorraad?

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 28 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht