Gemberwortel, waar is het goed voor?

Diëtist PS. food & lifestyle
7 februari 2017

Gemberwortel.. Eerlijk is eerlijk, deze wortel is hipper dan hip. Waar we voorheen nog thee uit zakjes dronken wordt nu massaal de gemberwortel aan ons stomende water toegevoegd. En er wordt nogal wat gespeculeerd over de effecten hiervan! Zelf ben ik geen fan van de smaak, niet alleen als thee, maar ook stukjes gember en gemberpoeder kan ik van kleins af aan al niet waarderen.. Maar weet jij welke gezondheidsvoordelen ik hiermee “misloop”?

Wat is gember eigenlijk en hoe wordt het gewonnen?

Gember valt officieel onder specerijen en is een van de meest geconsumeerde ter wereld! Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, officieel bekend als Zingiber officinale. De plant wordt geoogst als de bladeren in de herfst zijn afgestorven. De wortelstokken worden dan opgegraven en gedroogd in de schaduw. Oudere wortelstokken worden gemalen tot gemberpoeder.

Welke gezondheidsvoordelen heeft gemberwortel?

Gember staat echt bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Maar voordat we daarmee starten stip ik ook even een mini-minpunt aan. Gember is slechts heel beperkt toegestaan in de eerste fase van PowerSlim. Hoe komt dat? Gember bevat per 100 gram zo’n 11,5 gram koolhydraten. Daarom mag je maximaal 1 cm gember per dag.

Op naar de voordelen van gember. Gember bevat namelijk veel vitamines, antioxidanten en mineralen. Voor de vitamines zijn dit voornamelijk B1, B2, B6 en vitamine C. Maar het is vooral een mineralenbommetje. Gember bevat natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Maar er zijn nog drie andere stoffen die gember zo bijzonder maken. Wel eens gehoord van Ginerol, Shogaol en Zingiberene?

Ginerol is de reden dat gember zo’n sterke en soms zelfs scherpe, pittige smaak heeft. Ginerol stimuleert de leverfunctie en staat tevens bekend om misselijkheid en braken te verminderen. Shogoal heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Zingiberene bevindt zich in de wortelstok van gember en is daar maar in minimale hoeveelheid aanwezig. Deze stof zorgt ook voor de frisse geur die gember afgeeft. Tevens is dit de krachtigste bron van eiwitsplitsend en eiwit verterend enzym in de natuur.

Klinkt een beetje als abracadabra; maar wat dat betekent is dat het ondersteunend en verbeterend werkt voor onze spijsvertering en onze weerstand verhoogt. Dat brengt me ook meteen tot het eerste echte voordeel. Gember bevordert dus de spijsvertering!

Wat doet gember nog meer?

Gember…

  • ... verbetert de opname van voedingsstoffen en verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitamines en mineralen
  • ... heeft een positieve werking op de stoelgang
  • ... verhelpt een opgeblazen gevoel
  • ... vermindert honger na het eten
  • ... verbetert de bloedcirculatie en heeft een bloeddrukverlagende werking
  • ... verzacht hoofdpijn en migraine
  • ... bevordert de speekselaanmaak en dit verbetert vertering van voedsel

Ben jij gek op gember? Misschien zijn deze koolhydraatarme recepten met gember dan iets voor jou!

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt

div> div> div>