Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
7 februari 2017

Gemberwortel, waar is het goed voor?

Gemberwortel.. Eerlijk is eerlijk, deze wortel is hipper dan hip. Maar wat is de gemberwortel precies en welke gezondheidsvoordelen heeft gemberwortel?

Gemberwortel.. Eerlijk is eerlijk, deze wortel is hipper dan hip. Waar we voorheen nog thee uit zakjes dronken wordt nu massaal de gemberwortel aan ons stomende water toegevoegd. En er wordt nogal wat gespeculeerd over de effecten hiervan! Zelf ben ik geen fan van de smaak, niet alleen als thee, maar ook stukjes gember en gemberpoeder kan ik van kleins af aan al niet waarderen.. Maar weet jij welke gezondheidsvoordelen ik hiermee “misloop”?

Wat is gember eigenlijk en hoe wordt het gewonnen?

Gember valt officieel onder specerijen en is een van de meest geconsumeerde ter wereld! Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, officieel bekend als Zingiber officinale. De plant wordt geoogst als de bladeren in de herfst zijn afgestorven. De wortelstokken worden dan opgegraven en gedroogd in de schaduw. Oudere wortelstokken worden gemalen tot gemberpoeder.

Welke gezondheidsvoordelen heeft gemberwortel?

Gember staat echt bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Maar voordat we daarmee starten stip ik ook even een mini-minpunt aan. Gember is slechts heel beperkt toegestaan in de eerste fase van PS. food & lifestyle. Hoe komt dat? Gember bevat per 100 gram zo’n 11,5 gram koolhydraten. Daarom mag je maximaal 1 cm gember per dag.

Op naar de voordelen van gember. Gember bevat namelijk veel vitamines, antioxidanten en mineralen. Voor de vitamines zijn dit voornamelijk B1, B2, B6 en vitamine C. Maar het is vooral een mineralenbommetje. Gember bevat natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Maar er zijn nog drie andere stoffen die gember zo bijzonder maken. Wel eens gehoord van Ginerol, Shogaol en Zingiberene?

Ginerol is de reden dat gember zo’n sterke en soms zelfs scherpe, pittige smaak heeft. Ginerol stimuleert de leverfunctie en staat tevens bekend om misselijkheid en braken te verminderen. Shogoal heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Zingiberene bevindt zich in de wortelstok van gember en is daar maar in minimale hoeveelheid aanwezig. Deze stof zorgt ook voor de frisse geur die gember afgeeft. Tevens is dit de krachtigste bron van eiwitsplitsend en eiwit verterend enzym in de natuur.

Klinkt een beetje als abracadabra; maar wat dat betekent is dat het ondersteunend en verbeterend werkt voor onze spijsvertering en onze weerstand verhoogt. Dat brengt me ook meteen tot het eerste echte voordeel. Gember bevordert dus de spijsvertering!

Wat doet gember nog meer?

Gember…

  • ... verbetert de opname van voedingsstoffen en verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitamines en mineralen
  • ... heeft een positieve werking op de stoelgang
  • ... verhelpt een opgeblazen gevoel
  • ... vermindert honger na het eten
  • ... verbetert de bloedcirculatie en heeft een bloeddrukverlagende werking
  • ... verzacht hoofdpijn en migraine
  • ... bevordert de speekselaanmaak en dit verbetert vertering van voedsel

Ben jij gek op gember? Misschien zijn deze koolhydraatarme recepten met gember dan iets voor jou!

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

 

Terug naar overzicht