Het is wat.. gezonde voeding. De meningen over gezonde voeding lopen uiteen, de adviezen van gezondheidsgoeroes vliegen je om de oren en velen met jou zien door de bomen het bos niet meer.
Rood vlees, e-nummer, superfoods, aspartaam en vooral gluten! Ik zie de vraagtekens op-poppen om me heen, maar gelukkig heb ik niet voor niets vier jaar gestudeerd en ook daarna veel onderzoeken gedaan om mijn kritische oordeel te kunnen geven over de net uitgekomen nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van 2015.
Deze richtlijnen voor gezonde voeding zijn gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Dit jaartal erbij is overigens van belang, want de visie op gezonde voeding is iets wat door de jaren heen enorm verandert. Meteen de koe bij de hoorns, dit is de derde variant van deze richtlijnen.
De kern van de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding
Tussendoor even heel eerlijk, eigenlijk weten we allemaal welke producten in de gezonde categorie vallen. En van welke producten we beter niet te veel moeten eten, maar helaas voor zwichten omdat ze oh-zo-lekker zijn!
Maar, terug naar de kern! De Gezondheidsraad begint de nieuwe richtlijnen als volgt; “De kern van het advies is de aanbeveling om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Deze is uitgewerkt in richtlijnen voor de voedingsmiddelen groente en fruit, vlees, vis, noten, peulvruchten, graanproducten, boter en olie, dranken, alcohol en keukenzout.Verder zijn er richtlijnen voor voedingsstofsupplementen. De richtlijnen hebben betrekking op de volwassen bevolking. Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen.”
Daarna volgt de advisering per punt. Ik zal de gewijzigde richtlijnen met je doornemen en mijn visie in relatie tot gezonde voeding hierbij uitleggen. In totaal zijn het er dertien. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!
Richtlijn 1; Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.
Deze richtlijn voor gezonde voeding bestaat al jaaaaaren! Er zijn diverse reclamespotjes over gemaakt en iedereen die deze zin leest zal de riedel in zijn hoofd afspelen. Hij ging echter zo; 2 ons groenten en 2 stuks fruit. Ik kan me overigens helemaal vinden in deze richtlijn en ook de visie van PowerSlim sluit hierbij aan.
Uit de onderzoeken die betrokken zijn bij het opstellen van de richtlijn blijkt ook dat dagelijks nuttigen van 400 gram groenten en fruit leidt tot verlaging van de bloeddruk en dat dagelijkse consumptie van rond de 200 gram groente of fruit samenhangt met een lager risico op coronaire hartziekten en beroerte. Deze niveaus van consumptie hangen ook samen met een lager risico op diabetes en darm- en longkanker. Wauw, ontzettend mooie resultaten, blijvertje dus!
Richtlijn 2; Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten. Eet dagelijks ten minste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
Heel goed! Alhoewel ik hier als PowerSlim diëtist zelfs nog ietsje strenger in wil zijn. Kies altijd voor volkoren! De consumptie van volkorenproducten verlaagt namelijk het risico op coronaire hartziekten. Daarbij hebben volkorenproducten zoals volkorenbrood een lagere GI (Glycemische Index) dan gewoon bruinbrood en dit draagt bij aan een gezond gewicht2. Volkorenbrood mag ook pas volkoren heten als het voor 100% uit volkorenmeel bestaat.
Deze regel geldt niet voor andere graansoorten zoals bijvoorbeeld spelt. Een product kan daardoor de betiteling krijgen met spelt, terwijl het in werkelijkheid maar 2% bevat. Toch moet ik hierbij benoemen dat de regel van 100% alleen voor brood geldig is. Andere producten kunnen volkoren genoemd terwijl ze minder dan 100% volkorenmeel bevatten. Bekijk daarom altijd het etiket.
Richtlijn 3; Eet wekelijks peulvruchten
Uit de gegevens blijkt dat consumptie van peulvruchten leidt tot een verlaging van het LDL-cholesterol. Super resultaat natuurlijk! Maar pas op, peulvruchten zijn ook koolhydraatrijk. Als je op je streefgewicht bent passen ze prima in een gezond voedingspatroon, maar eet ze dan in plaats van een andere zetmeelbron zoals brood, aardappelen, rijst of pasta. Onder peulvruchten worden in deze richtlijnen bonen, linzen, kikkererwten en spliterwten verstaan.
Richtlijn 4; Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
Noten zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook erg gezonde voeding! Geniet er wel met mate van want noten bevatten ook veel calorieën. Eerder heb ik hier mijn bevindingen al over uitgesproken. Nieuwsgierig? Klik dan hier
Richtlijn 5; Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
Er heeft geen wijziging plaatsgevonden in deze richtlijn. Op zich ook niet nodig, want de huidige richtlijn is toereikend voor een gezonde voeding en diëtistisch gezien vind ik dat prima. Zuivel is niet alleen een bron van calcium, maar levert ook eiwitten. Deze eiwitten leveren een verzadigd gevoel, houden de bloedsuikerspiegel stabiel en je spiermassa op peil. Zit je in de eerste fase van PowerSlim? Kies dan voor kwark, dit levert ook eiwitten, maar niet de melksuiker, waardoor je netjes in je vetverbranding blijft.
Richtlijn 6; Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
Verandering! Voorheen was dit twee keer per week, waarvan een keer vet. Maar uit het onderzoek dat betrokken is bij het opstellen van de richtlijnen blijkt; “dat de verlaging van het risico op fatale coronaire hartziekten bij een portie vis per week even groot is als bij hogere consumptieniveaus” Geen paniek, eet jij twee keer in de week vis, waarvan een keer vet? Mag je dus lekker blijven doen! Wil je trouwens meer weten over vis? Eerder dit jaar schreef ik deze column
Richtlijn 7; Drink dagelijks drie koppen thee.
“In dit advies wordt onder thee, groene en zwarte thee verstaan. Groene thee is afkomstig van de theeplant, maar heeft in tegenstelling tot zwarte thee geen oxidatieproces ondergaan. Kruidentheeën en bijvoorbeeld rooibos vallen buiten het bestek van dit advies. Drie tot vier koppen groene of zwarte thee per dag verlagen het risico op beroerte.”
Volledig mijn visie! Echter vind ik witte- en rooibosthee een goede afwisseling in een gezond voedingspatroon. Andere soorten thee zijn vaak (lees; bijna altijd) gemaakt met suiker. Daarnaast is drinken erg belangrijk om je lichaam gehydrateerd te houden en alle afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
Richtlijn 8; Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
Vet is erg belangrijk in een gezonde voeding, het speelt een rol bij de opname van vetoplosbare vitamines, maar ook bij je stoelgang. Om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen is vet onmisbaar. Vanuit PowerSlim is het advies om twee eetlepels olijfolie per dag te gebruiken. Lekker om in te bakken en braden, maar wat dacht je van een lekkere sladressing met olijfolie als basis?
Richtlijn 9; Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
Voor mij is deze richtlijn niet nieuw, maar wellicht voor jou wel. De aanvulling die de Gezondheidsraad geeft is perfect beschreven en luidt alsvolgt; “Het filter kan namelijk de cholesterolverhogende stoffen cafestol en kahweol in koffie wegvangen. Filterkoffie en koffie van koffiepads vallen in de categorie gefilterde koffie, net als oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat.
Ongefilterde koffie komt voor in de vorm van kookkoffie, Dranken 49 cafetière koffie, Griekse koffie en Turkse koffie. Espresso en koffie uit koffieautomaten waarin de koffie vers gezet wordt kunnen zowel in de categorie ongefilterde als gefilterde koffie vallen, afhankelijk van het type automaat, de soort en hoeveelheid koffie en het soort filter dat wordt gebruikt.”
Richtlijn 10; Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
Wauw, deze bevinding heeft enorm veel los gemaakt in de wereld. Schreeuwende teksten als “rood vlees is kankerverwekkend”. De echte bevinding ligt iets genuanceerder en luidt dan ook als volgt; Er is een verband gevonden tussen bewerkt vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker; het verband is bij bewerkt vlees sterker dan bij totaal rood vlees.
De richtlijn is dan ook om je totale consumptie vlees wat te beperken. Het is zeer zeker geen oproep om vlees totaal weg te laten, want vlees bevat zeer nuttige en onmisbare voedingsstoffen! Plus deze richtlijn gaat niet alleen over rood vlees, maar ook over wit vlees! Alle vleessoorten kunnen namelijk in de categorie bewerkt vallen…
Wat ik een missende factor vind is een handvat van hoe groot deze beperking dan moet zijn. Mijn advies voor de vrouwen; 120 gram vlees, 150 gram vis. Advies voor de mannen onder ons; 150 gram vlees, 200 gram vis per dag.
Richtlijn 11; Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
Dat suiker niet zo gezond is voor ons, is al langer bekend. Consumptie van een à twee suikerhoudende dranken per dag leidt al tot een verhoogd risico op diabetes! Door je suikerhoudende dranken te vervangen voor bijvoorbeeld water of groene thee, verminder je niet alleen je suikerinname en calorie-inname. Je vermindert ook de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en de kans op gaatjes!
Richtlijn 12; Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
Lastige kwestie deze richtlijn! Van de ene kant positieve effecten op de gezondheid bij matig gebruik van alcohol. Negatieve effecten zijn gemeten bij veelvuldiger gebruik. Zelf ben ik ook van mening dat op z’n tijd een lekker alcoholisch drankje geen enkel probleem is. Echter wordt het wel een probleem als er dagelijks meer dan één glas alcohol geconsumeerd wordt.
Naast de gezondheidseffecten levert alcohol ook onnodige calorieën, wat ongunstig is voor een gezond gewicht. Overigens was de richtlijn vroeger niet hetzelfde voor mannen en vrouwen, nu wel! Too bad guys, van twee glazen per dag gezakt naar één per dag!
Richtlijn 13; Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Het standpunt van de Gezondheidsraad is gebaseerd op gezonde mensen die geen dieet volgen, maar een uitgebalanceerde voeding hebben. Persoonlijk kan ik me aansluiten bij deze visie, maar een keerzijde vind ik dat de gemiddelde Nederlander niet aan dit gezonde voedingspatroon voldoet. Daardoor zijn er bij veel mensen wel degelijk tekorten. Daarbij komt iedereen die een dieet volgt vitamines en mineralen tekort, PowerSlim vangt dit tekort op met de Multivitamine en AcidoSlim.
Bronnen:
div> div> div>