Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
2 oktober 2018

Goed nieuws voor mensen met diabetes type 2

Overal kom je het tegen: huisartsen gaan bij diabetes éérst gezond eten en meer bewegen adviseren in plaats van medicijnen.

Wat een fantastisch nieuws de afgelopen week. Overal kom je het tegen: huisartsen gaan bij diabetes éérst gezond eten en meer bewegen adviseren in plaats van medicijnen. Hoewel ik hier als diëtist al jaren voor pleit, is het een fantastische doorbraak dat dit nu eindelijk bij het grote publiek doordringt. Want in tegenstelling tot wat men jaren geloofde, je hoeft helemaal niet levenslang aan de medicijnen als de diagnose diabetes type 2 bij je gesteld is. Diabetes type 2 is te genezen! En wel met een gezonde leefstijl.

Het kwam allemaal in een stroomversnelling toen in maart 2016 de eerste spectaculaire resultaten bekend werden bij een proef genaamd ‘Voeding als medicijn’. Hier schreef ik destijds al een artikel over. Nu, ruim 2 jaar verder, kun je geen krant openslaan of website bezoeken zonder dat je dit goede nieuws tegenkomt.

Wat is diabetes?

Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuiker (bloedglucose) niet reguleren. Bij gezonde mensen wordt suiker via het bloed naar de cellen vervoerd om daar energie te leveren. Deze suiker haalt je lichaam uit koolhydraten. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed gehaald wordt en in je cellen terecht komt. Bij mensen met diabetes werkt dit systeem niet goed. Als het niet behandeld wordt dan hoopt de suiker zich op in het bloed. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk voor je gezondheid. Dit komt doordat op termijn de vaatwanden en zenuwen in heel het lichaam beschadigd raken. Voor een uitgebreide uitleg over wat diabetes is verwijs ik je door naar dit artikel.

Hoe kan voeding diabetes verhelpen?

Tot voor kort werd door de meeste artsen en andere medici nog een voedingspatroon rijk aan koolhydraten en suiker geadviseerd. Om deze koolhydraten en suikers vervolgens te kunnen verwerken in het lichaam moest de diabeticus dan pillen slikken en/of insuline spuiten.  

Omdat mensen met diabetes de koolhydraten en suiker niet goed kunnen verwerken in hun lichaam, is het veel zinvoller om hier gewoon minder van te eten. Door koolhydraatarm te eten wordt het lichaam niet overbelast en nog zieker en kan minstens de helft van de mensen met diabetes type 2 van de medicijnen af komen.

Hoe kun je koolhydraatarm eten?

Koolhydraten zitten in alles waar zetmeel in zit, dus brood, pasta, aardappelen, rijst etc. Suikers zijn ook koolhydraten. Hierbij kun je denken aan snoep, koek, gebak en frisdrank, maar ook fruit en vruchtensap bevatten veel suiker.

Snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank en gebak kun je sowieso beter laten staan. De overige koolhydraatbronnen zoals fruit, brood, aardappelen en pasta moeten flink beperkt worden omdat deze in je lichaam ook worden afgebroken tot suiker.

Dat betekent een flinke omslag in het voedingspatroon, de meesten van ons hebben brood eten met de paplepel ingegoten gekregen. Toch is het met een beetje hulp helemaal niet zo moeilijk om een koolhydraatarm voedingspatroon te volgen. Wat je bijvoorbeeld wel mag eten als ontbijt is volle kwark met frambozen of bosbessen. Of wat dacht je van gebakken eieren met af en toe spek?

De lunch kan bijvoorbeeld bestaan uit een soep of salade met vlees of vis. En bij het avondeten laat je eenvoudigweg de aardappelen, rijst of pasta weg. Tegenwoordig zie je in steeds meer supermarkten producten zoals courgettespaghetti en bloemkoolrijst waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Je slaat zo twee vliegen in een klap, want behalve minder koolhydraten krijg je ook meteen meer groenten binnen.

Let op: als je diabetes type 2 hebt kun je niet op eigen houtje minder koolhydraten gaan eten want je medicatie moet hierop afgestemd worden. Schakel je huisarts in voor advies.

PowerSlim Balance ondersteunt bij een koolhydraatarme levensstijl

Bij PowerSlim hebben we ruim tien jaar ervaring met het ontwikkelen van koolhydraatarme voedingsmiddelen en in deze tien jaar hebben we vaak de vraag gekregen van mensen met diabetes of ze onze producten konden bestellen. Nu zijn de PowerSlim producten alleen onderdeel van het PowerSlim programma dat je enkel onder begeleiding van een coach kunt volgen, dus dat was tot voorheen niet mogelijk.

PowerSlim Balance chocolate chip cookies

Daarom hebben we een lijn producten ontwikkeld die geschikt is voor iederéén die graag een koolhydraatarm voedingspatroon wil volgen. Want ook als je koolhydraatarm wilt eten heb je af en toe gewoon zin in een bord pasta, een boterham of iets lekkers. Deze lijn heet PowerSlim Balance. De producten van PowerSlim Balance zijn ook bij onze PowerSlim coaches maar tevens ook te bestellen op onze website. Neem eens een kijkje in het assortiment, met o.a. lekkere tussendoortjes, crackers en spaghetti met maar liefst 64% minder koolhydraten dan reguliere spaghetti.

Lees ervaringsverhalen
Patricia Klaasen, 54 jaar uit Raamsdonksveer "Na de zomervakantie zat ik niet lekker in mijn vel*"

Ik zette mezelf weer op nummer 1 en ben nu zo blij met wie ik in de spiegel zie!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mirjam Padmos, 40 jaar uit Zwijndrecht "Na zoveel pogingen, is het me nu wél gelukt!*"

Wat ik ook probeerde, zelfs na zoveel goed bedoelde adviezen van verschillende diëtisten, lukte het afvallen niet. Ik besloot het PS. food & lifestyle programma te gaan volgen en in 4 á 5 maanden heb ik mijn doel behaald!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht