Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
7 januari 2015

Goede voornemens? De meest gemaakte fouten bij afvallen!

Januari is bij uitstek de tijd voor goede voornemens. Door mijn ervaring als diëtiste weet ik dat het gebrek aan resultaat in veel gevallen echter niet ...

Januari is bij uitstek de tijd voor goede voornemens. De meeste voornemens hebben te maken met gezonder leven en afvallen is steevaste nummer één in dit rijtje. Helaas geven de meeste mensen na een paar weken alweer op. Door mijn ervaring als diëtiste weet ik dat het gebrek aan resultaat in veel gevallen echter niet komt door een gebrek aan motivatie. Het is eerder andersom, de motivatie neemt juist af omdat je wel je best doet maar dit niet terugziet op de weegschaal. Wanneer je wel goede resultaten boekt dan ben je veel gemotiveerder om vol te houden!

Wat is de oorzaak van slecht afvallen bij goede voornemens?

1. Misleidende light producten
Een product mag volgens de Warenwet ‘light’ genoemd worden wanneer het 33% minder calorieën, vet óf suikers bevat. Fabrikanten vervangen de vetten in hun product door suikers, zodat het product wettelijk gezien de aanduiding ‘light’ mag dragen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn ‘light’ chips, pindakaas en koffiecreamer. Vaak betekent de vervanging van vet door suikers dat er qua caloriegehalte nauwelijks winst wordt behaald. Ook zie je in de supermarkt veel producten met de aanduiding 0% vet, dat klinkt gezond toch? Kijk voor de zekerheid toch maar eerst even op het etiket hoeveel suikers erin zitten. Suikers zijn veel slechter voor de lijn dan vetten. Suikers bevorderen namelijk de vetopslag en blokkeren de vetverbranding. Jij denkt dus gezond bezig te zijn terwijl deze producten in werkelijkheid jouw goede voornemens juist dwarsbomen.

2. Jezelf uithongeren
Herken je dit? Dat je zó gemotiveerd bent om het goed te doen dat je eigenlijk een beetje doorslaat en begint met jezelf uithongeren? De kans is groot dat je een haat-liefde verhouding met eten hebt en je schuldig voelt bij alles wat je eet. Je slaat maaltijden over omdat je dan vindt dat je goed bezig bent. Helaas werkt deze aanpak ALTIJD averechts. Vroeg of laat leidt jezelf uithongeren tot overeten. Wie op de lange duur een gezond gewicht wil bereiken doet er verstandig aan 3 voedzame maaltijden per dag te nemen en 2 à 3 verantwoorde tussendoortjes.

3. Verkeerde overtuigingen
Oorzaak nummer drie vindt haar oorsprong in de achterhaalde overtuiging dat je vooral op calorieën en vet moet bezuinigen als je aan je gewicht wil werken. Dit maakt producten zoals cornflakes, melkkoeken, mueslirepen, ontbijtkoek en zelfs eierkoeken, onterecht populair onder mensen die af willen vallen. Onterecht omdat dergelijke voedingsmiddelen voor het grootste gedeelte uit suikers en koolhydraten bestaan en verder weinig voedingswaarde hebben. De angst voor vet en calorieën leidt tot verkeerde keuzes. Bijvoorbeeld magere vruchtenyoghurt, in plaats van halfvolle of volle naturel yoghurt. Terwijl de laatste juist een verstandigere keuze is. Het gaat erom dat je voeding evenwichtig is, dus met zo weinig mogelijk suiker, en voldoende eiwitten en vetten. Kies waar mogelijk ook altijd volkoren producten.

Wat zijn jouw valkuilen?

Dit waren een aantal verborgen valkuilen waarvan ik uit ervaring weet dat veel mensen er de mist mee in gaan. Maar meestal heb je zelf ook één of meerdere valkuilen waarvan je je wél bewust bent en waar je met een beetje inzicht en hulp best wat aan kan doen.

’s Avonds snacken op de bank.
Een moeilijk moment voor heel veel mensen. Overdag kun je je prima inhouden en gaat alles goed, maar ’s avonds, eenmaal op de bank aanbeland dan is de snackdrang niet meer te bedwingen en gaat het mis. Het is verstandig om voor jezelf vervanggedrag te bedenken voor moeilijke momenten. Dus als ik zin heb in iets lekkers dan ga ik iets anders doen zoals een vriendin bellen, een rondje om het huis lopen (dat is meteen dubbel gezond) of een tijdschrift lezen. Zolang het maar iets is dat bij je past en wat voor jou kan werken.

Houd een eetdagboekje bij
Als je je niet bewust bent van je valkuilen houd dan een eetdagboekje bij waarin je niet alleen noteert wát je eet en wanneer, maar ook hoe je je op dat moment voelde. Dit geeft je meer inzicht in je eigen eetgedrag en dat maakt het ook makkelijker om het aan te pakken.

Ik help je
Ik wil je graag helpen jouw valkuil te verhelpen. Deel jouw grootste valkuil met ons en ik kies een aantal inzendingen waarvoor we samen oplossingen gaan bedenken. Deel jouw valkuil vóór 15 januari op de PowerSlim Facebook pagina dan zorgen we er samen voor dat jouw goede voornemens dit keer wél een succes worden.

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht