Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
13 juli 2020

Groene thee, een boost voor je vetverbranding?

De laatste jaren is groene thee erg populair geworden door de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben. Maar helpt groene thee nou bij vet verbranden?

Oorspronkelijk komt groene thee uit het verre Azië. Specifieker uit China en Japan. Daar werd deze soort al duizenden jaren geleden ontdekt. In de beginjaren werd deze zelfs vaak als medicijn ingezet. Hierdoor groeide de populariteit en ook het lijstje aan gezondheidsvoordelen die hieraan gelinkt zouden zijn. Nu vele jaren later staat groene thee voornamelijk gekend voor zijn effecten betreffende gewichtsverlies en immuniteit. Maar zijn deze claims ook terecht?

Verschil tussen gewone en groene thee

Thee wordt gemaakt van gedroogde Camillia sinensis bladeren. Ook wel “de theeplant” genoemd. Groene thee is ten opzichte van andere soorten thee niet gefermenteerd. Hierdoor bevat het nog veel stoffen die van nature in de theeplant zitten. Bijvoorbeeld vitamines, cafeïne, theaflavines en catechines. Deze stoffen zorgen ervoor dat groene thee je metabolisme en immuniteit een boost geven.

Het effect van groene thee op immuniteit

Dankzij bovengenoemde stoffen heeft groene thee een anti-oxidatieve werking. Wat doet een anti-oxidant? Het zorgt ervoor dat vrije, agressieve en mogelijk schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden. Dit voorkomt dat ze schade aan de cellen aanbrengen. Ook verlagen ze de hoeveelheid van bepaalde toxines in het lichaam waardoor ziekteverwekkers afgeremd worden. Daarnaast  draagt het bij het verminderen en blokkeren van kankerverwekkende stoffen.

Een boost voor je vetverbranding

Al lange tijd wordt gesuggereerd dat groene thee kan bijdragen aan gewichtsverlies en je vetverbranding. In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect hiervan. Als er gekeken wordt naar de analyse uit al deze onderzoeken is er wel degelijk sprake van een stimulerend effect op je vetverbranding.

De specifieke stof die hiervoor verantwoordelijk is, is EGCG of wel epigallocatechinegallaat. Hiervan dien je volgens de onderzoeken minstens 100 mg per dag gedurende een minimale termijn van 12 weken te consumeren. Dit komt neer op 2 koppen groene thee per dag. Een extra cafeïne inname geeft hierbij nog meer effect. Drink dus gerust een 2-3 kopjes groene thee per dag met eventueel wat extra zwarte koffie.

Welk effect kan je verwachten? Uit de onderzoeken is gebleken dat deze innames op dagelijkse basis resulteerden in meer gewichtsverlies en met name vetverlies dan in eenzelfde populatie die geen groene thee dronk.

Is dit dan ook meteen dé manier om een slanke lijn te krijgen? Nee, groene thee is geen wondermiddel. Het kan je wel helpen bij het handhaven van een gezondere levensstijl.

Genieten van je perfect gezette groene thee

Voor een kop thee zijn we gewend om gekookt water in een kop te doen en direct het theezakje erin te hangen. Voor groene thee gaat dit echter niet op. De natuurlijke en werkzame ingrediënten van een kop groene thee gaan verloren wanneer de thee getrokken wordt in te heet water.

Voor de perfecte kop groene thee is het belangrijk het water te laten afkoelen tot 80 graden en de thee minimaal 2 minuten tot maximaal 5 minuten te laten trekken. Zo wordt niet alleen de smaak optimaal maar breken de natuurlijke stoffen ook niet af. Kies voor groene thee van goede kwaliteit die vaak te verkrijgen is bij natuur- of reformwinkel. Dit zijn de theesoorten in de puurste vorm. Maar het belangrijkste van alles is... Geniet van je heerlijke kop groene thee!

Bronnen

  • Raton, B. (2015). Antioxidants in Sport Nutrition. CRC Press/ Taylor & Francis.
  • Voedingscentrum. (sd). thee. Opgehaald van voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
  • Functional Foods. Alle ingrediënten voor succes. - ir. Corné van Dooren, Understanding normal and clinical nutrition. - Rolfes, Pinna, Withney
  • Vázquez Cisneros LC, López-Uriarte P, López-Espinoza A, Navarro Meza M, Espinoza-Gallardo AC, Guzmán Aburto MB. Efectos del té verde y su contenido de galato de epigalocatequina (EGCG) sobre el peso corporal y la masa grasa en humanos. Una revisión sistemática [Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review]. Nutr Hosp. 2017;34(3):731‐737. Published 2017 Jun 5. doi:10.20960/nh.753

Lees ervaringsverhalen
Eveline van Loenhout, 29 jaar "Ik ga stralend de feestdagen in!*"

De kerstdagen die nu voor de deur staan, daar zie ik gelukkig helemaal niet tegen op. Integendeel! Ik geniet zeker nog van lekker eten, maar probeer dat met mate te doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Lydia Panis, 60 jaar uit Breda "Dit jaar deed ik mezelf een gezonde levensstijl cadeau!*"

Al jaren ben ik, met wisselend succes, bezig mijn doel te bereiken. Voor ingrijpende veranderingen in mijn voedingspatroon was ik toch een beetje huiverig.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht