Hoe slecht is een bezoekje aan de friettent?

Diëtist PS. food & lifestyle
26 februari 2018

In Nederland is patat erg populair. Wekelijks een patatje eten is voor velen geen uitzondering. Veel gezinnen hebben zelfs een vaste patatdag, denk maar aan vrijdag patatdag of zondag patatdag.

Iedereen weet wel dat frietjes niet gezond te noemen zijn. Maar wat moeten we verstaan onder ‘niet gezond’? Laten we beginnen met een gemiddelde portie patat van 200 gram. Zo’n portie levert al snel ± 500-600 calorieën en 75-80 gram koolhydraten. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën. En dan is de snack daar nog niet bij geteld! Een maaltijd van de friettent loopt al snel op tot zo’n 1000 kcal.

Omdat een bezoekje aan de friettent af en toe moet kunnen wil ik jullie graag de goede en minder goede kanten van sauzen en frituursnacks tonen a.d.h.v. onderstaande tabellen.

Binnen de groep sauzen heb je veel verschillen ten aanzien van de voedingswaarden. Dit komt voornamelijk door de bereidingswijze. Sauzen op basis van plantaardige olie zijn rijk aan vetten, maar in verhouding laag in verzadigde vetzuren. Voorbeelden hiervan zijn onze welbekende mayonaise en cocktailsaus. Dan heb je ook de koolhydraatrijkere sauzen zoals ketchup, Joppie en satésaus. De twee gezondere keuzes van sauzen zijn mosterd en piccalilly. Deze zitten beide niet te hoog in koolhydraten en vetten. Dit resulteert dan ook in minder calorieën ten opzichte van de koolhydraatrijkere of vetrijkere sauzen.

De betere keuzes omtrent het vetgehalte zijn de bami- en nasischijf, garnalen-, vlees- en kaaskroket en (mini) loempia(‘s). De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet. Natuurlijk wel zonder satésaus.

Let op voor de hamburgers in de friettent, deze lijken vaak gezonder omdat er wat groenten bij zitten maar vergis je niet! Deze zijn zeer calorie- en koolhydraatrijk en bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid vetten. Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel. Meer informatie over acrylamide en het beste bereidingsvet om in te bakken kun je nalezen in een vorige column.

Jammer genoeg is één van onze meest favoriete maaltijden niet zo gezond. Maar laat dit vooral de pret niet drukken en maak de juiste keuzes! Volgende tips kunnen ook helpen bij een bezoek aan de friettent:

  • Deel een portie patat.
  • Vraag de saus in een bakje dan bepaal je zelf hoeveel je er van eet.
  • Let op bij een speciaalsaus of een frietje oorlog, dit zijn caloriebommen!
  • Probeer niet vaker dan 1x per twee weken patat te eten
  • Neem een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
  • Neem stoofvlees(saus) in plaats van een koude saus zoals mayonaise.
  • Eet rustig en kauw goed, dan merk je sneller dat je vol zit.
  • Kies aan de hand van bovenstaande tabellen de beste saus en snack voor bij je patat.

Smakelijk!  

Bronnen: 

Ervaringen van PS-ers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 30 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt