Ik groeide op in de jaren 80 en mijn ouders hebben de hel gezien als het om eten ging. Ik at erg kleine porties en ik was een vreselijke viesneus, ik lustte érg weinig. Dus ik hoorde geregeld: “als je dat niet lust, leg er dan je hoofd maar naast”. Vrij vertaald is dat zoiets als: ‘Pech, maar je zult er toch van moeten eten, je krijgt niets anders’.
Als voedingscoach of diëtiste kijk je altijd eerst naar wat iemand dagelijks eet, alvorens te bespreken wat het beste plan wordt voor gewichtsverlies. De laatste jaren stel ik hierbij een trend vast, die we best ernstig moeten nemen. Zo hoor ik erg vaak ouders (en grootouders) die bij de anamnese, dat is de checklist van de dagelijkse voeding die gegeten wordt, vertellen dat ze bijna altijd groentepuree eten en dat 80 á 90% van de vleeswaren die ze eten bestaan uit gehakt of bereide vleeswaren. Op zich geen schokkend nieuws zou je denken, tot de vraag komt ‘waarom’ ze daarvoor kiezen.
De laatste jaren heb ik vastgesteld dat veel ouders schoorvoetend toegeven dat ze dat doen ‘omdat de kinderen dat lekkerder vinden’. Groentepuree bevat echter meer aardappelen dan groenten (behalve als we het bereiden voor een baby) en bereide vleeswaren zijn vaak vetter en bevatten meer toevoegingen (conserveermiddelen, kleurstoffen en suiker/zetmeel).
Ik heb er toen ik kind was vast om gevloekt, als ik groenten moest ‘leren eten’, maar ik ben mijn ouders dankbaar. Want dankzij hen, leerde ik (langzaam maar zeker) meer verschillende smaken waarderen.
Meer overgewicht bij kinderen dan ooit tevoren
We weten uit onderzoek dat het overgewicht bij kinderen toeneemt, net zoals bij volwassenen. Dat zie je ook als je een klasfoto bekijkt. In de jaren ’80 en ’90, telden we dan 1 á 2 kinderen op een klas van 20, die in meer of mindere mate met een hoger gewicht kampten. Helaas is dat aantal fors gestegen. Dé vraag die hulpverleners zich vaak stellen is dan: “Is er sprake van een erfelijke factor of is er ook fout eetgedrag?”.
En ik wil geen enkele ouder met de vinger wijzen, ik heb zelf kinderen en ik weet hoe hectisch het leven kan zijn. Toch bewijst recent onderzoek dat we de voedingsaanbevelingen goed opvolgen bij kleine kindjes, maar opvallend slechter bij de iets oudere kinderen.
De ouders van meer dan 3000 kinderen, geboren tussen 2008 en 2009, werden bevraagd over de gezondheid, ontwikkeling, gedrag en opvoeding van hun kinderen, in het kader van de langdurige studie JOnG! over de gezondheid, ontwikkeling, gedrag en opvoeding van hun kinderen.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar nemen de goede voedingsgewoonten, zoals dagelijks fruit en groenten eten af. Daarnaast nemen de slechte voedingsgewoonten, zoals het drinken van gesuikerde of gezoete dranken en het eten van koeken en snoep toe. Daarnaast hebben onze kinderen een minder actief leven. De combinatie van deze factoren kan een aanleiding zijn tot het ontstaan van een gewichtstoename.
“Mijn kind snoept niet veel!”
Ik weet niet of jij dagelijks snoep kreeg toen je klein was, ik alleszins niet. Maar kijk eens even naar de kindjes de dag van vandaag. Zij worden langs alle kanten bestookt met advertenties van smakelijk uitziende koekjes, snoepjes, toetjes. De verleiding is overal…
Check maar eens hoe vaak je kind snoept, enkele keren per week of elke dag. Vergeet niet dat gesuikerde frisdrank (ook aanmaaklimonade!), snoepjes, lolly’s, koekjes, chips en ijsjes allemaal meetellen. En ook op plekken waar jij het niet verwacht snoepen kinderen soms, naschoolse opvang, jarig kindje op school, jarige in de sportclub.
Los van het gewicht is het ook voor hun groei, ontwikkeling en tanden belangrijk dat kinderen niet te veel snoepen. Dus ook een kind zonder overgewicht eet beter meer fruit en groenten en minder snoep!
Checklist voor mama’s en papa’s
Kinderen nemen vaak gewoonten van hun ouders over, dus kijk eens kritisch naar je voedingspatroon:
- Hoe vaak eet jij fruit?
- Eet jij dagelijks groenten?
- Wordt er gezond gekookt?
- Wordt er vaak iets kant-en-klaar aangeboden (pizza, lasagne, diepvriesmaaltijd, etc.)
- Snoep jij elke dag? (ja het koekje als de kinderen al in bed liggen telt mee, kinderen beseffen dat de koekjes niet vanzelf verdwijnen)
- Drink je frisdranken of water?
- Nemen je kinderen dagelijks fruit mee naar school?
- Maak jij speciaal groentepuree omdat ze anders amper groentes eten?
- Kies je vaak voor gehakt of bereid vlees omdat ze dat lekkerder vinden?
- Hoe vaak snoept jouw kind?
- Drinkt je kind frisdrank of water?
Altijd ‘nee’ zeggen dan?
Kijk, altijd ‘nee’ zeggen, hoeft niet. Maar door een voorbeeld te stellen en creatief te zijn, bereik je vaak al veel. Eten jouw kinderen enkel gepureerde groenten? Bereid de puree dan met wat meer groenten en minder aardappel. Daarna kan je de stukjes groenten langzaam minder fijn prakken. Tot het uiteindelijk stukjes groenten tussen stukjes aardappel zijn.
Je kunt figuurtjes maken met fruit. (prik twee druiven als ‘muizenoortjes’ op een halve geschilde appel) Maak ‘frietjes’ van peer en geef hen een prikker.
Serveer je kinderen niet gewoon een salade, zoals jij hem lekker vindt, maar laat hen een paadje maken van boontjes en een grasveldje van sla, zet een hardgekookt eitje met een tomaatdeksel als ‘paddenstoel’ in het gras. Laat ze zelf helpen. Laat ze stippen mayonaise op de paddenstoel zetten.
Gezond eten kan lekker én leuk zijn!!
div> div> div>