Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
16 september 2015

Hoe voorkom je lekkere trek?

Je kent het wel, heerlijk ontspannen op de bank, filmpje aan, drankje erbij…. en lekkere trek! Maar de vraag is eigenlijk; Heb je ook echt trek?

Je kent het wel, heerlijk ontspannen op de bank, filmpje aan, drankje erbij ... en lekkere trek! Vooral net na de vakantieperiode met allerlei leuke uitjes. Vaak zie je dat de vakantiesleur er nog even in blijft en ook het andere ritme qua eten. De verleiding om iets lekkers te nemen is groot, want ik vind niets zo gezellig als samen snoepen en nagenieten van de leuke tijd. Maar misschien is de associatie die ik maak met gezelligheid en eten niet voor iedereen van toepassing, want in je eentje de snoepkast induiken en even jouw momentje ervaren is zeker voor veel mensen herkenbaar. Maar de vraag is eigenlijk; Heb ik echt trek?

Ongezond eten

De voornaamste reden van zin in eten ligt vaak ten grondslag aan je gehele leefstijl en bijbehorende eetpatroon. Eet je onregelmatig? Eet je vaak ongezonde producten? Kant- en klaar maaltijden? Onregelmatig en ongezond eten zorgt er voor dat je over de dag heen veel calorieën binnenkrijgt, maar verder eigenlijk weinig nuttige voedingsstoffen. Je lichaam heeft wel behoefte aan deze nuttige voedingsstoffen en blijft daardoor naar eten vragen, oftewel trek! Hetzelfde gebeurt bij te weinig eten en maaltijden overslaan. Je lichaam heeft (meestal aan het einde van de dag) enorme behoefte aan voedingsstoffen, wat resulteert in bijvoorbeeld twee keer opscheppen bij de avondmaaltijd.

De oplossing lijkt voor de hand liggend en dat is het eigenlijk ook; Kies voor gezonde producten! Heb je dit een klein beetje onder de knie, dan kan je gaan werken aan regelmaat. Onder regelmaat versta ik eigenlijk zes keer per dag eten, waarvan drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Maar als er nog geen regelmaat in je dag zit, begin dan eens met drie hoofdmaaltijden en bouw het langzaamaan uit.

Rust en beweging

Andere factoren die enorm van invloed zijn op je snoep- en snaaigedrag zijn rust en beweging. Ik begin met rust; tegenwoordig zijn we namelijk allemaal drukdrukdruk! Werken, de kinderen verzorgen, het huishouden en daarnaast nog onze sociale contacten onderhouden. Drukte in je hoofd, maar vooral ook onrust in je lijf, zoals bijvoorbeeld stress kunnen ervoor zorgen dat je snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Hiermee stil je je honger even, sla je vervolgens je hoofdmaaltijd over en uiteindelijk duik je in de avond de voorraadkast in. Maar wat nog belangrijker is aan rust, is slapen! Dagen lang doortrekken, korte nachtjes maken en niet aan je ontspanning toekomen zorgt ook voor (vaak onbewust) snoepgedrag.

Maar wat dacht je van beweging? Minder beweging resulteert in meer honger en andersom. Huh, Kim wat bedoel je? Dat klinkt tegenstrijdig, maar echt! Bij bewegen komen namelijk de hormonen noradrenaline en adrenaline vrij. Deze hormonen nemen je hongergevoel weg. Dus heb je lekkere trek? Denk dan eens aan je rust of ga naar de sportschool voor een heerlijke trainingssessie!

Dorst

Soms kan je jezelf dus afvragen of de lekkere trek die je ervaart wel echt aanwezig is. Maar wat dacht je van dorst?! De gedeelten in je hersenen die dorst en honger herkennen liggen erg dicht bij elkaar, hierdoor kan je denken dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst ervaart. Dorst is natuurlijk makkelijk te stillen, maar misschien is er eigenlijk ook iets anders gaande? Want in onze drukke levens, lopen we ook wel eens onze daadwerkelijke gevoelens mis.

Doe de test! Pak een groot glas water en drink het leeg. Ga tien minuten op de bank zitten. Tijdens deze “time-out” ga je voor jezelf de volgende vragen na. Heb ik echt trek? Ben ik moe? Ben ik verdrietig? Ben ik boos? Heb ik dorst? Honger? Heb ik wel gegeten vandaag?

Ondanks dat je deze vragen binnen tien minuten kan beantwoorden, probeer toch de volledige tijd te blijven zitten. Zelf merk ik vaak dat mijn lekkere trek na tien minuten verdwenen is en ik eigenlijk dorst had. Maar heb jij na je time-out nog steeds lekkere trek? Neem dan een tussendoortje. Welk tussendoortje dat is kan en mag je natuurlijk zelf bepalen. Maar als tip wil ik je toch meegeven om voor een product te kiezen met zo weinig mogelijk suiker. Suikerrijke producten zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar ook weer heel hard naar beneden keldert.

Juist dat naar beneden kelderen van je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je opnieuw trek krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een eiwitrijk of vezelrijk tussendoortje. Deze zorgen voor een minder snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel en zorgen ervoor dat je sneller en langer een verzadigd gevoel hebt.

Naast alle heerlijke producten die je van PowerSlim kan nemen, zijn er natuurlijk ook andere snackjes die je kan snoepen. Heb jij onze lijst met verantwoorde en lekkere tussendoortjes voor gewichtsbehoud wel eens gezien? Nee? Vraag hem op bij je PowerSlim coach!

Lees ervaringsverhalen
Patricia Klaasen, 54 jaar uit Raamsdonksveer "Na de zomervakantie zat ik niet lekker in mijn vel*"

Ik zette mezelf weer op nummer 1 en ben nu zo blij met wie ik in de spiegel zie!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mirjam Padmos, 40 jaar uit Zwijndrecht "Na zoveel pogingen, is het me nu wél gelukt!*"

Wat ik ook probeerde, zelfs na zoveel goed bedoelde adviezen van verschillende diëtisten, lukte het afvallen niet. Ik besloot het PS. food & lifestyle programma te gaan volgen en in 4 á 5 maanden heb ik mijn doel behaald!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht