Is cafeïne in koffie ongezond?

Diëtist PS. food & lifestyle
30 maart 2015

Telt koffie nu mee voor je vochtinname of juist niet? Kan het helpen om af te vallen? En hoe komt het dat koffie de ene keer zorgt voor een opkikkertje en je de andere keer hoofdpijn bezorgt? Dit heeft te maken met de cafeïne die er inzit. Hier gaan nogal wat fabels over rond dus tijd voor opheldering. Cafeïne zit trouwens niet alleen in koffie, ook thee en veel andere producten bevatten cafeïne.

Wat gebeurt er door cafeïne in je lichaam?

Cafeïne komt van nature in veel levensmiddelen voor. Het is een stimulerend middel dat meestal een effect heeft binnen een uur na inname van het levensmiddel. Ongeveer vijf uur later is het uitgewerkt. Cafeïne blokkeert de werking van het stofje adenosine. Dit zorgt ervoor dat de hersenen, nieren, maag en darmen gestimuleerd worden. De bloedtoevoer naar je hersenen neemt toe, je hartslag en ademhaling versnellen en gevoel van vermoeidheid vermindert. Het effect van cafeïne op maag en darmen uit zich in een verhoogde productie van maagzuur en verteringssappen. Andere mogelijke lichamelijke effecten zijn: verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, misselijkheid en het verdwijnen van honger.

Werkt cafeïne vocht afdrijvend?

Cafeïne heeft ook invloed op de werking van de nieren. Het zorgt ervoor dat je sneller moet plassen. Maar cafeïne werkt in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet vocht afdrijvend. Er wordt niet meer vocht uitgescheiden, het gebeurt alleen sneller. Koffie en andere cafeïne bevattende producten hebben dus geen uitdrogend effect.

Positieve en negatieve effecten van cafeïne

Afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne je inneemt, treedt er een effect op. Drink je dagelijks maar 1 of 2 kopjes koffie, dan heeft dit een positief effect op je concentratie, je voelt je energierijker en het verdrijft vermoeidheid. Als je grotere hoeveelheden inneemt, geeft dit geen extra positief effect. Integendeel, als je te veel cafeïne binnen krijgt kunnen er minder prettige effecten optreden zoals duizeligheid, beven, spanningshoofdpijn en slaapproblemen. Als je te vaak cafeïne inneemt dan kan je lichaam in een soort van chronische stresstoestand terechtkomen omdat de klieren die adrenaline produceren overbelast kunnen raken. Het effect van cafeïne is sterk persoonsafhankelijk. De een heeft al hoofdpijn na 2-3 kopjes, de ander kan een liter drinken zonder enig nadelig effect te ondervinden.

Ook zijn er risico’s aan verbonden aan een te hoge cafeïne inname. Dit kan zich direct uiten in klachten zoals een verhoogde bloeddruk, maagklachten, hartkloppingen en angst- en paniekgevoelens. Daarnaast kunnen klachten optreden zoals slapeloosheid en rusteloosheid.

Invloed op het gewicht

Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten op het gewicht. Het verhoogt je metabolisme waardoor je meer calorieën verbrandt en daarnaast verhoogt cafeïne de cortisolspiegels. Cortisol is een stress-hormoon dat je alertheid verhoogt, het kan de vetreserves in het lichaam vrij maken. Doordat cafeïne er voor zorgt dat de bloedsuikerspiegels langer verhoogd blijven na de maaltijd, heb je na de maaltijd minder snel een hongerig gevoel. Anderzijds staat cortisol er om bekend dat het de opslag van buikvet stimuleert. Er wordt wel eens gezegd dat je van cafeïne afvalt, maar het effect is beperkt en slechts tijdelijk. Bovendien bestaat de kans op problemen zoals gebrekkige concentratie en vermoeidheid, bij veelvuldig gebruik van cafeïne.

Aanbeveling

Te veel cafeïne is niet goed, houd het bij maximaal 3 – 4 kopjes koffie per dag. Dit advies geldt in het algemeen, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne moeten hier voorzichtig mee omgaan. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft onlangs de nieuwe aanbeveling voor cafeïne gepubliceerd. Hieruit volgt dat volwassenen dagelijks 400 mg cafeïne mogen consumeren. Bij zwangere vrouwen is de dosis aangepast naar maximaal 200 mg cafeïne per dag. Te veel cafeïne kan namelijk schade aanrichten bij de foetus en verhoogt de kans op een miskraam of een laag geboortegewicht. Bij kinderen is cafeïne sterk af te raden.

Het goede nieuws is dat koffie en thee nauwelijks calorieën bevatten waardoor je het bij je dagelijkse vochtinname mag rekenen. De aanbeveling voor vocht is 2,5 liter per dag, waarvan 1,5 liter afkomstig is van drank, de andere liter haal je uit voeding. De 1,5 liter drank mag opgesplitst worden in minimaal één liter water en maximaal een halve liter frisdrank. Koffie en thee behoren tot de categorie water en caloriearme dranken. Drink naast koffie en thee ook voldoende water.

Waar zit cafeïne in?

Zoals ik al zei, cafeïne zit niet enkel in koffie. Hieronder vind je een klein overzicht van voedingsmiddelen die cafeïne bevatten.

Drink je graag koffie of cola maar kan je er ’s nachts moeilijk van slapen? Probeer dan eens de cafeïnevrije varianten.

Gewenning & ontwenningsverschijnselen

Gewenning treedt op wanneer je steeds een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te bekomen. Wanneer je ineens besluit om minder koffie of andere cafeïnerijke dranken te drinken, dan kan het zijn dat er ontwenningsverschijnselen optreden. Je kunt dan last hebben van trillende handen, hoofdpijn en vermoeidheid. Normaal gesproken ben je na één tot twee weken al ‘afgekickt’.  

Bron: EFSA

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt

div> div> div>