Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
29 december 2022

Wat kan een voedingscoach voor jou betekenen?

Afslanken onder begeleiding van een coach heeft diverse voordelen: je leert alles over voeding, om je gewicht stabiel te houden en je valkuilen te vermijden.

Heb ik een coach nodig of kan ik het wel alleen? Dit vragen veel mensen zich af op het moment dat zij aan de eerste, of misschien zoveelste, dieetpoging beginnen. Laten we daarom eens kijken wat de meerwaarde is van een coach en de voor- én nadelen onder de loep nemen!

Situatieschets: zelfmotivatie

Er zijn meerdere redenen om iets aan je leefstijl te doen. Heb je last van overgewicht? Zit je niet lekker in je vel? Of wil je jouw voedingspatroon verbeteren? Als je op één of meer van deze vragen volmondig ‘ja!’ kan antwoorden, dan weet je dat je hier iets aan moet gaan doen. Je weet wat je wil bereiken en je motivatie is op topniveau. Je voelt dat het écht tijd is om te veranderen.

Na enkele kilo’s voel je al verschil. Je voelt je minder opgeblazen, je kleding zit wat losser, je voelt je fitter en je slaapt beter. Op deze momenten merk je vaak dat die noodzaak die je had om af te slanken wat wegzakt. Dit heeft ook gevolgen voor je motivatie. Er komen steeds vaker gedachten als: “Ach, één koekje kan nu wel. Ik heb toch al flink mijn best gedaan?!” of “Mijn broeken zitten al losser, dus nu mag ik wat minder streng zijn”.

Je begint de boel wat te saboteren en voor je het weet zit er weer een kilo aan. Je bent teleurgesteld en wordt gedemotiveerd. Je vraagt je af waarom je zo veel inspanning hebt geleverd en zoveel moeite hebt gedaan, terwijl de kilo’s er nu alweer aankomen.

Herken jij jezelf hierin? Dan ben jij absoluut beter af met een coach! 

Waarom zou je het alleen doen?

Je leerde namelijk ook lopen met de hulp van anderen. Leren lopen ging met vallen en opstaan, maar je ouders coachten je daarbij. Ze zorgden voor een veilige omgeving, ze hielden je hand vast tot je het alleen kon. Je leerde met een lepel eten, en pas veel later met mes en vork, dankzij de onophoudelijke coaching van je ouders. 

Niet alleen thuis, maar ook op school was er een coach, een meester of een juf. In de sportclub, zwemles, studieclub, op je werk… Overal werd én word je gecoacht. En dat is niet voor niets. Een coach kan jou helpen bij het bereiken van je doelen. Iemand die vanaf de kantlijn met je meekijkt, je steunt, begeleidt, bijstuurt, inspireert, focus leert houden en ga zo maar door. 

Op eigen kracht afvallen

Ik kan mij voorstellen dat je jezelf ook afvraagt of je het alleen zou kunnen. Weet je van jezelf dat jij geen last hebt van saboterende gedachten en val jij best vlot af? Dan kan je op eigen kracht best een eind komen.

Op het moment dat je ervoor kiest om het alleen te doen zijn er wel een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:
- Heb ik voldoende voedingskennis om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen, zonder dat het ten koste van mijn eigen gezondheid gaat?
- Weet ik wat gezonde voeding is, hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet en wat het effect van een bepaald voedingspatroon op mijn gezondheid is?
- En, ook niet onbelangrijk: weet ik hoe gewichtsbehoud werkt en kan ik er zonder hulp voor zorgen dat ik mijn behaalde gewicht vasthoud?

Zodra je ook maar twijfelt over één van bovenstaande vragen, dan zou ik je zeker adviseren om een coach te benaderen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Nadelen van coaching

Hier moest ik diep over nadenken! Maar ik heb er wel een paar gevonden:

  • Je kunt minder je ‘eigen’ ding doen
  • Je moet wekelijks of tweewekelijks je coach bezoeken
  • Er is mogelijk een kostprijs (let op: dit geldt niet voor PS. food & lifestyle)

Voordelen van coaching

  • Jouw coach biedt een luisterend oor
  • Je krijgt persoonlijk advies gebaseerd op jouw doelen
  • Je leert je valkuilen herkennen en vermijden
  • Je leert veel over voeding en de werking van het lichaam
  • Je krijgt handige tips en handvatten mee
  • Je voelt je gesteund en hebt een stok achter de deur
  • Je leert hoe je jouw behaalde gewicht kunt behouden na het afslanken

Eigenschappen van een goede coach

Een goede coach kan goed luisteren, zonder te (ver)oordelen. Een coach is meelevend en heeft kennis van voedingsleer wat natuurlijk hartstikke belangrijk is als het gaat om afslanken en gezondheid. Een coach helpt je jouw valkuilen te herkennen, is jouw stok achter de deur en ondersteunt jou daar waar jij het nodig hebt.

Is een coach dus van meerwaarde bij het afslanken? Als je het mij vraagt zeg ik vol overtuiging: Ja! Een coach heeft zeker een meerwaarde en ik zou dan ook adviseren om hier gebruik van te maken.

Onze PS. food & lifestyle coaches staan voor jou klaar om je te helpen bij het bereiken én behouden van jouw ideale gewicht. Want dát is wat je uiteindelijk wil bereiken. Zoek een coach bij jou in de buurt en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Lees ervaringsverhalen
Mariëlle Pantus, 53 jaar uit Stein "Mijn gewicht beperkte me in mijn vrijheid*"

Door de gesprekken met mijn coach ging ik steeds beter begrijpen wat koolhydraatarm en eiwitrijk voedsel met je lichaam doet. Tegelijkertijd gaven de cijfers op de weegschaal de bevestiging dat het werkte!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Sietske Gillebaard, 46 jaar uit Easterlittens "Als ik in de spiegel kijk, verbaast het me dat ik het ben!*"

De combinatie van een persoonlijke coach en de goede producten van PS. food & lifestyle zijn voor mij de succesfactor. Het wekelijkse contact met mijn coach was fijn en stimuleerde mij om door te gaan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht