Ben jij of ken jij iemand die aderverkalking heeft en daarvoor bloedverdunners gebruikt? En heb je weleens van vitamine K gehoord? Ik wed dat de kans is groot dat je antwoord op de eerste vraag ja is en op de tweede vraag nee. En dat terwijl beide heel veel met elkaar te maken hebben.
Van alle vitamines die er zijn is vitamine K misschien wel de minst bekende, terwijl hij ontzettend veel goeds voor je kan doen. Het is namelijk bewezen dat deze vitamine kalkafzetting in je bloedvaten tegengaat, het zogenaamde aderverkalking, en dat je bloedvaten er elastischer van worden. Vitamine K is een ondergewaardeerde vitamine, voor wie gezond oud wil worden is het een goed idee om te zorgen voor voldoende vitamine K inname.
Vitamine K behoort tot de vetoplosbare vitamines
In totaal zijn er 13 verschillende vitamines.
Dit zijn de negen wateroplosbare vitamines
Vitamine B1, B2, B3, B5 , B6 , B8, B11, B12 en vitamine C
Dit zijn de 4 vetoplosbare vitamines
Vitamine A, D, E en K
Functie van vitamine K
Vanuit vroeger is vitamine K vooral bekend als bloedstollingsvitamine, hij zorgt ervoor dat er een korstje ontstaat als je een wondje hebt dat bloedt. Maar de laatste jaren is bekend geworden dat vitamine K nog veel meer belangrijke functies heeft voor je lichaam!
Er bestaan twee vormen van vitamine K, namelijk vitamine K1 en vitamine K2. K1 zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie. K2 zit in gefermenteerde producten zoals kaas en kwark. Je darmflora kan ook zelf vitamine K2 maken uit K1.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine K2 een belangrijke rol speelt bij het houden van gezonde botten en bloedvaten. Naast het voorkomen van aderverkalking kunnen hoge doses vitamine K2 zelfs bestaande kalkmassa’s uit de aders verwijderen. Bij 45 microgram K2 per dag is er minder slagaderverkalking en 20 – 50% minder kans op een hartinfarct.
Uit ander onderzoek blijkt dat 40% van de mensen een tekort heeft aan vitamine K2. Niet zo verwonderlijk dus dat zoveel mensen te maken krijgen met aderverkalking.
Zo kun je er meer van binnenkrijgen
Vitamine K1 komt voor in groene (blad)groenten. Het voor ons lichaam beter opneembare K2 komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, eigeel, kipfilet en orgaanvlees. Gefermenteerde producten zoals kwark, kaas en zuurkool zijn ook goede bronnen. Door regelmatig groene (blad)groenten op je menu te zetten en dagelijks kwark, kaas en ei te eten krijg je waarschijnlijk voldoende vitamine K binnen met je voeding.
Als het niet lukt om via je voeding aan voldoende inname van vitamine K te komen kan aanvulling door middel van een supplement een goede oplossing zijn. Mensen die orale anti-stollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruiken moeten eerst hun arts raadplegen, vanwege de rol die vitamine K speelt bij de bloedstolling.