Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
9 januari 2017

Moerbeien, een superfood of toch niet?

Ten opzichte van andere vruchten bevatten moerbeien niet veel minder koolhydraten. Maar kunnen we moerbeien een superfood noemen?

Wanneer ik op internet ‘moerbei’ in typ dan krijg ik niets anders dan lovende woorden over deze vrucht! Moerbeien zouden namelijk vol met eiwitten zitten en vetvrij zijn. Ook zouden ze onder andere vezels, veel vitamine C, ijzer en calcium bevatten, de lijst gaat maar door. Daarnaast schijnen ze nog een aantal andere voordelen te hebben zoals positieve effecten op hart en bloedvaten, verkleinde kans op ontstekingen en ondersteuning van denk- en leervermogen.

Het meest spraakmakende wat naar voren komt is dat ze invloed hebben op gewichtsverlies en een levensverlengende werking hebben….Klinkt als een echte superfood! Nu hoor ik je denken…...inslaan die moerbeien! Voordat je naar de winkel vliegt om voorraden van deze krokante besjes in te slaan heb ik voor je uitgezocht of de moerbei ook daadwerkelijk onder de categorie ‘superfood’ valt of dat we hier een broodje-aap-verhaal te pakken hebben.

Wat zijn moerbeien?

De moerbei is een vrucht die in Nederland niet heel erg bekend is, misschien is dit wel het geval onder de raw food of superfood liefhebbers. Er zijn 4 varianten, wit, zwart, rood en de wilde, deze varianten komen oorspronkelijk allemaal uit Azië. Deze bessen behoren tot de boom van het type ‘Morus’. In Nederland kennen wij voornamelijk de zwarte en rode variant.

Moerbeien kom je tegen in de supermarkt, gezondheidswinkels maar ook in diverse webshops. In het algemeen zal je ze in gedroogde vorm aantreffen, dit vanwege de langere houdbaarheid. Moerbeien zien er niet heel aantrekkelijk uit. Het zijn besjes, maar ik vind ze meer lijken op gedroogde bramen/framboosjes. Het smaakt een beetje naar honing en rozijnen, over de smaak niks te klagen!

Er zijn diverse gezondheidsclaims over moerbeien:

  • Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel, hierdoor kan er ook gewichtsverlies ontstaan;
  • Door het eten van moerbeien verlang je uiteindelijk minder naar suiker;
  • Moerbeien zorgen ervoor dat de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed verlaagd wordt.

Wat me opvalt is dat er geen goede wetenschappelijke onderzoeken te vinden zijn die deze gezondheidsclaims overeind kunnen houden, ook zijn de meeste onderzoeken alleen op ratten uitgevoerd wat de onderbouwing hiervan niet sterk maakt.

Wanneer je koolhydraten eet stijgt je bloedsuikerspiegel, de snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de glycemische indexdie het voedingsmiddel heeft. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Het lichaam maakt daardoor veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel te kunnen reguleren, dit heeft als gevolg dat er een sterke daling van deze spiegel ontstaat. Sterke dalingen in de bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je zin krijgt in eten.

Ten opzichte van andere vruchten bevatten moerbeien niet veel minder koolhydraten. Het is dus kort door de bocht om te zeggen dat door het eten van moerbeien je bloedsuikerspiegel stabiliseert en de zin in suiker doet afnemen. Daarnaast heeft gewichtsverlies natuurlijk met meerdere factoren te maken.

Voedingswaarde moerbeien

Hieronder een overzicht van de voedingswaarde tussen de moerbei en de gewone rode en zwarte bes.

Er wordt gezegd dat moerbeien erg veel vezels, calcium en bovenstaande vitaminen en mineralen bevatten. Daarnaast zouden ze rijker zijn aan vitamine C en eiwitten. Zoals je ziet komt de moerbei zeker niet beter uit de bus dan de gewone zwarte en rode bes.

De moerbei bevat zelfs minder vezels en ten opzichte van de zwarte bes ook veel minder vitamine C! Wel bevat de moerbei wat meer eiwitten en calcium. Het klopt dus dat al deze voedingsstoffen er in zitten, maar je kunt niet zeggen dat de moerbei in alle opzichten beter is dan een gewoon rood of zwart besje. Iedere bes heeft haar eigen voordelen, gemiddeld genomen wijken ze nauwelijks van elkaar af.

Al met al vind ik de moerbei niet echt een ‘superfood’. Prima om af en toe door je yoghurt te doen of als snack tussendoor te nemen maar verwacht geen wonderen. Daarnaast geloof ik sowieso niet in ‘superfood’, tot op heden is gebleken dat de gunstige effecten vaak onvoldoende of nog helemaal niet bewezen zijn. Mijn advies is nog steeds gezond en gevarieerd eten zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt!

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht