Op 4 maart 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar nieuwe richtlijnen voor suikerinname gepresenteerd. Voorheen werd geadviseerd om niet meer dan 12 theelepels suiker per dag te eten. Dit advies is drastisch verlaagd naar maximaal 6 theelepels per dag. Met als doel om overgewicht en tandbederf te voorkomen.
Ook suikers uit fruitsappen en honing tellen mee
6 theelepels per dag lijkt misschien nog best veel, maar deze 6 theelepels zijn inclusief de suikers die aan levensmiddelen zijn toegevoegd én de natuurlijke suikers uit fruitsappen en honing. Dus ook als je geen suiker in je thee of koffie gebruikt en matig bent met snoep kun je te veel suiker binnen krijgen.
We eten 3 keer zo veel suiker als goed voor ons is
Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat we gemiddeld 30,5 theelepels suiker binnen krijgen per dag. 18 van deze theelepels bestaan uit toegevoegde suikers. We krijgen dus ruim drie keer zo veel toegevoegde suikers binnen als goed voor ons is!
Ongemerkt krijgen we heel veel suiker binnen
Wist je dat er meer dan 50 verschillende namen zijn voor suiker? Zo krijgen we ongemerkt meer suiker binnen dan we denken. Een aantal voorbeelden van deze namen voor suiker zijn: sacharose, glucose, fructose, galactose, lactose, maltose en honing. Alleen op de ingrediëntenlijst zoeken naar suiker is dus niet voldoende wanneer je wilt letten op de hoeveelheid suiker die je binnen krijgt. Meer informatie over de 50 verschillende benamingen van suiker vind je op de website van de Consumentenbond. Een handig ezelsbruggetje bij het lezen van etiketten is als volgt: alle ingrediënten die eindigen op –ose, siroop of stroop zijn vaak suikers.
Wees alert op claims
Wees ook alert op etiketten met omschrijvingen zoals “bewuste keuze”, “past in een gezonde voeding”, “van nature vetarm” of ”nu met minder vet”. Hoe meer er van dit soort claims op de verpakking staan hoe groter de kans is dat je misleid wordt. Vaak wordt het vet in deze producten vervangen door koolhydraten (suikers) en ben je dus helemaal niet gezonder uit door deze producten te kopen.
Wat kan ik dan nog wel eten?
Je zult je misschien afvragen, zijn er dan nog voedingsmiddelen die ik wel kan eten? Gelukkig wel. Hieronder vind je een aantal tips om je inname van toegevoegde suikers te verminderen:
Kies bij voorkeur voor onbewerkte producten. Hier zijn geen suikers aan toegevoegd en deze producten bevatten vaak ook nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen en mineralen.
Vruchtenyoghurt of -kwark kun je bijvoorbeeld vervangen door een schaaltje yoghurt of kwark met vers fruit. Fruit levert fruitsuikers, maar ook vezels die er voor zorgen dat deze suikers minder snel worden opgenomen.
In plaats van vruchtensap of smoothies kun je bijvoorbeeld kiezen voor vers fruit. Een glas sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld al snel 3 sinaasappels. Vaak is het geen probleem om 3 glazen sinaasappelsap te drinken, maar 9 sinaasappels achter elkaar eten wordt al wat lastiger. Dit komt doordat bij het persen van de sinaasappels het vruchtvlees verwijdert wordt. Je hoeft hierdoor minder te kauwen en je lichaam hoeft minder werk te verrichten om de suikers op te kunnen nemen. Door de hele sinaasappel op te eten moet je lichaam meer werk verrichten om de suikers op te kunnen nemen waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten.
In plaats van suiker te gebruiken om je yoghurt of kwark te zoeten kun je bijvoorbeeld kaneel of in beperkte mate zoetstof gebruiken.
Als je geen toegevoegde suikers wilt eten kun je het beste zo weinig mogelijk zoet broodbeleg eten. Zoet beleg, zoals jam, appelstroop en fruithagel kun je vervangen door magere kaas, magere vleeswaren of sandwichspread. Wil je toch een keer zoet beleg eten besmeer je boterham dan met een dun laagje pindakaas of beleg hem met plakjes banaan of aardbei.
We weten allemaal dat het beter is om zo min mogelijk snoep en koek te eten. Wil je toch een keer een zoete snack nemen dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eiwitrijke en koolhydraatarme snack van PowerSlim.
Bronnen:
div> div> div>