Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
20 december 2021

Op een lekkere én verantwoorde manier de feestdagen door

Je kunt ook heel lekker én gezond eten tijdens de Kerst met wat minder suikers en koolhydraten. Je hoeft dus helemaal niks te missen!

December is een heerlijke feestmaand die altijd bol staat van de etentjes, cadeautjes, kerstborrels en lekkernijen. Dit jaar loopt dat net even anders door de covid-maatregelen, maar toch proberen we er met zijn allen een leuke en gezellige feestmaand van te maken. De etentjes met de hele familie worden misschien wel vervangen door een knus ontbijt, een uitgebreide brunch of diner met het gezin.

En, ik weet niet hoe het bij jou staat… Maar de meeste mensen vinden het behoorlijk lastig om keer op keer al dat lekkers te kunnen weerstaan. Als je het programma van PS. food & lifestyle volgt kun je jezelf al dat lekkers helaas niet permitteren. Maar gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken. De feestdagen komen ieder jaar weer terug, dus dat ene jaar zonder die kerststol, kerstkransjes en een glas rode wijn met beef Wellington kunnen we best doorstaan.

Want, wist je dat je ook heerlijk kunt eten met wat minder koolhydraten en suiker? Met het PS. food & lifestyle programma hoef je dus helemaal niks te missen. Komt dat eens goed uit!

Ontbijt, brunch en lunch

Wat deed je?
Met de feestdagen loopt alles altijd net even anders. Je slaapt langer uit, waardoor een ontbijt vaak een brunch of een vroege lunch wordt. Vaak staan er allerlei knapperige broodjes en croissants op tafel, een kerststol, paté, kaas, chocoladepasta en wordt er (verse) jus d’orange, koffie of thee gedronken. Kortom, een hele hoop koolhydraten die jij dit jaar makkelijk kunt vervangen door verantwoorde producten.

Wat doe je in fase 1?
Er zijn genoeg heerlijke alternatieven die PS. food & lifestyle proof zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een PS. food & lifestyle croissantje met zelfgemaakte verse eiersalade of een meerzaden bolletje met kipfilet of gerookte zalm en avocado. Wil je het liever nog wat feestelijker? Kies dan voor de flensjes appel karamel. Heerlijk met de PS. food & lifestyle chocolade hazelnootpasta of de karamel-zeezout stroop. Neem hier een lekkere kop koffie bij of (verse munt of gember) thee.

Thee met een croissant

Wat doe je in fase 3?
Zodra je fase 3 bereikt hebt, kun je nog een stapje verder gaan door zelf een heerlijk brood te bakken met één van de broodbakmixen van de PS. life. Bijkomend voordeel hiervan is dat de keuken heerlijk zal ruiken naar versgebakken brood! Maak je sneetje brood af door het goed te beleggen, bijvoorbeeld met zelfgemaakte komkommer-kipsalade of een lekker roerei. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog meer uit te pakken met zelfgebakken muffins van havermout, appel, banaan en yoghurt.

Tussendoor

Wat deed je?
Als je rond de feestdagen ergens op bezoek gaat, krijg je vaak een stukje kerststol aangeboden. Lekker met een laagje roomboter en dan de spijs eroverheen uitsmeren. Verder liggen er overal kerstkoekjes in de schappen in de vorm van een kerstboom of rendieren. Helaas zitten deze lekkernijen bomvol suiker en koolhydraten. Gelukkig hebben wij meer dan genoeg zoete snacks in ons assortiment die lekker én verantwoord zijn.

Wat doe je in fase 1?
Bereid jezelf altijd goed voor als je ergens op visite gaat. Zorg dat je altijd een PS. food & lifestyle tussendoortje bij je hebt. Neem bijvoorbeeld de nieuwe overheerlijke Italiaanse biscuit chocolade peer mee, de wafels aardbei of de chocolate chip koeken. Het belangrijkste is dat je iets kiest wat je écht lekker vindt. Zo voelt het als een echte traktatie en kun je heerlijk genieten van je tussendoortje, net als de rest.

Wat doe je in fase 3?
Maak je eigen koolhydraatarme tussendoortje. Bak bijvoorbeeld zelf een heerlijke kerststol met een  broodbakmix van de PS. life, bijvoorbeeld PS. protein rich bread. Bereid het brood zoals je normaal ook zou doen. Doe er alleen op het laatst wat noten en rozijnen doorheen, goed mengen en bak het brood vervolgens af. Heerlijk met een dun laagje roomboter!

Kerststol

 

Diner

Wat deed je?
Het belangrijkste onderdeel van het diner is vaak een mooi stuk gebraden vlees of vis uit de oven. Dit is helemaal prima, maar vaak gaat dit gepaard met allerlei bijgerechten die rijk aan koolhydraten zijn zoals een rode wijnsaus, gebakken aardappelrozetjes, geglaceerde worteltjes of afgebakken stokbrood. Allemaal lekker, maar door al die bijgerechten werk je op zo’n avond behoorlijk wat koolhydraten en calorieën naar binnen.

Wat doe je in fase 1?
Een heerlijk stuk vis of vlees kun jij heel goed mee eten in fase 1. Wat dat betreft kun je dus makkelijk aan iedereen zijn wensen voldoen. Voor je gasten kun je koolhydraatrijke bijgerechten maken zoals aardappelpuree en stokbrood, jijzelf laat dit achterwege.

Maak als bijgerecht een goed gevulde ovenschaal met allerlei soorten groenten en maak deze lekker op smaak met wat peper, zout en verse kruiden zoals rozemarijn. Je kunt ook een kleurrijke salade maken, daar kun je lekker ruim van opscheppen.

Maak je drankje extra feestelijk door water in een mooi kristallen (cocktail)glas te serveren en op te leuken met een paar takjes munt, citroen, gember of tijm. Extra leuk met een feestelijk rietje. Het is misschien geen wijntje of gin-tonic, maar het is wel een stuk leuker (en lekkerder) dan alleen een standaard glas water.

Groenten ovenschotel

Wat doe je in fase 3?
Als je in fase 3 zit kun je weer wat uitbreiden met de bijgerechten. De basis blijft natuurlijk een mooi stuk vis of vlees en verschillende soorten groente, maar wat dacht je van frietjes van zoete aardappel voor erbij? Of een puree van pastinaak of knolselderij.

Dessert

Wat deed je?
Na afloop van een heerlijk diner komt met kerst vaak een uitgebreid dessert zoals lavacake, crème brûlée, tiramisu, ijs met slagroom en noem maar op. Vaak zit je eigenlijk al helemaal vol, maar toch kun je de verleiding niet weerstaan. Zo’n dessert is natuurlijk heerlijk, maar jullie zullen vast het gevoel herkennen van een super opgeblazen en vol gevoel na afloop.

Wat doe je in fase 1?
Als je het PS. food & lifestyle programma volgt blijft jouw bloedsuikerspiegel redelijk stabiel en heb jij waarschijnlijk geen last van die welbekende after diner dip (win-win situatie!). Het dessert is vaak je vijfde of zesde eetmoment, ongeveer 2 uur na het diner. Meestal wordt er door iedereen nog even gewacht met het nagerecht, aangezien het diner vrij uitgebreid is.

Je kunt ervoor kiezen om gewoon een lekkere PS. food & lifestyle reep, koekjes of een dessert te nemen met een kopje koffie of thee. Snijd je reep in stukjes, zo kun je er lekker lang mee doen. Trakteer jezelf op jouw favoriete snack zodat je gemakkelijk nee kunt zeggen tegen het dessert voor de rest van de familie. Nee zeggen tegen ijstaart word een stuk gemakkelijker, in ruil voor de melkchocolade chunk. Je kunt er ook voor kiezen om een heerlijke mousse te maken van je favoriete PS. food & lifestyle dessert. Dit doe je door een (gepasteuriseerd) eiwit op te kloppen en dit voorzichtig door het bereidde dessert te roeren. Wil je jezelf en je gasten echt verrassen? Maak dan deze overheerlijke Banoffee cheesecake.

Wat doe je in fase 3?
Een dessert hoeft natuurlijk niet altijd zoet te zijn. Je kunt ook kiezen voor een kaasplankje met allerlei verschillende soorten kaas of een tapas plankje met wat olijven, blokjes kaas, plakjes worst, snackgroente en noten. Ben je een echte zoetekauw? Dan zijn er natuurlijk ook een hoop lekkere opties. Maak bijvoorbeeld de romige chocoladekwark of maak een heerlijke trifle van magere kwark (platte kaas), de PS. granola dark chocolate berry, wat PS. food & lifestyle chocolade hazelnootpasta afgemaakt met een laagje rood fruit zoals aardbeien en frambozen.

Kaasplank

Zoals je hebt kunnen lezen moet dat helemaal goed komen tijdens de feestdagen. Mocht je je nog ergens druk over maken dan staat je PS. food & lifestyle coach natuurlijk altijd voor je klaar. Probeer verder zo veel mogelijk in je eigen ritme te blijven, dan zul je zien dat de feestdagen superfijne en ook nog eens smakelijke dagen zullen gaan worden. Fijne feestdagen!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht