Winkelwagen
Terug
31 juli 2014

Spiergezondheid beter bij verdelen eiwitten in dagelijkse voeding

Uit onderzoek van de University of Texas blijkt dat een goede verdeling van eiwitten over de dag belangrijk is voor de aanmaak en toename van spierweefsel.

Het is bekend dat eiwitten bij kunnen dragen aan het toenemen van spierweefsel. Uit onderzoek van de University of Texas blijkt dat een goede verdeling van eiwitten over de dag belangrijk is voor de aanmaak en toename van spierweefsel.

Onderzoekers hebben metingen gedaan van de spiersynthesesnelheid (opbouw van spierweefsel) bij acht volwassenen middels 24-uurs spierbiopten en bloedtesten. De deelnemers kregen dezelfde maaltijden maar op twee verschillende manieren. De eerste manier waren drie dagelijkse maaltijden met drie keer 30 gram eiwit per maaltijd. Hierbij was er een evenredige verdeling van eiwitten over de dag. De tweede manier bestond eveneens uit drie maaltijden met 15 gram eiwit bij het ontbijt, 15 gram eiwit bij de lunch en 65 gram eiwit bij het diner. Beide groepen kregen dus totaal 90 gram eiwitten per dag toegediend, maar volgens een andere verdeling.

Spiergroei blijkt verre van optimaal wanneer de eiwitten in één keer het lichaam binnenkomen. Interessant gegeven, want de meesten onder ons krijgen één keer per dag een relatief grote hoeveelheid eiwitten binnen met de avondmaaltijd. Meestal wordt bij de rest van de maaltijden naar verhouding veel minder eiwit ingenomen. Volgens de onderzoekers leidt dit echter niet tot de beste metabole omstandigheden (stofwisseling) die kunnen bijdragen aan een gezonde veroudering met behoud van spiermassa en kracht.

Met een consumptie van maaltijden waarbij de hoeveelheid van eiwitten evenredig verdeeld is, blijkt de aanmaak van spierweefsel tot wel 25% hoger. Ook bij een langere gewenning aan de verdeling van eiwitten over de maaltijden bleek de aanmaak van spiermassa hoger dan wanneer de eiwitten niet goed verdeeld zijn over de dag. Voor een optimale spiergezondheid is het dus belangrijk dat de drie hoofdmaaltijden eiwitrijk zijn en de totale hoeveelheid eiwitten goed verdeeld is over de hele dag.

Bron:

Lees ervaringsverhalen
Yvon van der Cruijsen, 48 jaar uit Wilbertoord "Ik had niet durven dromen dat ik aan het eind van het jaar 47 kg lichter was*"

Tijdens mijn eerste afspraak met Susan nog: “Ik weet niet of dit wel haalbaar is… misschien leg ik de lat te hoog.” Maar al snel merkte ik dat het anders ging dan bij eerdere pogingen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Hilde Vanhoutteghem, 56 jaar "Ik weigerde de overgang als excuus te zien voor mijn gewicht*"

Ik had al verschillende diëten geprobeerd, zowel op eigen houtje als met begeleiding van een diëtist. In een paar jaar tijd was ik 10 kilo aangekomen en ik zat gewoon niet lekker meer in mijn vel.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht