Stevia als natuurlijke zoetstof

Diëtist PS. food & lifestyle
2 september 2015

Stevia is het perfecte alternatief voor suiker en omstreden kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Stevia is 200 – 300 maal zoeter dan suiker bevat geen calorieën. De zoetstof Stevia is afkomstig van de Stevia rebaudiana plant, de bladeren van deze plant worden in Zuid-Amerika al eeuwen als zoetstof en zelfs als medicijn gebruikt tegen o.a. diabetes.

Studies tonen aan, dat Stevia een positieve bijdrage aan de gezondheid kan leveren. Zoals verlagen van hoge bloeddruk en een hoog bloedsuikergehalte, versterking van het immuunsysteem en een ontstekingsremmende werking heeft. 1,2,3

Het extract dat door simpele filtratietechnieken gewonnen wordt heet officieel ‘steviolglycosiden’. Deze benaming vind je dan ook terug op onze ingrediënten declaraties.

Steviolglycosiden (E960) zijn sinds december 2011 door de EU toegestaan als nieuwe zoetstof. Sindsdien wordt Stevia in toenemende mate gebruikt ter vervanging van suiker in verschillende soorten voedsel en drank.

Stevioside en rebaudioside A zijn beide wetenschappelijk onderzocht. Het zijn de meest gebruikte steviolglycosiden. Consumenten geven de voorkeur aan de zoete smaak van rebaudioside, daarom maakt PowerSlim in haar producten gebruik van deze variant.

Stevia en diabetes

Extracten van Stevia worden in Zuid-Amerikaanse landen gebruikt al heel lang als medicijn bij diabetes gebruikt. Stevioside bleek in veel studies een positief effect te hebben op het glucosemetabolisme.1,2,3

Stevia en hart en vaten

Stevioside heeft ook een effect op het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten). In een aantal dierstudies bleek het een antihypertensieve (bloeddrukverlagende) werking te hebben. Daarop is besloten een studie met mensen uit te voeren. De studie telde 168 mannelijke en vrouwelijke deelnemers die aan milde hypertensie (verhoogde bloeddruk) leden. De ene groep kreeg drie keer daags een capsule met 500 mg stevioside toegediend, de andere groep kreeg een placebo toegediend. Zij werden 2 jaar gevolgd. Het resultaat van de steviosidegroep was een significante daling van de diastolische bloeddruk en de systolische bloeddruk. Ook bleek de kwaliteit van leven verbeterd in de steviosidegroep.4

Overige voordelen van Stevia

Stevia in pure vorm is dus zeer geschikt om je eten een zoete smaak te geven zonder het nadeel van de calorieën en stijging van je bloedsuikerspiegel. Stevia is in tegenstelling tot veel andere zoetstoffen stabiel bij verhitting waardoor het ook geschikt is om te verwerken in producten die gekookt of gebakken worden. Dit maakt het mogelijk om suikervrij koek en gebak te bereiden.

Kwaliteit van Stevia

Helaas zijn er veel producenten die Stevia puur voor commerciële doeleinden aanwenden. In de praktijk houdt dit in dat zij dure verpakkingen met zogenaamde Stevia op de markt brengen, terwijl deze verpakkingen in werkelijkheid voor het grootste deel het goedkope maltodextrine bevatten. Deze stof is verre van gezond en bovendien rijk aan koolhydraten. Op deze manier krijg je dus alsnog een grote hoeveelheid suiker binnen terwijl je denkt dat je gezond bezig bent.

Als je van de gezondheidseffecten van Stevia wil profiteren, verzeker jezelf er dan van dat je pure Stevia koopt. Deze informatie is te vinden op het etiket.

Bronnen:

Ervaringen van PS-ers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 30 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt

div> div> div>