Op mijn vrije dag geniet ik er van de krant eens rustig door te bladeren terwijl mijn dochtertje slaapt. Maar zo nu en dan schrik ik erg door wat ik allemaal lees. De laatste weken gebeurde dat vaak door krantenartikelen over voeding! Ik moet soms echt mijn best doen om niet vreselijk boos te worden om wat er allemaal met onze voeding gebeurt.
Als diëtiste weet ik natuurlijk heel wat over voeding, het is mijn vak. Dus als ik schrik, moet het al behoorlijk schokkend zijn!! Zo botste ik in de krant (Het Laatste Nieuws) op meerdere artikelen over de voedingsindustrie. Hoewel de fabrikant ons wil laten geloven dat het een heerlijk en vers gerecht is, bereid volgens eeuwenoud recept op ambachtelijke wijze, maar dan in een heel erg grote keuken. Is dat ver van de waarheid!
Voedingsindustrie: geen chef-kok te bespeuren
Er staat geen chef-kok in de keuken van een industriële keuken. Veeleer een voedingstechnoloog. Er worden geen heerlijk verse ingrediënten gebruikt, recht van het veld, maar wel ingevroren groenten en fruit. Er wordt gewerkt met eipoeder of eieren die in cilinders de fabriek binnen komen, zodat het gerecht altijd exact dezelfde smaak heeft. Er komt geen boter aan te pas, maar boterpoeder, een mengsel van boter, zetmeel en melkproteïnen.
De fabrikant gooit termen als ‘light’ en ‘met minder calorieën’ graag op de verpakking. Want we zijn geconditioneerd om die producten als ‘beter voor de lijn’ te beschouwen. Helaas blijft de wetgeving hierin erg achter. Er lijkt zelfs nauwelijks vooruitgang gemaakt te worden.
Verborgen suikers
En hoewel deze artikelen me ongerust maken en zelfs wat boos. Viel ik pas echt achterover van de resultaten van reportagemaker Damin Gameau.
De Australiër at sinds enkele jaren behoorlijk gezond. Zo vermeed hij geraffineerde suikers en kant- en klare gerechten. Voor zijn reportage schakelde hij over op allerlei voedingsmiddelen die door de gemiddelde mens als ‘gezond’ beschouwd worden.
Zo at hij ontbijtgranen, mueslirepen, fruityoghurt, soep uit blik, light mayonaise en saladedressing, pastasaus en dronk hij appelsap en sportdrank. Kortom geen dingen waarvan de gemiddelde Nederlander denkt ‘logisch dat dit niet gezond is’!
Dit zijn producten die de meeste mensen juist wel gaan eten als ze op hun gewicht gaan letten of wat kilo’s kwijt willen. Vreemd genoeg hebben deze producten dus een ‘gezond’-imago, terwijl ze boordevol verborgen suikers zitten.
Ik besloot zelf naar de supermarkt te trekken en eens te kijken hoe erg het dan gesteld is met deze producten. Ik was geschokt! Ik kon op de verpakking lezen dat er 8.0 gram suiker in 400 lasagne zit. En dat er suiker in kruidenmengsels, mayonaise en marinades te vinden is.
Ik koos een kant- en klare kervelsoep met balletjes en keek op de verpakking: 5.5 g koolhydraten in 330 ml soep! Dat is iets meer dan 1 klontje suiker per grote kom soep! En ga zo maar door!
Geen junkfood, toch schokkende resultaten!
De voedingsmiddelen die Damon Gameau gebruikte voor zijn reportage worden niet gezien als ‘junkfood’. Kortom hij at geen koekjes, ijsjes. Hij bleef ook sporten. Ook de caloriewaarde van zijn dagmenu bleef onveranderd. De bron waar de calorieën vandaan kwamen veranderde duidelijk wel.
Onder toezicht van dokters en wetenschappers zou hij zich 60 dagen aan dit programma houden. Maar zo ver is het nooit gekomen. Na 50 dagen zetten de artsen en wetenschappers het programma stop!
Dit ‘dieet’ heeft de reporter dikker gemaakt, 9kg zelfs! Daarnaast is de hoeveelheid buikvet drastisch toegenomen (10 cm buikomtrek extra!) Het bloedsuikerniveau van Gameau is zo hoog dat hij hart- en vaatziekten en diabetes type 2 riskeert.
‘Ik eet niet zo ongezond’
Dat denken we allemaal als we een artikel lezen over de gezondheidsrisico’s van onze Westerse voeding. Zó erg is het bij mij niet gesteld.
Toch even wat stof tot denken, want hoeveel Nederlanders hebben dit als ochtendritueel? ‘ontbijt: ontbijtgranen met light yoghurt en een glas fruitsap’ Wie kiest er niet voor gedroogd fruit als tussendoortje? Dat is ook precies wat Gameau op dag 1 als ontbijt nam. Het klinkt niet vreselijk ongezond. Maar de hoeveelheid verborgen suikers is enorm. En het effect ervan op jouw gezondheid dus ook.
Tips voor minder verborgen suiker:
- Lees de verpakking. Bekijk de voedingswaarde kritisch.
- Laat je niet misleiden door slogans als ‘bewuste keuze’, ‘gezondere keuze’, ‘met minder calorieën’. Word expert in wat jij eet!
- Laat frisdranken links liggen. Ook fruitsap zit boordevol suikers. Ga voor water!
- Maak zelf verse soep: neem (voorgesneden) groenten en voeg water en bouillon toe, laat 20 minuten koken. Smullen maar!
- Bereid zelf gerechten in grote hoeveelheden en vries dat zelf in, zo heb je kant- en klare maaltijden in huis die veel gezonder zijn. Weinig tijd? Koop dan voorgesneden niet-bereide (onbewerkte) groenten om mee aan de slag te gaan.(vb pastasaus (verse groenten stoven), groentenpuree (1/3 aardappel met 2/3 groenten…) Het vraagt 1 keer wat bereidingstijd, maar je gezondheid is dat waard!
In ‘Het Suiker Boek’ van Damon Gameau uitgegeven bij Lannoo, lees je zijn volledig verhaal.
div> div> div>