Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
18 augustus 2023

Supplementen slikken, overbodig of niet?

Gezond eten is natuurlijk de basis om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen blijkt het in de praktijk lastig om elke dag de optimale hoeveelheid micronutriënten op te nemen. Enerzijds eten we nu eenmaal niet elke dag perfect, anderzijds is de concentratie voedingsstoffen in bijvoorbeeld groenten en fruit de afgelopen decennia ook afgenomen.

Gezond eten is natuurlijk de basis om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen blijkt het in de praktijk lastig om elke dag de optimale hoeveelheid micronutriënten op te nemen. Enerzijds eten we nu eenmaal niet elke dag perfect, anderzijds is de concentratie voedingsstoffen in bijvoorbeeld groenten en fruit de afgelopen decennia ook afgenomen.

Wist je bijvoorbeeld dat in Nederland de concentratie jodium in de bodem laag is? Jodium is een essentieel mineraal om schildklierhormoon te kunnen aanmaken. Omdat we hier in Nederland een tekort aan hebben is jaren geleden besloten gejodeerd zout aan brood toe te voegen. Maar als je minder brood eet dan heb je al gauw kans op een jodiumtekort. En als je niet minimaal één keer per week vette vis eet dan krijg je niet voldoende omega 3 vetzuren binnen.

Hersenen 3 jaar jonger door gebruik multivitamine

Wetenschappelijk onderzoek heeft onlangs aangetoond dat het dagelijks slikken van een multivitamine supplement na een jaar de hersenfunctie van oudere volwassenen sterk verbeterde. In vergelijking met de controlegroep die een placebo kreeg was de hersenfunctie van de deelnemers die een multivitamine slikten aanzienlijk beter. De functie van hun hersenen was gemiddeld 3 jaar jonger geworden. Het gunstige effect was nog groter bij mensen die leden aan hart- en vaatziekten. (1)

Goede aanvulling op gezonde routine

Dagelijks toevoegen van een multivitamine supplement is dus een goede en relatief goedkope aanvulling op je gezonde routine. De diëtisten van PS food & lifestyle hebben een kwalitatief hoogwaardig supplement ontwikkeld dat de perfecte aanvulling is op een koolhydraatarm voedingspatroon. Er is hierbij rekening gehouden met mogelijke tekorten die kunnen ontstaan als je koolhydraatarm eet, zoals bijvoorbeeld een jodiumtekort.

Daarnaast hebben we gekozen voor een receptuur met alleen de actieve vormen van vitamines en mineralen, waardoor de stoffen goed opgenomen kunnen worden. Deze opname door het lichaam wordt ook wel de biologische beschikbaarheid genoemd. Kwalitatief minder goede vitamine- en mineralensupplementen bevatten vormen van vitamines en mineralen die nog niet klaar zijn om door het lichaam te worden opgenomen. Ze moeten eerst omgezet worden in de actieve, voor het lichaam bruikbare vorm met behulp van hulpstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld andere vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze hulpstoffen noemen we cofactoren. Wanneer je niet voldoende voorraad hebt van deze cofactoren dan kan de omzetting niet plaatsvinden en kan de vitamine zijn werk niet doen in je lichaam.

Cofactoren

Mensen met overgewicht hebben bijna altijd een gebrek aan cofactoren. Dit gebrek ontstaat doordat ze te weinig gezonde voeding binnenkrijgen die deze cofactoren bevatten. Daarnaast berooft ongezonde voeding, met veel snelle koolhydraten, het lichaam ook van belangrijke vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Vitamines en mineralen dienen zelf ook als cofactor om allerlei processen in het lichaam te laten plaatsvinden.

De PS multivitamine bevat de optimale hoeveelheid van vitamines en mineralen die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een gezond gewicht. We adviseren daarom om niet alleen tijdens je afslanktraject maar ook zeker daarna een goede multivitamine te blijven gebruiken. Als je niet voldoende vis eet dan is het daarnaast raadzaam om omega 3 toe te voegen.

Verhoogde behoefte

Er zijn momenten in het leven waarop je een verhoogde behoefte hebt aan vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld tijdens ziekte, zwangerschap of dieet. Tijdens het PS programma is het belangrijk om naast de speciale multivitamine ook de Acidofit te gebruiken. Deze voorziet je lichaam van extra voedingsstoffen als magnesium en zink die als cofactor functioneren en de vochtbalans en zuurtegraad in je lichaam handhaven.

Bron

Lok-Kin Yeung, Daniel M. Alschuler, Melanie Wall, Heike Luttmann-Gibson, Trisha Copeland, Christiane Hale, Richard P. Sloan, Howard D. Sesso, JoAnn E. Manson, Adam M. Brickman, Multivitamin Supplementation Improves Memory in Older Adults: A Randomized Clinical Trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 118, Issue 1, 2023, Pages 273-282, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.05.011. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523489046)

Terug naar overzicht