Jouw gedachtes kunnen je maken of breken. Ben je je daar eigenlijk wel eens bewust van?
Je gedachtes zijn niet de werkelijkheid, maar zo voelt het soms misschien wel. Een voorbeeld: het is 9 graden buiten, bewolkt met af en toe een paar zonnestralen. De één denkt: ‘Jeetje, wat heb ik een hekel aan de winter. Het is altijd zo koud en er is helemaal geen zon.’ De ander denkt: ‘Wat een heerlijk weertje, prima om lekker naar buiten te gaan. Geen regen en ook nog eens een paar zonnestralen!’. Dezelfde situatie, maar twee hele verschillende reacties.
Dat geldt ook voor wat jij tegen jezelf zegt. Ben jij je bewust van wat dat stemmetje in jouw hoofd zegt? ‘Een belangrijke presentatie geven? Dat kan ik niet hoor.’ ‘Ik ben nou eenmaal geen sporter.’ ‘Ik kan wel afvallen, maar het lukt me toch niet om op gewicht te blijven. Ik ben een typische jojo-er.’ Die stemmetjes zorgen ervoor dat je daarin gaat geloven én jij je ook zo gaat gedragen.
Wat we hiermee willen zeggen? Dat jouw mindset super belangrijk is!
Je mindset is geen aangeboren kenmerk, je mindset kun je trainen! Je wordt immers niet geboren met die stemmetjes in je hoofd. Wil je nieuwe gewoontes aanleren? Weet dan dat alles mogelijk is. Echt waar. Het is alleen belangrijk dat je er op de juiste manier naar kijkt, er vol vertrouwen voor gaat, bij moeilijke momenten blijft doorzetten en bovenal in jezelf blijft geloven.
Het leven is voor 10% wat je overkomt en voor 90% hoe je ermee omgaat
Een nieuwe gewoonte aanleren
Misschien heb je wel eens gehoord dat het aanleren van een nieuwe gewoonte 21 dagen kost? Recenter onderzoek heeft (helaas) aangetoond dat gewoonteverandering bij eet- en/of beweeggedrag gemiddeld zo’n 66 dagen kost. Daarbij onderstrepen we het woordje ‘gemiddeld’, want het hangt er natuurlijk ook vanaf wat die nieuwe gewoonte is. Iedere dag starten met een glas water heb je waarschijnlijk sneller onder de knie dan alle suikers uit je voeding schrappen.
Het is dus belangrijk dat je blijft doorzetten. Heb je er na drie weken geen zin meer in of zie je geen effect? Gooi de handdoek dan nog niet in de ring. Pas na 66 dagen heb jij je nieuwe gewoonte onder controle en wordt je nieuwe gedrag een automatisme. Maar hoe doe je dat? 66 dagen lang blijven doorzetten en je nieuwe gewoonte volhouden? Wij geven je tips!
Tips voor het aanleren van nieuwe gewoontes
1. Verleg je focus
Een effectieve manier om je gewoontes te veranderen, is door je niet te richten op wat je wil bereiken maar op wie je graag wil worden.
Mensen die alles geprobeerd hebben om af te vallen, zonder blijvend resultaat, noemen zichzelf vaak ‘eeuwige diëters’ of een ‘jojo-er’. Dit is precies waar het misgaat. Ze hebben de identiteit van de eeuwige diëter aangenomen. Zolang je dat gelooft over jezelf, vertoon je ook het gedrag dat daarbij hoort. Denk je bijvoorbeeld: ‘Ik probeer te stoppen met roken’ of ‘Ik rook niet’? Hoor je het verschil?
Denk aan de persoon die je graag wilt worden. Iemand die een gezonde leefstijl heeft, iemand die graag beweegt, iemand die niet rookt of iemand die graag boeken leest in plaats van uren scrolt op social media. Zodra je voor ogen hebt wie je wilt worden, wordt het ook makkelijker om je daarnaar te gedragen.
2. Begin met kleine stapjes
Begin klein. Door de stappen zo klein mogelijk te maken, verklein je de weerstand. Iedere dag 10 minuten gaan wandelen, dat moet wel lukken toch? Er is vast wel een moment op de dag waarop je 10 minuten vrij kunt maken. Begin daar. Die 10 minuten worden vanzelf een gewoonte en misschien wandel je al snel langer dan 10 minuten!
Heel veel kleine stapjes samen hebben toch een groot resultaat. Want die 10 minuten, 7 dagen per week, komen wel uit op een totaal van 70 minuten! Daarnaast zorgen deze eerste, kleine stappen ervoor dat je in jezelf gaat geloven. Ze zijn het bewijs aan jezelf dat je dit kunt. En hoe vaker je ze herhaalt, hoe sneller ze een gewoonte zullen gaan worden!
Wat wordt de eerste stap die jij gaat nemen? Iedere dag 10 minuten wandelen, een glas water voor het ontbijt, 5 bladzijdes lezen uit je studieboek of je tussendoortje vervangen door een stukje fruit met een handje noten?
3. Maak het concreet
Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt veranderen en hoe je dat gaat aanpakken. Met een concreet plan is de kans veel groter dat het je daadwerkelijk gaat lukken. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil meer groente eten’, maar ‘Ik ga dagelijks minimaal 400 gram groente eten’ of ‘Bij de avondmaaltijd neem ik drie opscheplepels groente in plaats van één’.
Probeer je gewenste gedrag ook te koppelen aan bestaand gedrag. Wil je bijvoorbeeld meer gaan bewegen? Maak dan met jezelf de afspraak: ‘Zodra ik mijn lunch op heb ga ik tien minuten wandelen’ of ‘Voordat ik ’s avonds begin met koken ga ik eerst 15 keer de trap op en af’. Door je nieuwe gewoonte te koppelen aan een bestaand gedrag, gebruik je deze als trigger om jouw nieuwe gewoonte uit te lokken.
4. Vraag om hulp
Samen sta je sterker dan alleen. Betrek je omgeving erbij en vertel waar je mee bezig bent. Zo kunnen anderen rekening met je houden, je helpen én motiveren. Je wijzigt zo niet alleen het plaatje in je eigen hoofd, maar ook bij de mensen om je heen. En als het meezit, heb je er een paar nieuwe supporters bij! Je kunt natuurlijk ook zoeken naar een (online) community waar je je verhaal kunt delen en kunt leren van de tips en ervaringen van anderen.
Vind je het veel fijner om de hulp van een professional in te schakelen, dan kan dat natuurlijk ook. Onze PS. food & lifestyle coaches staan voor jou klaar. Ze leren jou hoe je je gedrag het gemakkelijkst kunt veranderen, je doel kunt behalen en ze zijn jouw stok achter de deur om door te zetten.
Zoek hier een coach bij jou in de buurt, want samen verander ook jij je gedrag met je mindset!