Winkelwagen
Terug
11 december 2023

Verantwoord uit eten, hoe doe je dat?

Uit eten staat vaak in het teken van gezelligheid, het zou zonde om je druk te maken over wat je wel en niet kunt eten. Tips voor een verantwoord diner.

De feestdagen staan weer voor de deur en vaak staan er dan meerdere etentjes op de agenda. Hoe pak je dat aan? Een etentje hoort in het teken te staan van gezelligheid, het zou dan ook zonde zijn als je je druk maakt over wat je wel en niet kunt eten. Maar niet alleen tijdens de feestdagen, het hele jaar door zijn er momenten dat je buiten de deur eet.

Maak je geen zorgen. Uiteten tijdens het volgen van het PS. food & lifestyle programma kan gewoon! Het is vooral een kwestie van de juiste keuzes maken. Hierbij 6 praktische tips om verantwoorde keuzes te maken bij een diner buiten de deur zodat jij kan genieten zonder uit ketose te raken.

Tip 1: Bekijk het menu goed

Weet je van tevoren dat je uit eten gaat? Bespreek dit dan met je PS. food & lifestyle coach, zodat jullie samen vast het menu kunnen bekijken en geschikte gerechten kunnen uitkiezen. Mocht je vooraf niet meer bij je coach komen, geef dan (indien mogelijk) aan de kok door dat je een koolhydraatarm voedingspatroon volgt.

Staan er geen koolhydraatarme mogelijkheden op het menu? Laat dan zelf de koolhydraatrijke producten, zoals friet, aardappelpuree, brood of pasta, links liggen. Neem geen dessert, maar vraag om koffie of thee.

Nog een handige tip; bestel als eerste zodat je je niet kunt laten verleiden door de keuzes van je tafelgenoten.

Tip 2: Zorg dat je niet te veel honger hebt

Neem in de namiddag voordat je uiteten gaat een PS. food & lifestyle tussendoortje. Dit stilt de grootste honger waardoor je jouw hongergevoel onder controle hebt en de verleiding tijdens het eten makkelijker kan weerstaan.

Tip 3: Verantwoorde voorgerechten

Vaak is er genoeg keuze in voorgerechten, vooral in salades of rauwkost. Hierbij enkele tips voor gezonde voorgerechten:

  • Een salade met kip, vlees of vis
  • Heldere soep (let op: niet gebonden met bloem)
  • Rundercarpaccio zonder pijnboompitten
  • Vitello tonato
  • Scampi’s in knoflookolie
  • Zalm- of tonijntartaar
  • Garnalencocktail

Let bij de voorgerechten op met dressings, croutons, kaas, spekjes en pijnboompitten. Ga daarnaast voor een eiwitrijk voorgerecht, want eiwit verzadigt. Als je je voorafje dus slim kiest, zal je minder eten van het hoofdgerecht.

Tip 4: Verantwoorde hoofdgerechten

Deze gang is makkelijker, het lijkt immers veel op de normale avondmaaltijd. Neem gegrilde, gebakken of gestoomde vis, vlees of gevogelte met groente en vermijd koolhydraatrijke bijgerechten.

Geschikte vlees en vissoorten:

  • Vis zoals kabeljauw, sliptong, zeetong, coquilles, mosselen en garnalen
  • Vlees zoals biefstuk, tournedos, rosbief en entrecôte
  • Gevogelte zoals kip, kalkoen, eend, kwartel en parelhoen

Vraag om extra groente in plaats van friet, aardappeltjes, rijst of een andere koolhydraatbron. Wanneer je vooraf al hebt doorgegeven geen frietjes bij de maaltijd te willen, kom je niet in de verleiding om ze toch op te eten wanneer ze op je bord liggen.

Tip 5: Verantwoorde nagerechten

Helaas zijn de meeste nagerechten niet toegestaan in de eerste fase van het PS. food & lifestyle programma. Vrijwel ieder dessert is zoet en bevat dus veel koolhydraten, daarnaast bevatten desserts ook veel calorieën. Wanneer je toch met gezelschap deze gang wilt voortzetten breng dan van huis je favoriete PS. food & lifestyle snack, bijvoorbeeld een biscuitje speculaas, mee en bestel verse muntthee of een kop koffie voor erbij.

Tip 6: Verantwoorde dranken

Alcohol en frisdranken zijn ongezond. Ze leveren veel lege calorieën in de vorm van suiker. Neem in plaats daarvan dus water of thee. Of bestel bij aanvang van het diner automatisch een fles water.

De belangrijkste tip die we je nog willen meegeven is: GENIET! Eet rustig, kauw langzaam en geniet van het gezelschap en het heerlijke eten. Op deze manier heb je meer en langer plezier van hetgeen dat je eet. Je zult je daarna verzadigd voelen en niet het gevoel hebben dat je iets hebt gemist.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 34 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht