Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
28 december 2015

Verslaafd aan koolhydraten?

Je hebt genoeg gegeten, maar toch die DRANG om door te eten. En dan met name iets dat rijk is aan koolhydraten! Ik geef je tips om daar mee om te gaan.

Ken je dat? Je bent net klaar met je (avond)eten, je zit vrij vol (lees: soms kan er een knoopje los) en toch heb je zin in IETS! Iets lekkers, iets zoets, een toetje, chocolade, koekjes.

Je kan jezelf niet bedwingen om naar de kast te lopen om toch iets te pakken en vervolgens met een opgeblazen buik (inclusief schuldgevoel) op de bank te gaan zitten. En je hebt tevens geen zin meer om er vanaf te komen (lees: lusteloos).

Vervolgens denk je, hoe kan dit nou? Ik heb toch genoeg gegeten, waarom heb ik dan toch nog die niet te negeren DRANG om door te eten. En dan met name iets dat rijk is aan koolhydraten, zoals koekjes of chips?

Herkenbaar?

Niet iedereen zal zich hierin herkennen. Want gelukkig is niet iedereen koolhydraatgevoelig. Maar, er zullen heel wat mensen zijn bij wie nu een lampje gaat branden en die zich wellicht wel herkennen in deze klachten. Zelf heb ik jaren rondgelopen met vage klachten:

  • Het gevoel iets te moeten eten om maar niet slap te worden (en dit vaak de hele dag door) en daarbij heel vaak moeten geeuwen, daardoor heb ik heel vaak zin in koolhydraatrijk voedsel
  • Na iets eten je heel even goed voelen en al snel weer ‘slecht’ zodat je weer de neiging hebt maar iets te eten (klinkt bijna als een verslaving, toch?)
  • Moeite met concentreren
  • Lome benen
  • Duizelig gevoel

Op een gegeven moment kon ik hierdoor niet eens meer goed sporten. Ik had vaak zo’n ontzettend raar en slap gevoel, terwijl ik gewoon genoeg had gegeten. Mijn huisarts wist er in eerste instantie ook geen raad mee, omdat de klachten vrij vaag waren.

Maar gelukkig is hij wel een van de artsen die bekend is met ”Hypoglykemiezonderdat je diabetes hebt (niet alle artsen kennen deze term al). Om een diagnose te stellen heb ik toen een dag lang mijn bloedsuiker moeten meten op verschillende momenten. En uit die test bleek inderdaad dat mijn bloedsuikerstofwisseling verstoord en vaak te laag was.

Maar wat is hypoglykemie dan nu precies?

Alles wat we eten wordt omgezet in glucose, in de volksmond ook wel suiker genoemd. Door te eten stijgt de bloedsuikerspiegel en hij daalt weer door lichamelijke of geestelijke inspanning. Twee hormonen zijn verantwoordelijk voor het in balans hiervan, namelijk insuline en glucagon.

Insuline zorgt ervoor dat teveel aan suikers (koolhydraten) na het eten wordt opgeslagen in je lever en spieren. Glucagon helpt om na inspanning weer suiker vrij te maken en in je bloedbaan te brengen. Deze hormonen zorgen er samen voor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft, namelijk tussen 4,0 en 8,0 mmol/l.

Als we een maaltijd gebruiken met koolhydraten (pasta, brood, koek), maakt onze alvleesklier dus insuline aan en zorgt dat de glucose uit ons bloed in onze cellen wordt opgenomen. Bij diabetes maakt je alvleesklier te weinig aan of reageert niet voldoende op de insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Bij hypoglykemie wordt er juist te veel insuline aangemaakt of gaat de aanmaak ervan te lang door, waardoor er juist een tekort aan glucose in het bloed ontstaat en de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Dat kan klachten geven zoals:

  • hongergevoel (je lichaam probeert via de ‘makkelijke’ weg het tekort aan glucose op te lossen door meer te gaan eten, oftewel je ontwikkelt een verslaving aan koolhydraten)
  • beven
  • concentratiestoornissen
  • hartkloppingen
  • overmatig emotionele reacties
  • transpiratie
  • vermoeidheid
  • zwakte

 

Wat kun je er aan doen?

Blijkbaar komt zo’n stoornis van de suikerstofwisseling veel vaker voor dan we denken. Zeker met het koolhydraatrijke eetgedrag van tegenwoordig.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat er voor mij na die diagnose hypoglykemie nu veel op zijn plek viel. Daar kwamen die klachten dus vandaan! Maar wat was de volgende stap, hoe gaan ze weer weg? Er was eigenlijk maar één manier: mijn voeding aanpassen!

Jarenlang at ik volgens de richtlijnen van de schijf van vijf: in de ochtend brood, tussen de middag brood, in de avond aardappelen, pasta etc. en tussendoor liga, sultana of fruit. En als ik dan weer eens ging lijnen, dan kwamen de vetvrije toetjes en alle andere producten waarvan ik dacht dat ze gezond waren (maar intussen boordevol suiker) in huis. En wie denkt of dacht nu niet gezond bezig te zijn op deze manier? Zo werd het ons immers ‘geleerd’.

Op zich zijn brood en fruit natuurlijk niet ongezond, maar omdat ik dit de hele dag door at, moest mijn lichaam constant deze suikerpieken opvangen. Waardoor dus mijn alvleesklier overbelast raakte en wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het krijgen van mijn klachten. Afvallen lukte op deze manier helemaal niet, want ik had eigenlijk constant honger. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben!

Ik heb mijn voeding sindsdien dan ook aangepast en als diëtist erg veel bijgeleerd.

Hier zijn een aantal tips:  

  • Eet regelmatig. Het beste is om 5 tot 6 keer per dag kleinere maaltijden te gebruiken. Op deze manier stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en kan je lichaam makkelijker de balans weer vinden.
  • Vermijd (geraffineerde) suikers en beperk de koolhydraten. Op deze manier voorkom je snelle stijgingen en dalingen in je bloedsuikerspiegel.
  • Eet eiwitrijke tussendoortjes. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en door eiwit wordt de suiker langzamer opgenomen in je bloed. Hierdoor worden suiker pieken en dalen veel minder en blijft je bloedsuiker meer constant zoals het hoort.
  • Eet producten met een lage glycemische index. Lees ook: Is de Glycemische Index het geheim voor een blijvend slank lichaam?
  • Eet gezonde vetten.. Ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel en hebben naast eiwitten de minste invloed op de bloedsuikerspiegel. Eet deze wel met mate, omdat ze wel vrij hoog zijn in de calorietjes.

Herken jij jezelf hierin en wil je ook een gezond en koolhydraatarm voedingspatroon aanleren? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze PowerSlim coaches.

*Om zeker te weten of je ook hypoglykemie hebt kun je het beste eerst een test laten uitvoeren door je huisarts.  

P.S. Nog even om te herhalen: Hypoglykemie is een lichte suikerstofwisselingsstoornis die (nog) niets te maken heeft met diabetes. Bij diabetes is er een gebrek aan insuline, bij deze stoornis niet. Bij diabetespatiënten komt een te laag bloedsuikergehalte door een te hoge dosering van de bloedsuikerverlagende medicatie en/of door te weinig voedsel inname.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht