Voedingslogo’s, snap jij het nog?

26 september 2013

Al enkele jaren zie je als consument op de verpakkingen van eten en drinken in supermarkten verschillende voedingslogo’s staan. De voedingslogo’s zijn bedoeld om een goede en gezonde keuze te maken, maar is dit ook zo? De bekendste voedingslogo’s zijn de vinkjes ‘Ik Kies Bewust’ en het ‘Gezonde Keuze Klavertje’ van de Albert Heijn welke nu samen zijn gegaan tot “Het Vinkje”. Iedereen kent ze maar weet je ook wat ze betekenen?

Het “Ik Kies Bewust” – vinkje is een initiatief vanuit de voedingsindustrie en bestaat sinds 2006. Sinds 2011 zijn “Het Vinkje” en het “Gezonde Keuze Klavertje”  samengegaan tot één logo; “Het Vinkje”. Om het voor consumenten makkelijker te maken welke keuze ze het beste kunnen maken, is er voor gekozen om één logo te maken.

“Het Vinkje” moet in één oogopslag duidelijk maken welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Het zegt dus niets over hoe gezond een product is, wat veel mensen wel denken. Zo kan bijvoorbeeld een mayonaise “Het Vinkje” krijgen omdat deze minder verzadigd vet bevat, maar dit maakt het product niet meteen gezond. Het zegt dus niets over de gezondheid van het product maar meer over de samenstelling.

Op het moment zijn er twee soorten Vinkjes. Het Groene Vinkje staat voor een gezondere keuze binnen de voedingsmiddelen categorie die vooral nuttige voedingsstoffen leveren, zoals groente, fruit, zuivel en brood. Het Blauwe Vinkje geeft aan wat een bewustere keuze is in de groep voedingsmiddelen die als extra beschouwd wordt, zoals koek, chips en frisdrank. Het Blauwe Vinkje is dus vooral voor tussendoortjes en extra’s. Wanneer een product geen Vinkje heeft wilt dat niet zeggen dat het product slechter is. Niet alle fabrikanten doen hier aan mee dus voordat je een keuze maakt, kijk en vergelijk de producten.

Het Stoplichtensysteem zie je met name in andere landen. Een kleurcode (groen, oranje, rood) geeft aan of een product veel vet, zout of suiker bevat en maakt zo duidelijk onderscheid tussen de verschillende producten. Groen betekent dat er weinig vet, zout of suiker in zit, rood juist heel veel. Zo zul je dus wel begrijpen dat hoe meer groene rondjes er zijn, hoe beter het product is. Elk product heeft zo zijn code en laat in een oogopslag zien wat gezond is en wat niet. Het stoplichtensysteem is dan ook duidelijker dan Het Vinkje. Het Vinkje zegt uiteindelijk niet zoveel waardoor je altijd het etiket moet bekijken om te zien wat de voedingswaarde zijn.

Niet alleen wij als professionals zien veel meer voordelen in het stoplichtensysteem, maar ook de Nederlandse consumentenorganisaties maken zich sterk voor een dergelijk systeem. Helaas zijn de fabrikanten nog steeds huiverig voor een stoplichten systeem omdat de consument dan makkelijk kan zien of een product gezond is. Wanneer je dus als fabrikant vooral ‘ongezonde’ producten maakt, zal dit ten koste gaan van je verkoop en dat willen ze niet. Toch kan het hen ook stimuleren om gezondere producten te maken en zo ook de samenleving te helpen in hun keuze naar gezondere producten. Helaas zit zo een systeem er voorlopig nog niet aan te komen dus zullen we het nu nog met Het Vinkje moeten doen en goed kijken wat de etiketten ons precies vertellen.

“Het Vinkje” is overigens alleen van toepassing op supermarkt producten, voor het geval je je afvraagt waarom PowerSlim geen vinkje plaatst.

Bron:

Ervaringen van PowerSlimmers
SuperSlimmer
Marcel, Willy en Vanity, 54 jaar uit Reuver "Samen steunden we elkaar en dat ging super!* "

Je kent het wel, leven in een ‘snelle’ wereld waarbij jezelf goed verzorgen belangrijk is maar je de binnenkant nogal verwaarloosd. Door onregelmatig en ongezond te eten.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Esther van Prooijen, 29 jaar uit Den Bosch "Dit wordt mijn zomer!*"

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het me nooit blijvend. De kilo’s kwamen altijd weer terug.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt

div> div> div>