Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
21 mei 2024

Wat kan een voedingscoach voor jou betekenen?

Kan ik het alleen of heb ik hulp nodig? Dit vragen veel mensen zich af op het moment dat zij aan de eerste, of misschien zoveelste, dieetpoging beginnen.

 

Kan ik het alleen of heb ik hulp nodig? Dit vragen veel mensen zich af op het moment dat zij aan de eerste, of misschien zoveelste, dieetpoging beginnen. Laten we daarom eens kijken wat de meerwaarde is van een coach en wat de voor- én nadelen zijn. Want misschien is een coach wel precies hetgeen dat jij nodig hebt.

Je motivatie behouden

Er zijn meerdere redenen om iets aan je levensstijl te willen doen. Heb je last van overgewicht? Zit je niet lekker in je vel of wil je jouw voedingspatroon verbeteren? Als je op één of meer van deze vragen volmondig ‘ja!’ kan antwoorden, dan weet je dat je hier iets aan moet gaan doen. Je weet wat je wil bereiken en je motivatie is hoog. Je voelt dat het écht tijd is om te veranderen.

Na enkele kilo’s voel je al verschil. Je voelt je minder opgeblazen, je kleding zit wat losser, je voelt je fitter en je slaapt beter. Op deze momenten merk je vaak dat die noodzaak die je had om af te slanken wat wegzakt. Dit heeft ook gevolgen voor je motivatie. Er komen steeds vaker gedachten als: “Ach, één koekje kan nu wel. Ik heb toch al flink mijn best gedaan?!” of “Mijn broeken zitten al losser, dus nu mag ik wat minder streng zijn”.

Je begint de boel wat te saboteren en voor je het weet zit er weer een kilo aan. Je bent teleurgesteld en raakt gedemotiveerd. Je vraagt je af waarom je zoveel inspanning hebt geleverd en zoveel moeite hebt gedaan, terwijl de kilo’s er nu alweer aankomen.

Herken jij jezelf hierin? Dan is een coach iets voor jou!

Waarom zou je het alleen doen?

Je leerde ook lopen met de hulp van anderen. Leren lopen ging met vallen en opstaan, maar je ouders coachten je daarbij. Ze zorgden voor een veilige omgeving en hielden je hand vast tot je het alleen kon. Je leerde met een lepel eten en pas veel later met mes en vork, dankzij de onophoudelijke coaching van je ouders. 

Niet alleen thuis, maar ook op school was er een coach, een meester of een juf. In de sportclub, zwemles, studieclub, op je werk… overal werd én word je gecoacht. En dat is niet voor niets. Een coach kan jou helpen bij het bereiken van je doelen. Iemand die vanaf de kantlijn met je meekijkt, je steunt, begeleidt, bijstuurt, inspireert, focus leert houden en ga zo maar door. 

Op eigen kracht afvallen

Ik kan me voorstellen dat je jezelf afvraagt of je het bereiken van jouw streefgewicht alleen zou kunnen. Weet je van jezelf dat je geen last hebt van saboterende gedachten en val jij best vlot af? Dan kan je op eigen kracht best een eind komen.

Op het moment dat je ervoor kiest om het alleen te doen zijn er wel een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:

 • Weet ik wat gezonde voeding is en hoe een gezond voedingspatroon eruitziet?
 • Heb ik voldoende kennis om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen, zonder dat het ten koste van mijn gezondheid gaat?
 • En, ook niet onbelangrijk: weet ik hoe gewichtsbehoud werkt en kan ik er zonder hulp voor zorgen dat ik mijn behaalde gewicht vasthoud?

Twijfel je over één van bovenstaande vragen? Dan zou ik je zeker adviseren om een coach te benaderen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Nadelen van coaching

Ik heb hier goed over na moeten denken, maar ik heb een paar punten gevonden die je wellicht als klein nadeel zou kunnen beschouwen:

 • Je kunt minder je ‘eigen’ ding doen
 • Je moet wekelijks of tweewekelijks je coach bezoeken
 • Er is mogelijk een kostprijs voor de begeleiding (let op: dit geldt niet voor het PS. food & lifestyle programma)

Voordelen van coaching

 • Jouw coach biedt een luisterend oor
 • Je krijgt persoonlijk advies gebaseerd op jouw doelen
 • Je leert je valkuilen herkennen en vermijden
 • Je leert veel over voeding en de werking van het lichaam
 • Je krijgt handige tips en handvatten mee
 • Je voelt je gesteund en hebt een stok achter de deur
 • Je wordt weer gemotiveerd wanneer je het even niet meer ziet zitten
 • Je gaat samen op zoek naar een oorzaak en oplossing, wanneer je bijvoorbeeld even stil staat qua gewicht
 • Je leert hoe je jouw behaalde gewicht kunt behouden na het afslanken

Als je het mij vraagt wegen de voordelen van coaching zéker op tegen de nadelen.

Eigenschappen van een goede coach

Een goede coach kan goed luisteren, zonder te (ver)oordelen. Een coach is meelevend en heeft kennis van voedingsleer wat natuurlijk hartstikke belangrijk is als het gaat om afslanken en gezondheid. Een coach helpt je jouw valkuilen te herkennen, is jouw stok achter de deur en ondersteunt jou daar waar jij het nodig hebt.

Is een coach dus van meerwaarde bij het afslanken? Als je het mij vraagt zeg ik vol overtuiging: ja! Een coach heeft zeker een meerwaarde en ik zou dan ook adviseren om hier gebruik van te maken.

Bij PS. food & lifestyle zijn er zo’n 350 voedingscoaches in Nederland en België die voor je klaar staan om je te helpen bij het bereiken én behouden van jouw ideale gewicht. Want dát is wat je uiteindelijk wil bereiken.

Vind hier een coach bij jou in de buurt en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Zoek een coach

Maak nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt.

Zij gingen je voor
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht