Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
25 maart 2024

Welke thee zorgt voor een minder opgeblazen gevoel?

Bij spijsverteringsklachten worden vele verschillende soorten kruidenthee ingezet. Een klacht die je vaak terug hoort komen is een opblazen gevoel. Om deze klacht te verhelpen wordt vaak gember, munt of kamille ingezet.

Al eeuwenlang wordt kruidenthee ingezet als een natuurlijk medicijn tegen allerlei kwaaltjes. Zo zou het kunnen ondersteunen bij het verminderen van stress, het tegengaan van ontstekingen en het verhelpen van spijsverteringsklachten.

Bij spijsverteringsklachten worden vele verschillende soorten kruidenthee ingezet. Een klacht die je vaak terug hoort komen is een opblazen gevoel. Om deze klacht te verhelpen wordt vaak gember, munt of kamille ingezet. Maar hoe zit dit precies en welke gezondheidseffecten hebben deze kruiden?

Wat is kruidenthee?

Kruidenthee wordt getrokken van verse of gedroogde kruiden, specerijen of bloemen. Bekende soorten zijn kamillethee, venkelthee, muntthee, gemberthee, brandnetelthee of rooibosthee. Elke soort heeft zo zijn eigen smaak en gezondheidsvoordelen.

Het ondersteunen van de spijsvertering

De spijsvertering betekent letterlijk het klein maken van voedsel. Dit gebeurt zodat alle stoffen uit de voeding opgenomen kunnen worden in het lichaam. De voedingstoffen worden omgezet in bijvoorbeeld energie om je hersenen te laten werken en bouwstoffen om je cellen te repareren en vernieuwen.

Bijna al onze organen spelen een rol bij de spijsvertering. De spijsvertering loopt dan ook ‘van mond tot kont’: alles wat je eet gaat via je mond naar binnen en alle onverteerbare voedingsstoffen en voedselresten verlaten ons lichaam weer. De spijsvertering is dus een ingewikkeld proces waar je soms wel wat ondersteuning bij kunt gebruiken.

Voor deze ondersteuning wordt, zoals eerder gezegd al eeuwenlang, kruidenthee gebruikt. De meest gebruikte soorten voor dit probleem zijn: venkel-, kamille-, munt- en gemberthee.

Venkel

Venkel, een heerlijke en gezonde groentesoort én daarbij een goed ingrediënt om thee van te maken.

Venkel brengt je organen tot rust en kan helpen bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkrampen. Het heeft een frisse en anijsachtige smaak wat het een licht zoete smaak geeft. Daarnaast werkt het vocht afdrijvend en kan het verzachtend werken bij keelpijn.

Je kunt venkelthee makkelijk zelf maken door een stuk venkel te kneuzen en te overgieten met water dat net van de kook af is. Tien minuten laten trekken en klaar is je venkelthee. Volg je het PS. food & lifestyle programma? Zelfgemaakte venkelthee is toegestaan in fase 1.

Kamille

Deze kruidensoort gaat enorm ver terug en zelfs in de oertijd kenden mensen de geneeskracht al van kamille. Kamille heeft kalmerende eigenschappen. Zo kan het de maag tot rust brengen en ondersteunt het bij spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, diarree en winderigheid. Het heeft een ontstekingsremmende werking en heeft op nuchtere maag een positief effect op de huid.

Naast spijsverteringsklachten heeft kamille ook een ondersteunend effect bij ontspanning. Een kopje kamillethee voor het slapengaan kan helpen zowel lichaam als geest te ontspannen.

Voor degenen die het PS. food & lifestyle programma volgen, kamillethee is toegestaan in fase 1.

Munt

Verse muntthee is naast dat het hartstikke lekker is, ook nog eens heel gezond. Munt doet veel voor de spijsvertering en laat deze dan ook beter functioneren. Het bevordert onder andere de werking van de speekselklier. De enzymen uit je speeksel worden geactiveerd en bevorderen zo de spijsvertering.

Munt kan verder helpen een opgeblazen gevoel te verminderen en ondersteunt bij winderigheid, misselijkheid en maagkrampen. Naast maag- darmklachten verminderen heeft het ook een antibacteriële werking. Het zorgt daardoor voor een schonere mond en frissere adem.

Om munt het beste tot zijn recht te laten komen, kan je het beste de blaadjes schoonspoelen met koud water en daarna overgieten met heet water. Koud water zorgt er namelijk voor dat de blaadjes schoon worden, maar er geen smaak verloren gaat. Nog een extra voordeel: verse muntthee is een perfecte theesoort tijdens het PS. food & lifestyle programma.

Gember

Gember is een specerij met een vrij sterke en scherpe smaak. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en stimuleert het immuunsysteem. Gember staat echter het meest bekend om de werking tegen misselijkheid.

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel is dat het een positieve werking op de stoelgang heeft, het de spijsverteringsenzymen stimuleert en een opgeblazen gevoel verhelpt. Voor de gember liefhebbers dus een echte win-win!

Gemberwortel is toegestaan tijdens het PS. food & lifestyle programma.

Goed om te weten

Wees oplettend bij het kopen van kant-en-klare kruidenthee in de supermarkt. Hier is namelijk vaak suiker aan toegevoegd. Controleer dus altijd even de verpakking of maak zelf verse kruidenthee.

Bij het maken van verse kruidenthee is het wel belangrijk om te weten dat niet alleen het soort kruid van belang is, maar ook de bereiding. Zo is de temperatuur van het water cruciaal. Het water dient tussen de 95 graden en 97 graden te zijn. Bij hetere temperaturen (kokend water) kunnen belangrijke stoffen en daarmee de gezondheidsvoordelen verloren gaan.

Ook het laten trekken van het kruid is belangrijk. Ben je ongeduldig en trek je het zakje er al na een paar tellen uit? Dan komen de werkzame stoffen niet vrij. Je dient de thee zeker 10 minuten te laten trekken.

Wat is jouw favoriete kruidenthee?

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 46 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht