Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
28 oktober 2014

Zijn noten gezond of niet?

Noten, ze zijn helemaal hip and happening. Maar zijn noten gezond en wel zo goed voor ons? En in welke mate dan?

Noten, ze zijn helemaal hip and happening. Maar zijn noten gezond en wel zo goed voor ons? En in welke mate dan?

Vetten in noten

In noten zit veel vet, voornamelijk onverzadigd, wat beter bekend staat als het vet wat oké is. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Hierdoor zijn er sterke aanwijzingen dat noten beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. De hoeveelheid vet verschilt overigens per nootsoort. Zo bevatten amandelen, hazelnoten en walnoten meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten. Ben je nieuwsgierig geworden hoe het precies werkt met die verschillende vetten, lees dan deze column.  

Vitamines en mineralen in noten

Daarnaast bevatten noten veel mineralen zoals ijzer, kalium, calcium, koper en selenium. Mineralen zorgen voor een goede gezondheid, normale groei en ontwikkeling. Noten leveren ook de nodige vitamines, zoals vitamine B en E. Vitamine B is eigenlijk een verzamelnaam van acht water oplosbare vitamines. Deze spelen een belangrijke rol bij de zogenaamde cellulaire celstofwisseling. Wat eigenlijk niets anders betekent dan dat ze verantwoordelijk zijn voor het opslaan en vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Voor vitamine B11 en vitamine B12 geldt een uitzondering, zij zijn namelijk voornamelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, vorming van maagzuur, een goede werking van de lever en optimale werking van ons zenuwstelsel. B-vitamines worden niet door ons lichaam geproduceerd en halen we dus volledig uit onze voeding. Vitamine B komt voornamelijk voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vleeswaren, melkproducten en niet te vergeten in noten!

Vitamine E is in tegenstelling tot vitamine B een vet oplosbare vitamine. Vitamine E staat samen met vitamine C beter bekend als antioxidant. Een antioxidant zorgt ervoor dat cellen en weefsels beschermd worden tegen beschadiging door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die door de chemische processen in ons lichaam vrij komen en schade kunnen aanrichten. Vrije radicalen komen ook van buitenaf ons lichaam binnen, bijvoorbeeld door zonlicht en vervuilde lucht. Maar wanneer we een gezond voedingspatroon hanteren is het niet nodig om extra antioxidanten tot je te nemen. Wanneer je de fasen van PowerSlim volgt is het wel aan te raden om de PowerSlim Multivitamine en AcidoSlim te gebruiken, zodat je altijd aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen voldoet.  

Van vitamine terug naar nootjes..

Noten zijn naast alle bovenstaande punten ook nog eens rijk aan vezels en eiwitten. Vezels zijn onder andere goed voor de stoelgang. Eiwitten zijn bouwstoffen die zorgen voor diverse processen in ons lichaam. Ook zorgen ze ervoor dat de spiermassa behouden blijft en dat een hongergevoel voorkomen wordt. Doordat noten rijk zijn aan eiwitten kunnen ze als volwaardige vleesvervangers gebruikt worden!

Tot nu toe komen noten dus aardig goed uit de bus. Toch is het zo dat noten door hun hoeveelheid vet, veel energie leveren en dus ook veel calorieën. Een handje gemengde noten (25 gram) bevat zo’n 160 calorieën. Dat staat qua energie gelijk aan een boterham met kaas. Het is daarom verstandig om noten in kleine hoeveelheden te eten. Die zak is “Oh zo verleidelijk!”, maar hou het bij een handje. We kunnen dus wel zeggen dat noten gezond zijn, maar eet ze met mate :)  

Maar ik hoor je denken… Welke noten zijn het beste dan?!

Na een klein onderzoek naar de diverse voedingstoffen, heb ik de volgende noten bekroond om te behoren tot The Big Five.

  1. Amandelen

  2. Walnoten

  3. Pecannoten

  4. Cashewnoten

  5. Hazelnoten

 

Tot slot nog wat handige tips.

Meng eens wat noten door de kwark bij het ontbijt, ze geven niet alleen een lekkere smaak, maar je ontbijt krijgt ineens een enorme boost aan voedingsstoffen. Neem dan wel het liefst ongezouten noten, zout kan namelijk de bloeddruk verhogen. Kies ook voor ongezouten noten als je ’s avonds lekker wil knabbelen op de bank. Eet noten ook zo vers mogelijk, dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen.

Wil je noten graag als vleesvervanger gebruiken? 50 gram is dan een prima portie! En kies je dan toevallig voor noten die niet in mijn Big Five staan, let dan goed op. Sommige noten, bijvoorbeeld Macadamia noten zijn wel heel gezond, maar bevatten van alles net een beetje meer. Tien noten leveren al 200 calorieën!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht