Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
13 april 2016

Zo maak ik van mijn PowerSlim week een feestje

Jaja, ook deze PowerSlim diëtiste moet er aan geloven, de laatste maanden zijn er stiekem wat kilootjes aangeslopen. En ondanks dat ik ...

Deze keer eens geen artikel over wetenschappelijke ontwikkelingen maar een column over mijn eigen PowerSlim ervaring. Jaja, ook deze PowerSlim diëtiste moet er aan geloven, de laatste maanden zijn er stiekem wat kilootjes aangeslopen. En ondanks dat ik nog steeds een gezonde BMI heb zitten ze me toch wel in de weg.

Daarbij heb ik over vijf dagen een date en het zou fijn zijn om dan al wat lekkerder in mijn vel te zitten :) Ik heb al beloofd dat ik zou koken dus dat hoeft mijn project niet in de weg te zitten. Op 1e paasdag heb ik na de paasbrunch met de familie besloten dat het tijd is voor actie.

Ik las laatst ergens dat we vanuit de oertijd juist in de zomer meer aten en in gewicht toenamen omdat er dan meer voedsel voorhanden is. Zodat we hier tijdens de winter, wanneer er minder voedsel voorhanden is, op kunnen teren. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij komt er meestal juist tijdens de winter een beetje extra gewicht bij dat ik er graag vóór de zomer weer af wil hebben. No worries, geen notoire jojo-er, ik zou het eerder een soort grote voorjaarsschoonmaak van m’n lichaam noemen :)

Ik heb dus al vaker even een paar weken ‘gepowerslimd’ wat op zich geen enkel probleem is, alleen moet ik het wel goed voorbereiden om het voor mezelf leuk en lekker te houden. Want ik weet, als ik mezelf voorbereid en een goed plan maak dan is het véél makkelijker om vol te houden. Diezelfde avond nog maak ik onder het genot van een, voorlopig laatste, wijntje een schema voor mezelf met een menuplan voor de komende week.

Mijn truc is, om van ieder eetmoment een feestje te maken. Met een beetje creativiteit en meer dan 120 lekkere producten om uit te kiezen moet dat lukken. Ik ga eens niet voor mijn standaard favoriete producten die ik normaal vaak als verantwoord tussendoortje neem. In plaats daarvan maak ik een lijstje met allerlei andere dingen die me lekker lijken die ik dinsdag gelijk in huis ga halen. Gelukkig heb ik wel altijd wat in huis, zodat ik maandag toch meteen kan beginnen.

Met mijn lengte en gewicht heb ik voldoende aan 5 eetmomenten per dag. Ik kies ervoor om geen tussendoortje te nemen tussen mijn ontbijt en lunch. Daar zit namelijk nooit zo lang tussen omdat ik best laat ontbijt en ik heb er ook het minste behoefte aan op dat moment. Ik zou het veel moeilijker vinden om ’s avonds na het avondeten niks meer te nemen, daar kan ik echt naar uitkijken naar dat moment. Zo ziet mijn eetschema voor de komende week eruit:

Benieuwd hoe ik een feestje van mijn eetmomenten gemaakt heb?

Maandag (1e paasdag) Nu de knop eenmaal om is kost het me geen enkele moeite me aan het programma te houden. Sterker nog, mijn ontbijt met een appel karamel flensje is echt ontzettend lekker! Waarom eet ik dit eigenlijk niet vaker? Mijn sesam lijnzaad boterhammen rooster ik lekker knapperig in de broodrooster waarna ik ze beleg met de plakjes van een halfzacht gekookt eitje (het is tenslotte Pasen) en plakjes komkommer en tomaat. Ook al zo’n verwenmaal. De wrap van ’s avonds beleg ik met stukjes gebakken kipfilet, tomaat, sla, rode ui en komkommer. Mijn geluk is, dat ik nog een monster ‘Knoflook kruiden dressing’ heb staan die wij naar aanleiding van de ‘maak de smaak’ actie op veler verzoek ontwikkeld hebben dus die gaat eroverheen. Voor jullie nog heel even geduld hebben maar hij komt binnenkort en HIJ IS LEKKER!!

Dinsdag De eerste werkdag van deze korte week. Mijn middagsnack verander ik in een crispy karamelreep, ik ben onderweg en deze kan ik gemakkelijk tijdens het autorijden eten. Geen straf. Mijn avondeten is wederom een wrap, maar nu gevuld met geroerbakte spinazie, champignons en ui met 40 g gebakken kipfiletstukjes en een lepeltje Boursin cuisine light. Mmmmhhhhh. Sinds december ben ik ook weer begonnen met sporten en omdat het zo’n mooie zonnige lenteavond is besluit ik eens naar de sportschool te lopen in plaats van binnen op de loopband te gaan staan. De afstand is precies goed, ik loop er in een halfuurtje naartoe. Aangekomen doe ik wat spieroefeningen en vervolgens loop ik weer een halfuurtje terug. Perfect. Dat ga ik vaker zo doen.

Dan mijn favoriete momentje van de dag, de avondsnack, ik kan maar niet kiezen en ineens heb ik een leuk idee: ik neem een half zakje van de cantuccini kokoskoekjes en een halve chocolademousse reep die ik in kleine stukjes snijd. Zo heb ik een heerlijk schaaltje met knapperige koekjes én bonbonnetjes voor bij mijn thee. En het ziet er nog eens heel gezellig uit ook :) Later op de avond moet ik ineens denken aan iets wat mijn oma vroeger altijd voor me maakte: gebakken champignons en ui op toast. Dat vond ik zooo lekker. Ik probeerde terug te halen hoe het smaakte en waarom ik het zo lekker vond en toen wist ik het. Het zag er vrij donkerbruin uit dus oma heeft het gewoon lekker lang gebakken. Dat ging ik ook proberen en wel direct. Het maken welteverstaan want opeten dat ging ik de volgende dag tijdens de lunch pas doen.

Woensdag Ik had zeker weten de lekkerste lunch van iedereen in de kantine. De verlekkerde blikken van mijn collega’s bevestigden dat. Kijk dan volg je een goed programma ; ). Mijn gebakken champignons met ui heb ik even opgewarmd in de magnetron, mijn sesam lijnzaadboterhammen besmeerd met een klein beetje Philadelphia light en het smaakte precies zoals vroeger, toen oma het maakte. ’s Avonds heb ik zin in ordinaire gebakken kipfilet met broccoli en mayo. Ik had eigenlijk alles al in huis maar ik blijf onverwachts bij mijn ouders eten en die zijn zo lief om dit speciaal voor mij te halen dus nu eten we met z’n allen kip met broccoli en mayo. Mijn gemixte avondsnackje van gisteren is zo goed bevallen dat ik dit vanavond weer ga doen maar nu met een halve portie vanillewafel en een halve croissant met chocolade hazelnootpasta. Zalig gewoon, wat een verwennerij. Morgen is een leuke dag, want omdat dat dag 4 is ben ik vanaf dan in ketose en gaat de vetverbranding echt beginnen. Ik kan niet wachten tot het morgen is!!! :D

Donderdag ’s Ochtends plas ik over een ketostickje heen om te testen of ik in ketose ben. Hij verkleurt niet maar ik maak me er niet druk om, want ik weet dat ik me precies goed aan mijn programma heb gehouden. We zijn bij PowerSlim volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe repen en rond 10.00 u komen er een paar uit de proefkeuken. Tja dat is natuurlijk overmacht, die moeten geproefd worden ; ) Gelukkig is één product extra op een dag geen probleem. Van mijn avondsnack maak ik een feestje door een opgeklopt eiwit door mijn chocoladedessert te mengen. Even later geniet ik van een heerlijke luchtige chocolademousse, wat een feestje!

Voorbereiding voor morgen Op vrijdag laten we altijd broodjes of iets anders lekkers bezorgen op kantoor dus ik moet ervoor zorgen dat ik een éxtra lekkere lunch heb, zodat ik niet het gevoel heb dat ik iets mis. Ik weet al wat ik morgen ga maken: een mediterraan broodje met Philadelphia kruiden, rauwe ham en tomaat. Alleen nog even tussen de grill en met deze mediterrane tosti hoef ik zeker niks te missen. Over het diner met de date is uiteraard ook al nagedacht ; ) Dat worden lamsspiezen van lamsfilet met marinade van:

  • een sjalotje
  • knoflookteen
  • stukje gemberwortel
  • ½ el gemalen komijn
  • ½ el gemalen koriander
  • ½ el chilipoeder
  • ½ el venkelzaad
  • paar takjes verse koriander
  • paar takjes verse munt
  • 4 el magere kwark
  • 2 el limoensap

Dit alles pureer ik in de blender en vervolgens laat ik het vlees hier minimaal 2 uur in marineren. Ik hoop dat ik vanavond nog tijd heb om bij de Turkse slager langs te gaan want dan kan ik het een hele nacht laten marineren en dan is het echt nog veel lekkerder. Erbij maak ik een curry-achtig gerecht van aubergine en groene paprika. Misschien ook nog een dip van magere kwark met munt, stukjes komkommer en komijnzaadjes. Vrijdag Nou ik had gisteravond dus tijd om naar de Turkse slager te gaan en heb de lamsfilet ‘s avonds in de marinade gelegd. Alleen kwam ik er ’s middags achter dat de date pas volgende week is… Echt iets voor mij dit. Maar het geeft niet, zo kan ik het recept mooi eerst testen, want ik heb het nog nooit gemaakt. Mijn mediterrane tosti smaakt voortreffelijk en ik heb er totaal geen moeite mee dat mijn collega’s tijdens de lunch aan de luxe broodjes zitten. ’s Avonds op de bank, zonder date maar wel mét heerlijke PowerSlim barbecue chips :)

Zaterdag Zaterdag begint vroeg met een wandeling naar de sportschool, oefeningen doen en een wandeling terug. Daarna ontbijten met een havermoutpannenkoekje met kaneel en jam. Heel even lijkt het of het pannenkoekje gaat mislukken maar hij moet gewoon lang genoeg bakken en dan lukt het prima. Wat een superlekker begin van de dag. ’s Middags zit ik braaf aan de (thuis)studie dus kan ik een lekker uitgebreide lunch klaarmaken. Ik heb vandaag mijn eigen pannenkoekendag want ook de lunch bestaat uit een pannenkoek. Een hele andere dan ’s ochtends, dat wel. Om mijn ham-kaaspannenkoek met prei te maken snijd ik 1 dunne prei in halve ringen, dat is precies 100 gram. Ik verhit een halve eetlepel olie in een goede antiaanbakpan en roerbak de prei ca. 3 – 5 minuten. Het pannenkoekenbeslag erover, even bakken totdat de pannenkoek bij bewegen van de pan vanzelf loskomt van de bodem, voorzichtig omdraaien, nog een minuutje bakken en klaar is mijn perfecte zaterdagmiddag lunch. Zondag wordt het supermooi weer dus ik neem mezelf alvast voor om het kraambezoek dat ik aan vrienden ga brengen op de fiets te doen. ’s Avonds kook ik ineen keer 6 zakjes penne, ik vind het altijd superhandig om voor de volgende week alvast wat in het voren te koken voor drukke dagen. Ik maak 2 porties penne met champignons, ui, broccoli, tomaat en Boursin. Eén om nu op te eten en 1 om in te vriezen. 2 porties penne met tonijn, groene paprika, tomaat en ui, die gaan ook de vriezer in. En 2 porties zet ik even in de koelkast om later nog iets lekkers van te maken.

Zondag Zondagochtend regent het, en een uur door de regen fietsen zie ik niet zo zitten dus ik ga toch maar met de auto op kraambezoek. Daarna door mijn zus helpen verhuizen. Mijn lunch en tussendoortjes neem ik natuurlijk mee. De lunch tijdens de verhuizing bestaat uit appelflappen, donuts en berlinerbollen maar met mijn lekkere croissant met chocopasta heb ik totaal niet het gevoel dat ik iets mis. Later wanneer iedereen een ijsje van de ijscoman heeft geniet ik van mijn meegebrachte chocolademousse reep. Mijn kleine nichtje was zelfs een beetje jaloers op mijn chocoladereep :). ’s Avonds met z’n allen barbecueën, ik heb gevraagd of ze met mij rekening willen houden door ook ongemarineerd, mager vlees te halen en de keuze is gevallen op rosbief, lekker! Ik help bij het maken van de salade, zo kan ik mooi een kommetje voor mezelf apart maken voordat de fetakaas, croutons en walnoten erin gaan. Heerlijk genoten en wederom niet het gevoel gehad dat ik iets tekort kwam. Zo, ik zit na deze eerste week al een stuk lekkerder in m’n vel! Hopelijk heb ik je met mijn menu een beetje inspiratie kunnen geven en ik ben heel benieuwd hoe jij van jouw eetmomenten een feestje maakt. Heb jij ook lekkere tips of recepten om je mede-PowerSlimmers te inspireren?

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht