Winkelwagen
Terug
19 juni 2023

10x Koolhydraatarme bijgerechten voor bij de barbecue

Tijdens een barbecue staan er naast vlees en vis vaak veel koolhydraatbommen op tafel, zoals: stokbrood, huzarensalade en knoflooksaus. We hebben daarom een aantal gezonde en koolhydraatarme bijgerechten op een rijtje gezet voor als je gaat barbecueën.

De temperaturen lopen weer op en het zonnetje gaat vaker schijnen. Het barbecue-seizoen is aangebroken! Heb jij binnenkort een barbecue op de planning staan? Ook tijdens het PS. food & lifestyle programma kun jij lekker en verantwoord mee eten!

Een barbecue past prima binnen het koolhydraatarme voedingspatroon. Het menu bestaat vaak uit verschillende soorten vlees en vis, salades en (gegrilde) groenten. Helaas kunnen er ook veel koolhydraatbommen langskomen. Denk aan een aardappelsalade, stokbrood met kruidenboter en vette sauzen zoals satésaus en knoflooksaus.

Deze bijgerechten bevatten niet alleen veel koolhydraten, maar ook weinig gezonde voedingsstoffen. Deze bijgerechten kun je dus beter inruilen voor andere, lekkere bijgerechten die wél gezond en koolhydraatarm zijn.

Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet die je zelf kunt maken als je gaat barbecueën. Inclusief ideeën voor verantwoorde sausjes en drankjes. 

Koolhydraatarme bijgerechten fase 1

1. Rauwkost

Zet alvast wat rauwkost op tafel. Rauwkost is ideaal om de grootste trek te stillen. Je kunt van alles kiezen, ook fijn om je groentela in de koelkast leeg te maken. Denk bijvoorbeeld aan groene paprika, tomaatjes, komkommer, radijsjes of bleekselderij.

2. Basic salade tomaatjes en komkommer

Maak een lekkere simpele salade van gemengde sla, rucola of (baby) spinazie, tomaatjes en komkommer. Lekker met een dressing van olijfolie, witte wijnazijn en wat peper en zout.
Vanaf fase 2 en 3 maak je deze salade nog lekker met wat feta (light) of mozzarella (light).

3. Zelfgemaakte huzarensalade

Dit is een heerlijk alternatief voor de huzarensalade uit de supermarkt. Zorg wel dat je deze op tijd maakt, zodat die goed kan afkoelen in de koelkast. Koud is deze salade namelijk het allerlekkerst. Het recept vind je hier

4. Gegrilde groene asperges met prosciutto ham

Dit is wat ons betreft een absolute aanrader! Je maakt de asperges schoon met een beetje water en zorg ervoor dat je de harde uiteinden eraf snijdt. Daarna wikkel je een halve plak prosciutto ham strak om een paar asperges. Je bestrijkt ze met een beetje olijfolie en grilt ze op de barbecue. Super lekker, simpel én snel klaar!

5. Gegrilde courgette in knoflook-kruidenolie

Vanaf fase 1

Meng wat olijfolie, knoflook, basilicum, citroenrasp en citroensap goed door elkaar in een kommetje. Snijd de courgette in plakjes en besmeer ze met de knoflook-kruidenolie. Laat even intrekken en steek ondertussen de barbecue aan. Bak de plakjes om en om goudbruin en gaar. Breng eventueel nog extra op smaak met wat peper en zout.

Koolhydraatarme bijgerechten fase 3

1. Groentesalade met cherrytomaatjes en halloumi

Een heerlijk verfrissende salade met cherrytomaatjes, avocado en halloumi is altijd goed. Super simpel en zo klaar.

Voor 2 personen:

  • 100 g halloumi
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 60 g rucola
  • ½ avocado
  • ½ rode ui
  • Peper en zout

Snijd de avocado in plakjes, halveer de cherrytomaatjes, snijd de halloumi in plakken en de rode ui in halve ringen. Verdeel de rucola over een bord en verdeel de overige ingrediënten hier overheen. Breng op smaak met peper en zout.

2. Koolhydraatarm stokbrood met kruidenboter

Vanaf fase 3

Voor sommigen is stokbrood met kruidenboter of andere dipjes onmisbaar tijdens een barbecue. Gelukkig kan ook dit koolhydraatarm! Met onze protein rich broodbakmix van PS. life bak je het lekkerste koolhydraatarme stokbrood. Maak zelf een heerlijke kruidenboter met onderstaande ingrediënten.

Voor 4 personen:

  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1 el verse peterselie
  • 1 el verse bieslook 
  • 1 tl citroensap
  • 2 teentjes knoflook 
  • Snufje zeezout

Roer de roomboter tot een zachte crème. Snijd de peterselie en bieslook klein en pers de knoflook fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten en je kruidenboter is klaar!

3. Groentespiesje met halloumi

Je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten aan een spiesje rijgen. Een nóg lekkerdere combinatie is groenten met halloumi.

Leg een aantal lange prikkers in een bakje met water om slijten te voorkomen. Doe 90-100 g halloumi in een kommetje en meng met 1 el olijfolie en 1 el garam masala kruiden. Voeg daar wat cherrytomaatjes, rode paprika en rode ui (in stukjes) aan toe en meng alles door elkaar.

Rijg nu de groenten en de halloumi één voor één aan de spiezen. Leg de spiezen eventueel terug in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Gril de spiezen vervolgens 2 minuten aan beide zijden.

4. Gegrilde maïs

  • 2 maïskolven
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el olijfolie

Kook de maïskolven eventueel 6 minuten voor. Meng de olijfolie met de paprikapoeder. Gril de maïskolven ongeveer 10 minuten op de hete barbecue. Smeer daarna in met de olie.

Tip: ook lekker om daarna 50 g feta en een paar grof gehakte takjes peterselie eroverheen te verdelen.

5. Burrata met tomaat en balsamicoazijn

De combinatie van de romige burrata met de frisse tomaat maakt een heerlijk bijgerecht voor tijdens het barbecueën. Afgemaakt met wat blaadjes verse basilicum en wat extra vierge olijfolie is dit om te smullen.

Ook lekker met (buffel)mozzarella en wat geroosterde pijnboompitjes.

Sausjes

Zelfgemaakte knoflooksaus

Voor 1 persoon:

  • 2 el magere kwark
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • ½ el verse dille, fijngehakt
  • Peper en zout

Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus goed door elkaar in een schaaltje en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Zelfgemaakte cocktailsaus

Voor 1 persoon:

  • 1 ½ el magere kwark
  • ½ el mayonaise
  • ½ tl tomatenpuree
  • Vloeibare zoetstof naar smaak

Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje.

Zelfgemaakte satésaus

Let op: vanaf fase 3

Voor 2 personen:

  • 6 tl 100% pindakaas
  • Scheutje kokosmelk
  • 1 tl sambal
  • 1 el Kikkoman sojasaus

Verwarm de ingrediënten in een pannetje en roer alles goed door elkaar. Serveer direct.

Drinken

Een koud wijntje is misschien erg lekker op een zomerse avond, maar niet de beste keuze. Kies liever voor verantwoorde, alcoholvrije drankjes. Geef bijvoorbeeld water extra smaak met munt, komkommer en citroen. Schenk dit eventueel in een wijnglas. Dat is toch net wat ‘feestelijker’ en zo doe je toch een beetje mee.

Zorg ervoor dat er een grote karaf met water en ijsklontjes op tafel staat. Zo schenk je net weer wat makkelijker bij en zwicht je minder makkelijk voor de fles wijn die voorbijkomt.

Zin in iets anders? Je kunt dan ook gaan voor een drankje met minder dan 1 kcal per 100 milliliter. Je kunt dit makkelijk terugvinden op de fles. Enkele voorbeelden zijn:

  • Spa rood
  • Coca-Cola light/zero
  • Royal Cub Ginger ale light 0% suiker
  • Royal Club tonic 0% suiker
  • Crystal Clear
  • Suikervrije siroop (Slimpie of Raak zero sugar)

Kun je de behoefte aan alcohol écht niet weerstaan en ben je tevreden over je gewichtsverlies? Dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Denk aan: Prosecco, Cava, Champagne, droge witte wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met bovenstaande dranken. Gin (zonder smaakje) met tonic light kan ook.

Deze drankjes zorgen ervoor dat je tijdens het PS. food & lifestyle programma niet uit ketose gaat. Let op: zolang je het bij ééntje houdt. Alcohol levert wél extra calorieën en wordt in je lichaam gezien als een gifstof. Je vetverbranding zal daardoor dus langzamer gaan. Het verbranden van alcohol gaat namelijk vóór het verbanden van vet. Maak dus bewuste keuzes.

Geniet van deze heerlijke zomer!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht