Winkelwagen
Terug
11 juli 2022

10x Koolhydraatarme bijgerechten voor bij de barbecue

Tijdens een barbecue staan er naast vlees en vis vaak veel koolhydraatbommen op tafel, zoals: stokbrood, huzarensalade en knoflooksaus. We hebben daarom een aantal gezonde en koolhydraatarme bijgerechten op een rijtje gezet voor als je gaat barbecueën.

Heb jij binnenkort een barbecue op de planning? Ook wanneer je het PS. food & lifestyle programma volgt kun je lekker en verantwoord mee eten! Wil je weten hoe je dit kunt doen? Lees dan onze BBQ-tips en onderstaande tips voor koolhydraatarme bijgerechten.

Naast verschillende soorten vlees en vis staan er ook vaak veel koolhydraatbommen op tafel tijdens een barbecue. Zoals bijvoorbeeld een rundvleessalade, aardappelsalade, stokbrood met kruidenboter en vette sauzen zoals satésaus en knoflooksaus. Deze bijgerechten bevatten niet alleen veel koolhydraten maar ook weinig gezonde voedingsstoffen. Die kun je dus beter inruilen voor andere, lekkere bijgerechten die wél gezond en koolhydraatarm zijn.

Wij hebben een aantal lekkere opties  op een rijtje gezet die je zelf kunt maken als je gaat barbecueën. Inclusief ideeën voor verantwoorde sausjes en drankjes.

Koolhydraatarme bijgerechten

1. Rauwkost

Vanaf fase 1

Zet alvast wat rauwkost op tafel voor de barbecue warm is, ideaal voor de grootste trek. Je kunt van alles kiezen, ook fijn om je groentela in de koelkast leeg te maken. Denk bijvoorbeeld aan (groene) paprika, tomaatjes, komkommer, radijsjes of bleekselderij.

2. Basic salade tomaatjes en komkommer

Vanaf fase 1

Maak een lekkere simpele salade van gemengde of ijsbergsla, tomaatjes en komkommer. Lekker met een dressing van olijfolie, witte wijnazijn en wat peper en zout.
Vanaf fase 2 en 3 maak je deze salade nog lekker met wat feta (light) of mozzarella (light).

3. Zelfgemaakte huzarensalade

Vanaf fase 1

Dit is een heerlijk alternatief voor de huzarensalade uit de supermarkt. Zorg wel dat je deze op tijd maakt, zodat ie goed kan afkoelen in de koelkast. Koud is deze salade namelijk het allerlekkerst. Het recept vind je hier

4. Gevulde portobello

Vanaf fase 1

Met een portobello kun je veel verschillende kanten op. Als je ‘m insmeert met een beetje olijfolie en wat verse kruiden kun je deze al prima vanaf fase 1 eten. Ook kun je ‘m vullen met tomaatjes en/of verse geitenkaas of stukjes courgette met roomkaas (kruiden) light is ook erg lekker.

PS. De portobello kun je ook als ‘broodje’ gebruiken voor een stukje vlees, zoals een tartaartje, kipfilet of tofu. Beleg deze verder met sla, tomaat en een beetje mayonaise.  

Vanaf fase 2 en 3 kun je nog een stapje verder gaan door ‘m te vullen met:

  • Tomaatjes, mozzarella (light) en verse basilicum
  • Spinazie, roomkaas, Parmezaanse kaas en walnoten
  • Sjalotje, rozemarijn en (blauwe) kaas

5. Gegrilde groene asperges met Prosciutto ham

Vanaf fase 1

Dit is wat ons betreft een absolute aanrader! Je maakt de asperges schoon met een beetje water en zorg ervoor dat je de harde uiteinden eraf snijdt. Daarna wikkel je een halve plak Prosciutto ham strak om een asperge. Je bestrijkt de asperge met een beetje olijfolie en grilt ze op de barbecue. Super lekker, simpel én snel klaar!

6. Gegrilde courgette in knoflook-kruidenolie

Vanaf fase 1

Meng wat olijfolie, knoflook, basilicum, citroenrasp en citroensap goed door elkaar in een kommetje. Snijd de courgette in plakjes en besmeer ze met de knoflook-kruidenolie. Laat even intrekken en steek ondertussen de barbecue aan. Bak de plakjes om en om goudbruin en gaar. Breng eventueel nog extra op smaak met wat peper en zout.

7. Watermeloensalade met feta en munt

Vanaf fase 2A

In plaats van groenten kun je ook fruit als hoofdbestanddeel van je salade gebruiken. Zoals deze heerlijk verfrissende salade van watermeloen, feta en munt. Super simpel en zo klaar.

Voor 2 personen:
Neem een part watermeloen en snijd deze in kleine stukjes. Hak een half bosje verse munt grof. Doe dit samen in een grote schaal en roer goed door elkaar. Verbrokkel 50-75 gram feta (light) over de salade. Ook lekker met komkommer!

8. Koolhydraatarm stokbrood met kruidenboter

Vanaf fase 3

Voor sommigen is stokbrood met kruidenboter of andere dipjes onmisbaar tijdens een barbecue. Maar ook dit kan koolhydraatarm! Met onze broodbakmix van PS. life bak je het lekkerste koolhydraatarme stokbrood. Maak zelf een heerlijke kruidenboter met onderstaande ingrediënten.

Voor 4 personen:

  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1 el verse peterselie
  • 1 el verse bieslook 
  • 1 tl citroensap
  • 2 teentjes knoflook 
  • Snufje zeezout

Roer de roomboter tot een zachte crème. Snijd de peterselie en bieslook klein en pers de knoflook fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten en je kruidenboter is klaar!

9. Groentespiesje met halloumi

Vanaf fase 3

Je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten aan een spiesje rijgen. Kijk vooral even op je fasekaart voor de soorten groentes en hoeveelheden die zijn toegestaan. In plaats van groentespiesjes kun je er ook lekkere groentepakketjes van maken, door een aantal verschillende groenten in een aluminiumpakketje te doen. Bestrooi met wat olijfolie en lekkere kruiden.

Dit recept is geschikt vanaf fase 3. Leg een aantal lange prikkers in een bakje met water om slijten te voorkomen. Doe 90-100g halloumi in een kommetje en meng met 1 el olijfolie en 1 el masala kruiden. Doe 4 kerstomaatjes, 100 g courgette en een halve oranje paprika (in stukjes) erbij en meng alles goed door elkaar. Rijg nu de groenten en de halloumi één voor één aan de spiezen. Leg de spiezen eventueel terug in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Gril de spiezen vervolgens 2 minuten aan beide zijden.

10. Gegrilde maïs

Vanaf fase 3

Voor 2 personen:

  • 2 maïskolven
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el olijfolie

Kook de maïskolven eventueel 6 minuten voor. Meng de olijfolie met de paprikapoeder. Gril de maïskolven circa 10 minuten op de hete barbecue. Smeer daarna in met de olie.

Tip: ook lekker om daarna 50 g feta en een paar grof gehakte takjes peterselie eroverheen te verdelen.

Sausjes

Sauzen uit de supermarkt zitten vaak boordevol suiker. Maak ze dus lekker zelf!

Zelfgemaakte knoflooksaus

Vanaf fase 1

Voor 1 persoon:

  • 2 el magere kwark
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • Zout en peper
  • ½ el verse dille, fijngehakt

Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus goed door elkaar in een schaaltje en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Zelfgemaakte cocktailsaus

Vanaf fase 1

Voor 1 persoon:

  • 1 ½ el magere kwark
  • ½ el mayonaise
  • ½ tl tomatenpuree
  • Vloeibare zoetstof naar smaak

Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje.

Zelfgemaakte satésaus

Vanaf fase 3

Voor 2 personen:

  • 6 tl 100% pindakaas
  • Scheutje kokosmelk
  • 1 tl sambal
  • 1 el Kikkoman sojasaus

Verwarm de ingrediënten in een pannetje en roer alles goed door elkaar. Serveer direct.

Drinken

Een koud wijntje is misschien erg lekker op een zomerse avond, maar niet de beste keuze. Veel mensen vinden het erg moeilijk om deze te laten staan. Maar dat je dit zo lekker vindt is vaak ook een kwestie van gewenning. Wen jezelf dus aan om vaker voor een alcoholvrij alternatief te kiezen.

Dat wordt makkelijker als je kiest voor iets wat je ook lekker vindt. Geef bijvoorbeeld water een extra smaakje met munt, komkommer en citroen (lekkere combi) en schenk dit ook in een wijnglas. Dat is toch net wat ‘feestelijker’ en zo doe je toch een beetje mee.

Zorg ook dat er een grote karaf met water en ijsklontjes op tafel staat. Zo schenk je net weer wat makkelijker bij en zwicht je minder makkelijk voor de fles wijn die voorbij komt.

Geen zin in water of heb je op een gegeven moment wel zin in iets anders? Je kunt dan ook gaan voor een andere verkoelende drank, zoals frisdrank met minder dan 1 kcal per 100 milliliter. Je kunt dit makkelijk terugvinden op de fles of het blikje. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Spa rood
  • Cola light/zero
  • Royal Cub Ginger ale light 0% suiker
  • Royal Club tonic 0% suiker
  • Crystal Clear
  • Lipton ice tea green zero sugar

Of ga voor

  • Suikervrije ranja (Teisseire of Cool bear)
  • Water of Spa rood met PS. food & lifestyle water flavouring

Als je de behoefte aan alcohol echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, droge witte wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een cola light. Gin (zonder smaakje) met tonic light kan ook.

Deze drankjes zorgen ervoor dat je bij een koolhydraatarm dieet zoals PS. food & lifestyle niet uit je ketose oftewel vetverbranding gaat, zolang je het bij ééntje houdt. Alcohol levert echter wel extra calorieën en wordt in je lichaam gezien als een gifstof. Je vetverbranding zal daardoor dus wel langzamer gaan, omdat eerst de alcohol uit je lichaam moet.

Geniet van deze heerlijke zomer!

Lees ervaringsverhalen
Edith Weber, 57 jaar uit Oss "Ik wilde geen hongergevoel en sporten vind ik niet leuk*"

De recepten zijn lekker en makkelijk te maken en mijn man at hetzelfde als ik. Alleen mijn maaltijden werden bereid met de PS. food & lifestyle producten, en hij nam dan bijvoorbeeld gewone rijst.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Maurick Janssens, 28 jaar uit Oosterhout "Mijn bruiloft motiveerde me om de draad op te pakken*"

Nadat wij voor de tweede keer onze bruiloft hadden verplaatst, ben ik mijn trouwpak nogmaals gaan passen. Tot mijn grote schik kwam ik erachter dat die niet meer lekker zat.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht