Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
24 maart 2023

Te druk om gezond te eten?

Een gezond voedingspatroon vergt veel tijd en inspanning, toch? Of valt dit stiekem best mee? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een gezond voedingspatroon meer tijd in beslag neemt. Maar is dit een excuus of is het de realiteit?

Een gezond voedingspatroon vergt veel tijd en inspanning, toch? Of valt dit stiekem best mee? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een gezond voedingspatroon meer tijd in beslag neemt. Een veelgebruikt excuus is dan ook: “Ik heb het gewoon veel te druk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.”

Maar is dit ook daadwerkelijk een excuus of is het de realiteit? We willen allemaal onze kostbare tijd nuttig besteden en met behulp van onderstaande tips zal een gezonde levensstijl binnenkort minder tijd vragen dan je voorheen dacht!

Maak een planning

Herken je dat gevoel, wanneer je niets meer in de koelkast hebt liggen en met een knorrende maag naar de supermarkt gaat, zonder dat je enig idee hebt wat je de komende dagen gaat koken? Vaak kom je dan thuis met allerlei (ongezonde) producten die je niet nodig hebt.

Een goede planning begint vóór de week start. Plan op je vrije zondag of een andere vaste dag een kwartiertje de tijd in, om samen met je partner of gezin het menu voor de komende week samen te stellen. Stel dan aan de hand van het weekmenu je boodschappenlijstje op in volgorde van de winkelindeling. Zo voorkom je het over en weer rennen in de winkel zelf én de kans op het graaien naar ongezonde producten.

Ga maximaal 2 keer per week naar de supermarkt

Probeer je supermarktbezoeken te beperken tot maximaal twee keer per week. Op deze manier beperk je de tijd dat je kwijt bent om naar de supermarkt te gaan en word je gestimuleerd om je maaltijden vooruit te plannen.

Ga je met honger naar de supermarkt? Dan is de kans een stuk groter dat je met meer thuis komt dan eigenlijk de bedoeling was. Misschien voor de hand liggend, maar het blijkt een gouden tip: voorkom dat je boodschappen gaat doen op een lege maag. Zodra je dit aanhoudt én je de winkelbezoeken tot maximaal twee keer per week beperkt, zal je ervoor zorgen dat er niet onbedoeld ongezonde snacks in je keukenkast terecht komen.

Doe aan meal prepping of kook in grotere porties

Bij meal prepping kook je in één keer een aantal maaltijden of onderdelen van een maaltijd voor de komende dagen. Je kunt er ook voor kiezen om grotere porties te bereiden en een paar porties in te vriezen voor een volgende keer. De combinatie van beiden werkt ook fijn.

Zo kun je bijvoorbeeld op zondagmiddag grotere hoeveelheden van bijvoorbeeld 4 maaltijden bereiden. Hiervan kun je twee maaltijden in de koelkast bewaren voor de komende 3 à 4 dagen en de andere twee maaltijden vries je in voor één van de komende weken. Heb je onverwachts een drukke dag? Dan ligt er altijd nog een gezonde maaltijd in de vriezer voor je klaar! Zo bespaar je tijd doordat je niet hoeft te koken én heb je alsnog een verantwoorde maaltijd op je bord.

Bekijk ook eens deze recepten waar je 1 keer kookt voor 2 verschillende maaltijden. 

Gebruik restjes

Het is niet alleen goed tegen de voedselverspilling maar kan je ook helpen bij een gezonde levensstijl. Gebruik restjes! Heb je (bereide) groenten over? Gooi deze dan niet weg maar bewaar ze om als groenteportie bij je lunch te nemen, maak er een salade van of verwerk ze in een soepje.

Je kan hier zelfs nog een stapje verder in gaan en de term “zero waste” toepassen. Hierbij worden de delen van groenten die normaliter niet geconsumeerd worden alsnog gebruikt in recepten. Denk maar aan de stam van een broccoli. Hier kan je een heerlijke broccolisoep van maken. Vanaf nu dus geen excuses meer om geen groenten bij de lunch te eten!

Een drukke baan?

In de praktijk zien we vaak dat mensen met een drukke baan (waarbij je veel onderweg bent) weinig tot geen tijd hebben om te eten. Alle ongezonde snacks in kantines en tankstations helpen hier zeker niet bij. Zorg er dus voor dat je iets gemakkelijks en gezonds bij je hebt. Binnen het PS. food & lifestyle assortiment zijn er genoeg verantwoorde snacks die je gemakkelijk onderweg of als tussendoortje kunt nemen. Doordat de producten eiwitrijk zijn kun je er weer even mee vooruit!

Vind je het lastig om een gezond voedingspatroon aan te leren en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze PS. food & lifestyle coaches bij jou in de buurt.

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht