Winkelwagen
Terug
22 juli 2014

Paleo voeding; (oer)hip eten?

Eens in de zoveel tijd komt er weer een nieuwe dieetterm tevoorschijn in ons land. Dit keer is het de Paleo voeding, ook wel oervoeding genoemd.

Eens in de zoveel tijd komt er weer een nieuwe dieetterm tevoorschijn in ons land. Dit keer is het de Paleo voeding, ook wel oervoeding genoemd. Oervoeding zegt het al; voeding zoals in de oertijd. Maar wat houdt dit precies in? En is het wel goed voor je?

Paleo; eten als de oermens

In de loop van de jaren, decennia en eeuwen, is onze voeding erg aangepast. Het stenen tijdperk is voorbij en door de evolutie zijn onze samenleving en leefomstandigheden enorm aangepast. Ons genenstelsel daarentegen, is nog nagenoeg hetzelfde als miljoenen jaren geleden. Het principe van Paleo is gebaseerd op de voeding en leefstijl van de oermens. Vroeger, heel vroeger, aten mensen alleen die voeding die zij zelf konden verzamelen en jagen. De voeding van onze voorouders bestond daarom voornamelijk uit dierlijke eiwitten, veel groenten en seizoensfruit, maar ook eieren, noten en zaden. Graanproducten kwamen nagenoeg niet voor in het menu. Het voedingspatroon van de jagers-verzamelaars bevatte van nature relatief veel eiwitten en weinig koolhydraten. Daarnaast bevatte het ook veel vitamines, mineralen, weinig zout en geen verdere toevoegingen. Een heel verschil met veel kant-en-klaar producten uit deze tijd.

Aanhangers van het Paleo-principe geloven dat je lichaam niet is ingesteld op de huidige voedingsmiddelen en dat dit één van de redenen is van overgewicht. Volgens de paleo-theorie bevat ons huidige voedsel teveel onnatuurlijke toevoegingen en suikers. Koolhydraten en vetten zijn de goedkoopste ingrediënten dus meestal worden producten hiermee volgestopt om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren, en derhalve zoveel mogelijk winst voor het bedrijf te kunnen genereren. Meer winst voor de voedingsmiddelenindustrie, ten koste van de volksgezondheid. Wereldwijd wordt de bevolking steeds zwaarder en ongezonder. Bij het Paleo-principe ga je terug naar de oorsprong met onbewerkte voedingsmiddelen waar ons lichaam voor gebouwd is en het beste op functioneert. Zij aten wat wij als mensen horen te eten van moeder natuur. Puur natuur dus!

Het menu van de oermens

Eten als je voorouders klinkt heel makkelijk, maar voor veel mensen is het toch nog onduidelijk. Vroeger wist men niet beter en at men wat voorhanden was. Met het hedendaagse aanbod in de supermarkt kan het in het begin soms best ingewikkeld lijken om volgens het Paleo-principe te eten. We zijn immers zo gewend aan kant-en-klare producten en pakjes en zakjes om ons eten lekkerder te maken. Toch zijn het juist die producten die vaak veel vet en suikers bevatten. Desondanks kan je bij de supermarkt voldoende producten krijgen om een lekker menu samen te stellen dat wél voldoet aan de principes van oervoeding.

De dierlijke eiwitten zijn een van de belangrijkste bronnen in de voeding. Vlees en vis waren de hoofdbronnen voor de oermens. Hoe natuurlijker, hoe beter, dus ga eens naar de slager of boer voor een echt stuk vlees. Of vraag eens aan je visboer waar de vis vandaan komt. Vers gevangen vis is veelal beter dan gekweekte vis. Als het dier of de vis zelf in het wild geleefd, gegeten en bewogen heeft kun je er zeker van zijn dat je een goed voedingsmiddel hebt. Schaal- en schelpdieren zijn natuurlijk ook goede voedingsmiddelen binnen het Paleo-principe.

Groenten zijn eigenlijk altijd goed. Niet alleen in je gewone voeding maar ook in je Paleo-voeding. Een uitzondering op deze groep zijn peulvruchten en aardappelen. Niet omdat ze koolhydraatrijk zijn, maar omdat ze pas sinds 350 jaar gegeten worden. Onze voorouders aten dus nog geen aardappelen waardoor het principe zegt dat ze niet in het voedingspatroon passen.

Noten en zaden zijn veelal goede bronnen van vetten en eiwitten en passen perfect in het menu van de oermens. Let wel; zoals met alles, overdaad schaadt. Hoe goed het product ook in het menu past, let wel op met de vetten die aanwezig zijn. Het beste kun je kiezen voor rauwe ongezouten noten. Wil je wat meer smaak? Zout en kruid ze dan zelf!

Natuurlijk namen ze vroeger ook wel eens een appeltje voor de dorst. Fruit past net als groente goed in een Paleo-menu. Echter, ondanks dat fruit is rijk is aan vitamines en mineralen, is het ook rijk aan suikers. Het is dus belangrijk om te matigen met fruit en dit niet onbeperkt te eten. Neem per dag 1 tot 3 stuks fruit en geniet er van. Natuurlijk kun je ook lekkere maaltijden maken die Paleo-proof zijn met fruit en groenten. Denk bijvoorbeeld aan een groene smoothie.

Zoals al eerder aangegeven bestaat de voeding van de oermens ook uit vetten. Natuurlijke oliën en vetten zijn oorspronkelijk de brandstof waaruit ons lichaam energie wint. Het is dus niet verkeerd om dit gewoon aan je lichaam te geven. Het beste kun je kiezen voor natuurlijke onverzadigde vetten zoals olijfolie.

Tijd voor jouw oermaaltijd

Eten zoals onze voorouders, een methode die goed past in de huidige samenleving waarin de mens bewuster wil omgaan met voeding en natuurlijker wil gaan eten. Zoals je kan lezen is het niet zo moeilijk zoals het lijkt, maar is het een kwestie van anders eten. De natuurlijke voeding geeft je de mogelijkheid te variëren en volop te genieten van de pure smaak van voeding. Voeding zoals het ooit bedoeld is. Om je een klein beetje op weg te helpen hebben we hier een klein en makkelijk recept om alvast van start te gaan als oermens.  

Makreelsalade met avocado

  • 150 g gerookte makreel
  • ½  avocado
  • 100 g veldsla
  • 1 el olijfolie
  • ½ el azijn
  • 1 el bieslook
  • peper en zout
  • evt. ½ appel

Verwijder de huid van de makreelfilet en snijd deze in stukjes. Controleer goed op graatjes. Halveer de avocado, haal 1 deel van het vruchtvlees uit de schil en snijd in kleine stukjes. Meng de makreel en avocado door elkaar. Breng op smaak met de olie, azijn, bieslook, peper en zout. Meng alles tenslotte door de veldsla en je oerlekkere salade is klaar! Optie: schil de halve appel en snijd in kleine stukjes en meng deze door het makreel/avocado mengsel (tijdens PowerSlim vanaf fase 2a).

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht