Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
29 maart 2016

Spectaculaire resultaten bij proef voeding als medicijn tegen diabetes type 2

De proef is nog niet eens afgelopen en nu al heeft twee derde van de deelnemende diabetes patiënten bijna helemaal of helemaal geen medicatie meer nodig! 

Zorgverzekeraar VGZ voert samen met zorggroep Synchroon en stichting Voeding leeft een onderzoek uit genaamd “Keer diabetes om”. In plaats van medicijnen wordt voeding als medicijngebruikt. Mensen met diabetes kunnen koolhydraten niet goed verwerken en in plaats van deze toch in ruime mate te eten en vervolgens des te hoge bloedsuiker met medicatie te verlagen, wordt een ander voedingspatroon geadviseerd. Dit voedingspatroon bestaat uit voeding die de bloedsuikerspiegel van nature laag en stabiel houdt.

Minder of helemaal geen medicijnen meer nodig bij diabetes type 2

De resultaten zijn spectaculair: de proef is nog niet eens afgelopen en nu al heeft twee derde van de deelnemende diabetespatiënten bijna helemaal of helemaal geen medicatiemeer nodig! Met het schrikbarende aantal van 1 miljoen diabetespatiënten in Nederland en de voorspelling dat 1 op de 3 Nederlanders diabetes zal ontwikkelen in zijn leven, kun je je voorstellen dat de resultaten van dit onderzoek een immense impact kunnen hebben op de nationale volksgezondheid.

12 punten van bewijs waarom voeding beste medicijn is bij behandeling diabetes

Al in 2014 bleek uit een grootschalig onderzoek dat verlaging van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding de eerste stap zou moeten zijn bij de behandeling van diabetes. Er werden maar liefst 12 punten van bewijs gevonden(1):

  1. Koolhydraatbeperking in de voeding heeft het meeste effect op het verlagen van de bloedsuikerspiegel.
  2. De stijging van obesitas en diabetes type 2 loopt gelijk op met de toegenomen koolhydraatconsumptie in dezelfde periode.
  3. De gezondheidsvoordelen die koolhydraatbeperking met zich meebrengt vereisen geen gewichtsverlies.
  4. Hoewel gewichtsverlies geen vereiste is om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm voedingspatroon, werkt geen enkele andere voedingsinterventie zo goed om gewicht te verliezen als koolhydraatarm eten.
  5. Het volhouden van een koolhydraatarm voedingspatroon bij mensen met diabetes type 2 is minimaal net zo goed maar meestal zelfs significant beter dan een andere voedingsinterventie.
  6. Een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet heeft de meeste voordelen voor gewichtsverlies, lichaamssamenstelling, rustmetabolisme en cardiovasculair vergeleken met een vetarm dieet.
  7. Vet en verzadigd vet uit de voeding hebben geen verband met het risico op hart- en vaatziekten.
  8. Het bloedlipidenprofiel wordt verbeterd door koolhydraatarme voeding in plaats van vetarme voeding.
  9. De beste voorspeller voor hart- vaatcomplicaties bij patiënten met diabetes type 2 is glycemische controle (HbA1c) en HbA1c wordt consistent verlaagd door een koolhydraatarm dieet.
  10. Koolhydraatbeperking is de meest effectieve methode om het vetzuurprofiel in het bloed te verbeteren. (triglyceridengehalte omlaag en het goede, HDL cholesterol omhoog)
  11. Mensen met diabetes type 2 die een koolhydraatarm dieet volgen kunnen hun medicatie verlagen en vaak zelfs helemaal weglaten. Mensen met diabetes type 1 hebben ook minder insuline nodig.
  12. Intensieve verlaging van de bloedsuiker door koolhydraatbeperking heeft geen bijwerkingen zoals behandeling met medicijnen.

  Ook werd het koolhydraatarme dieet begin vorig jaar opgenomen in de nieuwe richtlijnen voor behandeling van diabetes(2).

PowerSlim gaat een stap verder

PowerSlim pleit al jaren voor dit voedingspatroon dat weinig suikers en koolhydraten bevat en ik ga op basis van onderzoek en jarenlange ervaring nog een stap verder met mijn bewering: koolhydraatarme voeding is niet alleen hét medicijn om diabetes om te keren. Koolhydraatarm en suikerarm te eten is de beste manier om diabetes type 2 te voorkómen.

Niet alleen mensen met overgewicht ontwikkelen diabetes, hoewel er wel een sterk verband bestaat tussen die twee. Ook mensen die een gezond gewicht hebben en altijd ‘gezond’ gegeten hebben ontwikkelen diabetes. Hoe dat mogelijk is? Onze voeding bevat veel te veel koolhydraten en suikers. Het gaat al mis bij het idee over wat ‘gezonde voeding’ is. Jarenlang is het advies geweest om vooral minder vet te eten. Een voedingspatroon dat minder vet bevat is automatisch rijker aan koolhydraten. Producten als aardappelen, rijst, pasta, brood, crackers, rijstwafels en fruit bevatten allemaal geen vet en hebben daarom een voorname plaats gekregen in de reguliere voedingsadviezen die gezondheidsprofessionals hanteren.

Het resultaat is dat we met z’n allen wel 5 tot 6 eetmomenten op een dag hebben die koolhydraten en/of suiker bevatten. Dit zorgt steeds voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel, waarop insuline aangemaakt wordt om de bloedsuikerspiegel weer te verlagen. Ons lijf is hier niet voor gemaakt en vroeg of laat leidt dit tot nare klachten zoals insulineresistentie, diabetes type 2 en overgewicht. De afgelopen 2 decennia is door dit verkeerde eetpatroon het aantal diabetesgevallen in Nederland is toegenomen van 250.000 tot 1 miljoen.

Eet liever een boterham met jam dan met kaas is een voorbeeld van zo’n verkeerd advies. Een boterham met jam bevat wel iets minder vet, maar ook veel meer koolhydraten dan een boterham met kaas. Tussendoor kiezen we vaak voor fruit of een zogenaamd ‘gezonde’ tussendoorkoek die ook weer boordevol suiker en koolhydraten zit. Ons voedingspatroon moet drastisch veranderen. Dit is een moeilijk proces want het zit nu eenmaal zo in ons hoofd geprent dat vet slecht is en aan de andere kant hebben heel veel slechte suikerrijke producten onterecht een gezond imago.

Want zeg nou zelf, een boterham met jam klinkt jou waarschijnlijk ook gezonder in je oren dan een bakje Griekse yoghurt met crème fraîche of niet? En lijkt kip met rijst en gebakken champignons je niet een betere keuze dan kip met champignonroomsaus? Toch zijn dit soort gerechten wat de diabetespatiënten uit het onderzoek voorgeschreven krijgen en hun gezondheid verbetert spectaculair.

Positieve ontwikkelingen

Daarom ben ik ontzettend blij met de positieve ontwikkeling die gaande is. Vanuit de medische wereld komt er steeds meer aandacht voor de voordelen van het koolhydraatarme voedingspatroon waardoor uiteindelijk de massa dit ook op gaat pikken. Verandering van (voedings)gedrag begint ten slotte bij het hebben van de juiste kennis. Nu steeds meer mensen de voordelen leren kennen van het koolhydraatarme voedingspatroon kunnen ze beginnen met het maken van de juiste keuzes en grotendeels schrappen van de koolhydraten in de voeding. En dat komt onze gezondheid enorm ten goede!

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Anita Roodnat, 45 jaar uit Alblasserdam "Een gezond eetpatroon zónder honger ’s avonds*"

Te streng diëten leidde vaak tot honger ’s avonds en uiteindelijk tot snaaien. Vroeger was dat mijn struikelblok, maar nu gaat dat heel goed en heb ik geen hongergevoel meer.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Rani Servranckx, 27 jaar "Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf*"

Door alle goede raad en hulp van mijn coach en het PS. food & lifestyle programma ben ik op een kleine 11 maanden meer dan 37 kilo kwijtgeraakt. Ik ben nog nooit zo trots geweest op mezelf!!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht