Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
14 januari 2015

Vis voor een stralend mooie huid!

De algemene richtlijn voor vis ligt eigenlijk op twee keer per week een stukje vis, waarvan een keer vette vis. Wat doet vis precies voor je huid?

Persoonlijk ben ik gek op een stukje vis. Heerlijk bij de avondmaaltijd, maar ook bij de lunch of bij het borrelen op de bank! En uit de cijfers van het Nederlands Visbureau blijkt dat ik niet de enige ben. In 2013 kochten we namelijk maar liefst 47 miljoen kilo vis in de supermarkt. Pangasius blijkt hier het meest verkochte visproduct. Op de tweede plaats staat tonijn, gevolgd door ‘vissticks’. Bij de viskraam en visspeciaalzaak worden kibbeling en de zogenaamde lekkerbek het meest verkocht, bij restaurants wordt juist vaak voor zalm en garnalen gekozen.

Twee keer per week vis, waarvan een keer vet

47 miljoen kilo! Een enorme hoeveelheid vis dacht ik zo! Dan zou je ook verwachten dat we met z’n allen aan de algemene richtlijn voldoen. De algemene richtlijn voor vis ligt eigenlijk op twee keer per week een stukje vis, waarvan een keer vette vis. Toch blijkt, wanneer ik wat dieper de cijfers in duik, dat de gemiddelde Nederlander maar zo’n 70 gram vis per week eet. Dit komt overeen met 1x in de 2 weken vis.

Eens kijken of ik met een stukje extra informatie de cijfers een beetje kan opkrikken. Deze zeewezens geven namelijk een enorme boost aan gezonde voedingsstoffen!

Vitamines

Vis is rijk aan vitamine B6 & vitamine B12. Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Ook reguleert het de werking van hormonen die onder andere nodig zijn voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. De maximale bovengrens voor vitamine B6 is vastgesteld op 25 mg per dag. Maar we hoeven niet bang te zijn dat we deze hoeveelheid overschrijden. Dat is namelijk maar liefst 416 kilogram aan gekookte koolvis! Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, eieren, vlees, vleeswaren en last but not least vis!

Natuurlijk verschilt de exacte hoeveelheid voedingsstoffen per vissoort. Zo heb je magere vis, matig vette vis en vette vis. In onderstaande tabel vind je wat voorbeelden per categorie.

Vette vis

Onder vette vis schaar ik natuurlijk niet de gepaneerde en gefrituurde vis. Vet zijn deze zeker, maar de vissoorten die ik bedoel bevatten van nature gezonde vetzuren en staan rechts in de tabel.

Maar hoe zit dat nou met die stralend mooie huid zoals genoemd in de titel?! Vette vis is naast vitamine B6 & vitamine B12 ook nog eens rijk aan vitamine A, B2 en vitamine D.

Daarnaast bevatten de vette vissoorten meervoudig onverzadigde visvetzuren. Officieel heten ze alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), maar staan beter bekend als de omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren voeden je huid en zorgen dat de huid elastisch blijft. Zo voorkom je niet alleen een droge huid maar ook rimpels! Als klap op de vuurpijl; van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, zijn sterke aanwijzingen dat ze een grote rol spelen bij bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Kun je ook van deze voordelen profiteren als je geen vis lust?

Natuurlijk is niet iedereen zo’n fan van vis als ik dat ben en bestaan er een tal van allergieën waardoor sommigen onder ons geen vis kunnen eten.

Toch vind je deze super vetzuren vrijwel uitsluitend alleen in vis en ander zee voedsel. Want wist je trouwens dat schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen, oesters en mosselen officieel geen vissen zijn? Toch gelden voor deze lekkere beestjes dezelfde gezondheidseffecten.

Gelukkig zijn er alternatieven om toch omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Zo zijn er producten, zoals margarine, die verrijkt zijn met visolie en bestaan er verschillende capsules. Voor mensen die vegetarisch eten zijn er capsules met EPA en DHA uit algen. Daarnaast zijn er visoliecapsules verkrijgbaar. Deze visoliecapsules zijn rijk aan de visvetzuren EPA en DHA. Toch adviseer ik, wanneer je geen allergie hebt, om vis te eten in plaats van visoliecapsules te slikken. Er wordt namelijk nog onderzocht of er misschien meer stoffen in vis meewerken aan de gunstige effecten.

Vis bestaat overigens voornamelijk uit eiwitten en afhankelijk van de soort, uit vet. Maar vis bevat geen koolhydraten en past dus prima in de fasen van het PowerSlim programma! Inspiratie nodig voor een lekker recept? Klik dan hier!  

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar uit Nijkerk "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar uit Woerden "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht