De tijd van lichte salades tijdens de warme zomerdagen hebben we al even achter ons gelaten. Zodra de dagen korter worden en de blaadjes van de bomen vallen krijgen we allemaal meer zin in rijkgevulde soepen, stamppotten en warme dranken. Niet gek, want je lichaam moet ineens een stuk harder werken om zichzelf warm te houden.
Naast een dikke winterjas en handschoenen, kun je je lichaam ook van binnenuit een handje bij helpen om het niet zo snel koud te krijgen. En daar hoef je echt niet het welbekende winterse ‘speklaagje’ voor aan te leggen. Door de juiste voedingsmiddelen op het menu te zetten kun je jezelf warm eten om jouw interne kachel op te stoken.
Verwarmend voedsel
Volgens de eeuwenoude Chinese voedingsleer zijn er namelijk verkoelende en verwarmende voedingsmiddelen. Dit verklaart ook waarom je in de zomer graag frisse dingen eet zoals salade, komkommer, fruit en noem maar op. Deze producten bevatten veel vocht, waardoor het verkoelend werkt op je organen en je jezelf dus makkelijker kunt afkoelen.
Verwarmende voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld wintergroente, bevatten minder vocht dan groentes die in de zomer groeien. In verhouding bevatten ze daardoor ook meer voedingsstoffen die je in de winter hard nodig hebt voor een goede weerstand en extra energie om jezelf warm te houden. Verwarmende voedingsmiddelen verbeteren tevens de bloedsomloop en zetten je organen extra aan het werk, waardoor je lichaam zich beter warm kan houden.
Dat klinkt goed toch? Maar wat zet je dan op het menu?
Wintergroente
Het klinkt heel logisch, maar de groentes van het seizoen bevatten stoffen die je lichaam op dat moment nodig heeft. Zorg er dus voor dat je altijd zo veel mogelijk groente eet van het desbetreffende seizoen. De voornaamste (verwarmende) groenten van november, december en januari zijn:
- Andijvie
- Bieten
- Boerenkool
- Champignons
- Knolselderij
- Paksoi
- Pompoen
- Prei
- Savooiekool
- Spruiten
- Witlof
- Zuurkool
Wellicht zet jij nu dus vanavond wel een lekker stamppotje met spruitjes en gebakken hamblokjes op het menu, een heerlijke romige pompoensoep of kabeljauw met romige prei.
Kruiden en specerijen
Ook weer heel logisch als je erover nadenkt: eet een rode peper en je krijgt het meteen harstikke heet. Rode peper heeft dus een thermisch karakter. Dit geldt onder andere ook voor kaneel, nootmuskaat, komijn, kruidnagel, venkelzaad, laurier, oregano, knoflook en gember. Eigenlijk stook je als het ware je interne kachel op. Daarnaast zijn deze voedingsmiddelen ook nog eens goed voor de spijsvertering. Voeg dus lekker veel (verse) kruiden en specerijen toe aan je maaltijd: lekker, verwarmend én goed voor de lijn.Beperk het eten van verkoelende voedingsmiddelen
Beperk het eten van verkoelende voedingsmiddelen
Volgens de Chinese voedingsleer kun je verkoelende voedingsmiddelen zoals sla, komkommer, tomaat, vers fruit en augurken zo veel mogelijk beperken. Het gaat hierbij met name om producten die veel vocht bevatten, aangezien dit verkoelend werkt.
Mocht je veel van deze producten op je menu hebben staan deze winter, dan kun je innerlijk uit balans raken. En voor de koukleumen onder ons is dit geen goed idee. Haal deze producten in de koude maanden daarom zo min mogelijk in huis en kies voor verwarmend voedsel. Vaak heb je hier zelf ook al meer behoefte aan, luister dus goed naar je lichaam.
Kan ik dan beter geen peer of appel eten in de winter?
Natuurlijk kun je, vanaf fase 2A, gerust een peer of ander stuk fruit eten. Maar wil je je lichaam een handje helpen en ben je een echte koukleum? Kies er dan voor om verkoelend voedsel letterlijk warm te maken. Juist ja. Dit kun je doen door deze producten te koken, bakken, stoven en noem maar op.
Door koele voedingsmiddelen te verwarmen geven ook deze producten het verwarmende effect dat je zo graag krijgt deze winter. Snijd een appel bijvoorbeeld in schijfjes, doe een beetje roomboter in de pan, bestrooi de appel met wat kaneel en bak de stukjes appel tot ze goudbruin kleuren. Heerlijk bij het ontbijt, bijvoorbeeld een PS. food & lifestyle pannenkoek met gebakken appeltjes en de gezouten karamelstroop. Maak ook suikervrije stoofpeertjes, heerlijk!
Suikervrije stoofpeertjes
Voor 4 personen
Fase: vanaf fase 2A
Bereidingstijd: 75 minuten
Ingrediënten:
-
300 g Gieser Wildeman stoofpeertjes
-
1 kaneelstokje
-
2 vanillestokjes, doormidden gesneden
-
1 steranijs
-
1 kruidnagel
Bereidingswijze:
Schil de peren (laat de steeltjes eraan zitten) en doe ze in een pan. Giet er zoveel water bij dat ze onder staan. Voeg alle ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peertjes minimaal een uur stoven.
Tip: lekker bij een ontbijt met kwark, havermout of een verwarmend stoofgerecht in de avond.
Vlees en vis
Voor velen is een maaltijd niet compleet zonder vlees of vis. En ook vlees, vis en andere dierlijke producten hebben een verwarmend effect. Bijvoorbeeld eieren, kip, kalkoen en wild. Zet ook wat vaker (vette) vis op het menu zoals zalm, garnalen, mosselen, haring of tonijn. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende om het verwarmende effect te bereiken.
Nog meer verwarmende tips
Start je dag met een warm ontbijt zoals een PS. food & lifestyle flensje appel-karamel of American pancakes appel-kaneel, een kom warme PS. food & lifestyle havermout of het PS. food & lifestyle meerzaden bolletje met een gekookt eitje. Heerlijk de dag warm beginnen! En, zorg dat je de rest van de dag ook voldoende (verwarmende voedingsmiddelen) eet om jouw interne kacheltje te laten branden. Zo kom jij de winter wel door, smakelijk!