Heb jij wel eens gehoord van het regenboog dieet of de uitspraak: “eet als de kleuren van de regenboog, dan zit je altijd goed”? Het is een uitspraak die je misschien niet dagelijks hoort, maar eigenlijk wordt hiermee letterlijk gezegd: “eet gevarieerd”. En dát is een uitspraak die iedereen wel kent.
Maar hoe zit dat nou precies met eten volgens de regenboog?
Kleurenhealing
De oude Indiaanse geneeskunde gelooft in kleurenhealing: je kunt je lichaam genezen door allerlei verschillende kleuren te eten. Zij geloven erin dat elke kleur voeding zo zijn eigen goede voedingsstoffen, maar ook zijn eigen energieën heeft.
Zo staat rood in de Indiaanse cultuur voor verwarmen en stimuleren, oranje voor versterken en kalmeren, geel is harmoniserend en reinigend, groen zou kalmerend en rustgevend zijn, blauw slaapverwekkend en ontsmettend en paars zou aanzetten tot creativiteit.
Als je gaat kijken naar de gedachte hierachter zit er zeker een kern van waarheid in, de kleur van je voeding zegt namelijk veel over de voedingsstoffen die erin zitten. Waar bij kleding verschillende kleuren nog wel eens kunnen vloeken met elkaar, mag je op je bord juist alle kanten op.
Elk soort fruit en groente heeft dus zo zijn eigen vitamines en mineralen en daarmee zijn eigen kwaliteiten en gezondheidsvoordelen. Hoe meer kleuren je dus gaat eten, hoe gevarieerder je eet én hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnenkrijgt.
Breng jij dagelijks meer kleur op je bord, dan eet je ook vanzelfsprekend meer groenten en fruit. Dit zijn namelijk de voedingsmiddelen die de meeste kleurenvariaties hebben. Dit is naast lekker ook nog eens hartstikke gezond voor je: zo bevatten groente en fruit vele vitamines, mineralen, vezels en andere essentiële voedingsstoffen.
Kleine side note: in de fase 1 van het PS. food & lifestyle programma is fruit nog niet toegestaan. Fruit bevat namelijk vele fruitsuikers en deze verstoren de vetverbranding. Vanaf fase 2A wordt fruit weer geïntroduceerd.
Rood: lycopeen
Rode groente- en fruitsoorten hebben hun kleur te danken aan het pigment carotenoïde lycopeen. Er zijn aanwijzingen dat het regelmatig eten van producten met lycopeen het risico op prostaatkanker kan verminderen. Verder zou lycopeen kunnen helpen tegen artritis gerelateerde klachten en is het een antioxidant. Antioxidanten zijn beschermstoffen welke het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen, ookwel oxidatieve stress genoemd.
De belangrijkste bronnen van lycopeen zijn tomaten (en producten die daarvan zijn gemaakt), watermeloen, guave, papaja, pompelmoes, kersen, paprika’s, rabarber, veenbessen, grapefruit en frambozen.
Andere rode groente- en fruitsoorten zijn: bieten, rode ui, cranberry’s, aalbessen en bloedsinaasappels.
Oranje en geel: bèta-caroteen
Een wortel is de grootste bron van bèta-caroteen. Bèta-caroteen zit daarnaast in de meeste andere oranje, gele en rode soorten fruit en groente. Het zit namelijk in o.a. pompoen, abrikozen, perzik, meloen, tomaten en rode paprika’s.
Bèta-caroteen is belangrijk voor ons lichaam, maar we kunnen het niet zelf aanmaken. Vandaar dat we het uit onze voeding moeten halen. In ons lichaam wordt bèta-caroteen omgezet in vitamine A, ook wel retinol genoemd. Deze vitamine is belangrijk voor de normale groei, een goede werking van de ogen, de gezondheid van de slijmvliezen en het draagt bij aan een goede kwaliteit van onze huid, haren en nagels.
Daarnaast zit in oranje en geel gekleurd voedsel veel vitamine C, kalium en flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten én het zijn stofjes in groente en fruit die verantwoordelijk zijn voor de kleur. Deze voedingsstoffen hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Denk hierbij aan gele en oranje paprika, mandarijnen, gele courgette, gele tomaten, ananas, golden kiwi en mango.
Blauw en paars: anthocyanen
Anthocyanen kun je herkennen aan de blauwe en paarse kleur die ze geven aan groente en fruit. De fruitsoorten die de meeste anthocyanen bevatten zijn bosbessen, blauwe en zwarte bessen, aardbeien, frambozen, blauwe druiven en acai bessen. Maar ook in de groentesoorten rode kool, aubergine en radijs zitten veel anthocyanen.
Verder zitten anthocyanen, in mindere mate, in de volgende producten: bramen, pruimen, vlierbessen, paarse asperges en paarse wortels.
Wetenschappers geloven dat anthocyanen de werking van de hersenen en het geheugen ondersteunen en dat het daarmee de mentale veroudering zou kunnen vertragen. Daarnaast beschermen anthocyanen de cellen in het lichaam, gaan ze ontstekingen tegen en zorgen ze voor een lager risico op hart- en vaatziekten.
Groen: chlorofyl en vitamine K
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan chlorofyl kun je herkennen aan de groene kleur. Chlorofyl kan antioxidante eigenschappen hebben, dit zorgt er voor dat het ons beschermt tegen cel schade. Verder draagt het bij aan een goede staat van onze darmflora.
Groene varianten van fruit en groente worden vaak beschreven als erg gezond. Vooral groene bladgroenten zijn rijk aan chlorofyl en vitamines (C, E en K), foliumzuur, magnesium, kalium en ijzer. Denk hierbij aan spinazie, andijvie, paksoi, rucola, boerenkool etc.
Naast bladgroenten kun je denken aan broccoli, groene kool, avocado, bleekselderij, boontjes, peulen, erwten en tuinbonen. Al deze fruit- en groentesoorten versterken het immuunsysteem, helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en zijn goed voor de nieren en de lever.
Wit: allicine
Ondanks dat wit geen officiële kleur is, zijn er wel witte producten die erg goed zijn voor onze gezondheid. Uien en knoflook zijn de voornaamste bronnen van allicine. Allicine is een stofje welke het cholesterolgehalte en de bloeddruk kan verlagen. Wanneer het cholesterolgehalte en/of de bloeddruk langdurig te hoog is, verhoogt het de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Om deze reden is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten, om zo op een natuurlijke manier deze waardes gezond te kunnen houden.
Verder zijn er aanwijzingen dat allicine de kans op maagkanker en hartziekten kan verlagen en blijkt uit onderzoek dat mensen met een hoge inname van witte groente en fruit maar liefst een 55% lager risico hadden op het krijgen van een beroerte. Voorbeelden van witte groente- en fruitsoorten zijn: bloemkool, koolrabi, champignons, pastinaak en peer.
Recepten
PS. food & lifestyle heeft vele recepten die ingrediënten bevatten in de kleuren van de regenboog. Probeer ze eens uit! Alle recepten zijn geschikt vanaf fase 1A.
Conclusie
Als het gaat om gezonde voeding moeten we natuurlijk niet alleen kijken naar kleur, maar ook naar de voedingswaarde. Wel zijn er, zoals hierboven beschreven, genoeg redenen om van jouw bord een kleurenpalet te maken.
Probeer dagelijks minstens drie tot vijf verschillende kleuren te eten. Neig niet dagelijks naar die rode aardbeien of groene komkommer, maar varieer er op los. Hoe gevarieerder je voedingspatroon, hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnenkrijgt.
Al met al, eet gevarieerd en eet (je groente en fruit) volgens de kleuren van de regenboog! Je lichaam zal je hier dankbaar voor zijn.