Waarom is water drinken zo belangrijk voor je lichaam?

Diëtist PS. food & lifestyle
9 maart 2017

Wist je dat ruim 50% van je lichaam uit water bestaat? En dat we zonder water maar een paar dagen kunnen overleven? Water is, na zuurstof, één van de belangrijkste stoffen in ons lichaam en vervult dagelijks vele belangrijke rollen.

Het dient als bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel, het houdt ons lichaam op temperatuur en, heel belangrijk, het helpt je nieren met de afvoer van afvalstoffen tijdens het afvallen. Voor al deze functies is voldoende water drinken dus belangrijk. Makkelijk gezegd, maar niet altijd even gemakkelijk gedaan.

Hoeveel water heb je nodig?

Tijdens het PS. food & lifestyle programma is het advies om 2 liter water per dag te drinken. Normaal gesproken drink je ongeveer 1,5 liter per dag, maar omdat je tijdens het afvallen extra vocht verliest is het advies verruimd naar 2 liter. Dit drink je naast het vocht dat je binnenkrijgt van bijvoorbeeld groente of soep. In de winter is het altijd lastig om voldoende water te drinken, het drinkt namelijk minder lekker weg dan een heerlijke kop warme chocolademelk met slagroom of glühwein.

Of water het gaat winnen van deze lekkere dranken is de vraag. Toch is water wel belangrijk, en door dit te drinken bespaar je een hoop calorieën. Hieronder een paar tips, zodat je erop kunt letten of je wel genoeg water binnen krijgt.

 • Zet je dagelijkse hoeveelheid water vast klaar, bijvoorbeeld in kannen. Dit maakt visueel hoeveel dit is en hoeveel je nog moet drinken die dag.
 • Begin de dag alvast met 1-3 glazen. ‘s Nachts heeft je lichaam namelijk geen vocht binnen gekregen, dus vul dat meteen maar aan. Zet het alarm op je telefoon aan als je een ‘slechte drinker’ bent.
 • Als je veel onderweg bent, zorg dan dat je voldoende water bij je hebt. Sommigen vliegen altijd ’s morgens de deur uit zonder een druppel vocht bij zich te hebben, en daar gaat het dan al mis.
 • Als je een smartphone hebt kun je ook een app downloaden die je waterinname bijhoudt en die je herinneringen stuurt. Bijvoorbeeld: water balans voor de iPhone.

Vind je water drinken saai? Natuurlijk kun je er iets aan toevoegen waardoor het een stuk lekkerder wordt! Tijdens fase 1 van het PS. food & lifestyle programma mag je het volgende toevoegen aan je water:

 • Plakjes komkommer
 • Verse munt (ook lekker in de thee)
 • Schijfjes limoen of citroen met eventueel een beetje tijm (let op: maximaal een halve citroen per week)

Vanaf fase 2 is het ook lekker om wat fruit toe te voegen, zoals deze heerlijk combinaties:

 • Sinaasappel, blauwe bessen en basilicum
 • Framboos, citroen en rozemarijn
 • Komkommer, limoen, aardbei en munt
 • Limoen, gember en basilicum
 • Watermeloen en munt

Zet een mooie karaf water op tafel en doe hier de heerlijke, verse ingrediënten naar keuze in. Op deze manier heb je altijd lekker fris water met een smaakje binnen handbereik en het ziet er ook nog gezellig uit. Ga je naar je werk? Maak in de ochtend een grote fles klaar en doe hier alles in. Tegenwoordig kun je ook waterflessen met (fruit)filters kopen, ideaal om alles in te doen en mee te nemen. Proost ;-) !

Ervaringen van PS-ers
Happy New You
Harja Schipperen, 45 jaar uit Beegden "Ik durf het pashokje weer uit te komen* "

Voorheen lachte ik alles weg met een beetje zelfspot, terwijl ik van binnen echt niet blij was met mezelf. Ik schaamde me en durfde de deur bijna niet meer uit.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Chantalle Borst, 40 jaar uit Hillegom "Alles wat ik probeerde werkte maar kort*"

Alles wat ik al geprobeerd had werkte maar heel kort of helemaal niet. Nadat ik had gezien hoe mijn zus het PS. food & lifestyle programma volgde en daar hele mooie resultaten mee behaalde, dacht ik: ‘Dit kan ik ook’.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Zoek een coach

Volg het PS. food & lifestyle programma onder persoonlijke begeleiding van een coach bij jou in de buurt