Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
11 augustus 2022

Hoe gezond is kokos eigenlijk?

Kokos past prima binnen een verantwoord voedingspatroon. Het bevat van nature meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten.

Je hebt kokos in allerlei vormen en maten. Denk aan kokosolie, kokoswater, kokosmelk, kokosmeel, geraspte kokos en ga zo maar door. Het is niet meer uit de moderne Nederlandse keuken weg te denken. Kokos wordt gezien als hip en trendy en heeft daarnaast talloze positieve eigenschappen voor onze gezondheid. Ik heb een aantal feiten voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Waar komt kokos vandaan?

Dat kokos uit een kokosnoot komt is voor de meeste mensen niet onbekend. Als ik aan een kokosnoot denk, dan denk ik aan de zon, parelwitte stranden en azuurblauwe zeeën. Dit is niet vreemd, aangezien kokosnoten alleen groeien in tropische gebieden. Een kokosnoot is geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het vruchtvlees vezelig is. Kokosnoten behoren daarom niet tot de notenfamilie, maar tot de palmenfamilie.

Kokosnoten worden doorgaans geplukt als ze nog groen en onrijp zijn. Dit doet men omdat kokosnoten dan meer kokoswater bevatten. Ze worden daarna gedroogd, waardoor de schil bruin en het vruchtvlees van licht roze naar wit kleurt. Indien kokosnoten zelf uit de boom vallen dan heeft dit proces al plaatsgevonden.

Aanbod supermarkt

Het aanbod kokosnoten in de supermarkt is gering. Echter zie je wel dat er een opmars gaande is. De supermarktketens spelen hier dan ook op in en je vindt kokos steeds vaker terug in verschillende varianten zoals schaafsel, rasp, meel, water, olie en melk. Voor hele kokosnoten moet je doorgaans nog bij een toko zijn. 

In een kokosnoot zit geen kokosmelk, maar kokoswater. Wanneer je een kokosnoot opent, dan is het aan te raden om de kokos binnen drie dagen op te eten. Dit komt doordat er veel vet in een kokosnoot zit waardoor het kan bederven. Om deze reden is een kokosnoot maar kort houdbaar en hetzelfde geldt voor kokosmelk.

Wat is het verschil tussen kokosmelk en kokoswater?

Zoals ik al heb verteld zit er in een kokosnoot geen kokosmelk, maar kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt van het kokosvlees in de kokosnoot. Kokosmelk is wit van kleur en is een melkachtige substantie.

Kokoswater is natuurlijk vocht wat de kokosnoot zelf aanmaakt tijdens het groei- en rijpproces. De kokosnoot neemt regenwater op, de aanwezige vezels filteren dit en het wordt opgeslagen in het binnenste gedeelte van de noot. Het filterproces zorgt ervoor dat bevuilde stoffen en bacteriën uit het regenwater worden gehaald en dat er schoon water overblijft. De boom zorgt voor de aanvoer van vitamines en mineralen aan het kokoswater. Jonge kokosnoten, groen van kleur, en de harde bruine kokosnoten bevatten beide kokoswater.

Hoe gezond is kokos?

Kokos past prima binnen een verantwoord voedingspatroon. Het bevat van nature meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten. Deze verzadigde vetten komen in korte- en middel lange keten vetzuren (MCT) voor.

Onderzoeken laten zien dat MCT-vetzuren zorgen voor minder honger. Daarnaast stimuleren ze de verbranding van calorieën door middel van thermogenese. Voedsel levert namelijk niet alleen energie, het verteren ervan kost ook energie. Dit noemen we het thermogenetisch effect. Dit houdt in dat het lichaam energie produceert vanuit voeding en dit zorgt voor een hogere calorie verbranding.

Er zijn ook studies die laten zien dat MCT-vetzuren uit kokos een ontstekingsremmende werking hebben en de hersenen beschermen. De vezels in kokos zorgen voor een verzadigd gevoel en een stabiliserende bloedsuikerspiegel.

Kokos bevat per 100 gram ongeveer 3 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 40 gram vet en is hierdoor geschikt voor een voedingspatroon laag in koolhydraten of binnen het ketogeen dieet. Wil je meer weten over het ketogeen dieet? Lees dan deze column over het ketogeen dieet van mijn collega diëtist Hylke.

Kokos en PS. food & lifestyle

Kokos zit boordevol voedingsstoffen en is daarnaast een goede smaakmaker binnen een verantwoord voedingspatroon. Kokos (kokosmelk, geraspte kokos, kokoswater, etc.) is vanaf fase 2B van het PS. food & lifestyle programma toegestaan. Dit komt door de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten. Daarnaast bevat kokos voor de eerste fase te veel calorieën.

PS. food & lifestyle heeft daarentegen verschillende producten in het assortiment met kokos die al vanaf fase 1 zijn toegestaan, zoals de Italiaanse kokos biscuits, de reep crunchy kokos, muesli pure chocolade kokos en cantuccini kokos.

Ben je op zoek naar lekkere recept inspiratie met kokos? Ik heb een aantal heerlijke recepten voor jullie uitgezocht met kokos.

Aardbei kokos mini cheesecakes

Fase 1

Ben je een zoetekauw? Dan zijn deze aardbei kokos mini cheesecakes gemaakt met onze cantuccini kokos echt iets voor jou! Bekijk het recept hier.

Braziliaanse visstoof

Fase 2B

Een heerlijke visstoof van kabeljauw. Het recept vind je hier.

Rendang met peultjes

Fase 2B

Een lekker recept met stukjes rundvlees, peultjes en een saus van kokosmelk en diverse specerijen. Het recept lees je hier.

Rendang met peultjes

Romige pompoensoep

Fase 2C

Deze heerlijke pompoensoep is ideaal als lunch of avondeten! Je vind het recept hier.

Kip kerrie met zoete puntpaprika en sperziebonen

Fase 3

Dit heerlijke gerecht staat al in 25 minuten op tafel! Wil je weten hoe je het recept maakt? Klik dan hier.

Thaise mosselen met kokosmelk, gele curry en tortilla

Fase 3

Ben jij ook zo gek op de Thaise keuken? Dan moet je dit recept zeker eens proberen! Klik hier om het recept te bekijken.

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar uit Heerjansdam "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar uit Rosmalen "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Daar komt bij dat ik me niet meer helemaal mezelf voelde en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht